...

3 manieren om aubergine te bereiden

door | 9 sep 2023 | aubergine, De Hippe Vegetariër, Recepten

Print Friendly, PDF & Email

Dit keer geen vergeten groenten, maar wel een groente waar wij ontzettend fan van zijn: aubergine! Deze paarse beauty is ontzettend veelzijdig en gebruiken wij dan ook het liefst in al onze recepten. Wist je bijvoorbeeld dat, ongeacht de bereidingswijze, deze bron van vezels zich perfect aanpast en smaken en kruiden goed kan opnemen? Vandaag laten we drie manieren zien om aubergine te bereiden. We gaan de aubergine wokken, grillen en maken aubergine tempura. Kijk jij mee?

 

Gewokte aubergine met een pittige paprikasaus

Ingrediënten

voor vier personen
3 aubergines, in repen
3 stengels bosui
200 g basmatirijst

wit sesamzaad
z
onnebloemolie  

voor de saus
2 sjalotten, gesnipperd
2 rode paprika’s, in stukjes
1 rode peper, fijngesneden
70 g bruine suiker
2 tl sambal manis  

Bereidingswijze

  1. Verhit olie in een pan op middelhoge temperatuur. Voeg de sjalotten, de rode paprika’s en de rode peper gesneden toe en bak tot ze zacht worden.
  2. Voeg de bruine suiker en sambal manis toe en roer goed door totdat de suiker volledig is opgelost. Laat zo’n 10 minuten door sudderen.
  3. Stop alles in een blender om het geheel tot een gladde saus te pureren. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  4. Verhit zonnebloemolie in een wokpan op middelhoge temperatuur en voeg hier de aubergine aan toe. Wok de aubergine totdat deze zacht begint te worden. Voeg peper en zout toe.
  5. Kook ondertussen de basmatirijst volgens de instructies op de verpakking.
  6. Voeg de pittige paprikasaus toe aan de gewokte aubergine. Laat dit nog even doorsudderen zodat de aubergine de smaken uit de saus goed tot zich neemt. Serveer met de gekookte basmatirijst en top af met bosui en witte sesamzaadjes. Eet smakelijk!

 

Gegrilde aubergine met een muntpesto en yoghurtsaus

Ingrediënten

voor vier personen
3 aubergines, in lange plakken
50 g hazelnoten
40 g pijnboompitten
40 g Parmezaanse kaas
15 g munt 
15 g basilicum 
olijfolie
peper en zout 

voor de yoghurtdressing
10 g peterselie
4 el Griekse yoghurt
olijfolie  

Bereidingswijze

  1. Rooster voor de muntpesto de pijnboompitten kort in een pan. Voeg dit samen met de Parmezaanse kaas, munt, basilicum, 90 milliliter olijfolie, en peper en zout toe aan een blender. Blend tot een glad geheel.
  2. Meng voor de yoghurtdressing de Griekse yoghurt, olijfolie en peterselie in een kommetje en zet apart.
  3. Grill de plakken aubergines in een grillpan aan beide kanten, totdat er mooie grillstrepen ontstaan. Rooster ondertussen de hazelnoten in een pan op middelhoge temperatuur.
  4. Leg de gegrilde aubergine op een bord en maak af met de muntpesto, yoghurtdressing en geroosterde hazelnoten. Perfect als bijgerecht!

 

Aubergine tempura met misomayo

Ingrediënten

voor vier personen
2 aubergines, in ronde plakken
2 eieren
2 norivellen
100 g bloem
75 g panko
1 tl cayennepoeder
1 tl paprikapoeder
3 el misomayo
peper en zout
zonnebloemolie 

Bereidingswijze

  1. Klop de eieren los in een kom. Scheur de norivellen in kleine stukjes en meng samen met 1 theelepel cayennepoeder, 1 theelepel paprikapoeder, peper en zout en panko door elkaar.
  2. Haal de aubergine door een bakje bloem, vervolgens door het losgeklopte ei, en als laatste het panko-norimengsel. Bak de plakken in hete olie tot ze goudbruin en knapperig zijn. Herhaal dit tot de aubergine op is.
  3. Verdeel de aubergine tempura over een bord of borrelplank en serveer met de misomayo.

Tip! Wil je meer aubergine inspiratie? Neem dan hier eens een kijkje!

Heb jij één van deze manieren om aubergine te bereiden geprobeerd? Of heb jij nog een andere favoriete manier van bereiden? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!

 

Summary
recipe image
Recipe Name
3 manieren om aubergine te bereiden
Published On
Karlijn Swaen

Karlijn Swaen

Hoofdredacteur at De Hippe Vegetariër
Karlijn mag zich een ware foodie noemen. Ze is vaak in de keuken te vinden en vindt het heerlijk om haar vrienden en familie een nieuw gevonden recept voor te schotelen. Karlijn is een enorm gezelligheidsdier en houdt ervan om in haar vrije tijd actieve dingen te doen, het liefst met de benodigde bezoekjes aan een lunchroom. Een leuk feitje over Karlijn; met een kopje koffie maak je haar altijd blij!
Karlijn Swaen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt