Dit keer geen vergeten groenten, maar wel een groente waar wij ontzettend fan van zijn: aubergine! Deze paarse beauty is ontzettend veelzijdig en gebruiken wij dan ook het liefst in al onze recepten. Wist je bijvoorbeeld dat, ongeacht de bereidingswijze, deze bron van vezels zich perfect aanpast en smaken en kruiden goed kan opnemen? Vandaag laten we drie manieren zien om aubergine te bereiden. We gaan de aubergine wokken, grillen en maken aubergine tempura. Kijk jij mee?
Gewokte aubergine met een pittige paprikasaus
Ingrediënten
voor vier personen
3 aubergines, in repen
3 stengels bosui
200 g basmatirijst
wit sesamzaad
zonnebloemolie
voor de saus
2 sjalotten, gesnipperd
2 rode paprika’s, in stukjes
1 rode peper, fijngesneden
70 g bruine suiker
2 tl sambal manis
Bereidingswijze
- Verhit olie in een pan op middelhoge temperatuur. Voeg de sjalotten, de rode paprika’s en de rode peper gesneden toe en bak tot ze zacht worden.
- Voeg de bruine suiker en sambal manis toe en roer goed door totdat de suiker volledig is opgelost. Laat zo’n 10 minuten door sudderen.
- Stop alles in een blender om het geheel tot een gladde saus te pureren. Proef en breng op smaak met zout en peper.
- Verhit zonnebloemolie in een wokpan op middelhoge temperatuur en voeg hier de aubergine aan toe. Wok de aubergine totdat deze zacht begint te worden. Voeg peper en zout toe.
- Kook ondertussen de basmatirijst volgens de instructies op de verpakking.
- Voeg de pittige paprikasaus toe aan de gewokte aubergine. Laat dit nog even doorsudderen zodat de aubergine de smaken uit de saus goed tot zich neemt. Serveer met de gekookte basmatirijst en top af met bosui en witte sesamzaadjes. Eet smakelijk!
Gegrilde aubergine met een muntpesto en yoghurtsaus
Ingrediënten
voor vier personen
3 aubergines, in lange plakken
50 g hazelnoten
40 g pijnboompitten
40 g Parmezaanse kaas
15 g munt
15 g basilicum
olijfolie
peper en zout
voor de yoghurtdressing
10 g peterselie
4 el Griekse yoghurt
olijfolie
Bereidingswijze
- Rooster voor de muntpesto de pijnboompitten kort in een pan. Voeg dit samen met de Parmezaanse kaas, munt, basilicum, 90 milliliter olijfolie, en peper en zout toe aan een blender. Blend tot een glad geheel.
- Meng voor de yoghurtdressing de Griekse yoghurt, olijfolie en peterselie in een kommetje en zet apart.
- Grill de plakken aubergines in een grillpan aan beide kanten, totdat er mooie grillstrepen ontstaan. Rooster ondertussen de hazelnoten in een pan op middelhoge temperatuur.
- Leg de gegrilde aubergine op een bord en maak af met de muntpesto, yoghurtdressing en geroosterde hazelnoten. Perfect als bijgerecht!
Aubergine tempura met misomayo
Ingrediënten
voor vier personen
2 aubergines, in ronde plakken
2 eieren
2 norivellen
100 g bloem
75 g panko
1 tl cayennepoeder
1 tl paprikapoeder
3 el misomayo
peper en zout
zonnebloemolie
Bereidingswijze
- Klop de eieren los in een kom. Scheur de norivellen in kleine stukjes en meng samen met 1 theelepel cayennepoeder, 1 theelepel paprikapoeder, peper en zout en panko door elkaar.
- Haal de aubergine door een bakje bloem, vervolgens door het losgeklopte ei, en als laatste het panko-norimengsel. Bak de plakken in hete olie tot ze goudbruin en knapperig zijn. Herhaal dit tot de aubergine op is.
- Verdeel de aubergine tempura over een bord of borrelplank en serveer met de misomayo.
Tip! Wil je meer aubergine inspiratie? Neem dan hier eens een kijkje!
Heb jij één van deze manieren om aubergine te bereiden geprobeerd? Of heb jij nog een andere favoriete manier van bereiden? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!
0 reacties