Aubergine is één van de veelzijdigste groentes die wij kennen in de keuken. Waarom? De aubergine staat erom bekend dat het volledig de smaak van het gerecht opneemt. Nu het barbecue seizoen in volle gang is, kan deze paarse trots zeker niet ontbreken op het rooster! Geïnspireerd door Griekse stijl delen wij daarom vandaag een overheerlijk recept voor Greek style barbecue aubergine met feta. Lees hier verder voor het recept!
De allerlekkerste smaakmakers
Wat zo geweldig is aan aubergines, is dat je deze zó gemakkelijk smaak kan geven met talloze smaakmakers. Denk aan een smaakmaker in de vorm van een kruidenmix, marinade of lekkere salsa! Het kan namelijk allemaal. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk, aubergine echt smaak geven? Easy! Bedenk eerst het soort gerecht wat je wilt maken en vraag jezelf af of dit nog bij een bepaalde wereldkeuken past. Op deze manier kies je een passende smaakmaker voor je aubergine. Spiesjes? Wat dacht je van een Mexicaanse salsa of een Aziatische marinade. Of ga voor een salade met gegrilde aubergine in een marinade van sinaasappel en tijm of maak een knoflook-citroen marinade.
Kies je gerecht, dan de smaakmaker!
Een smaakmaker zoals een kruidenmix, marinade of salsa mag niet ontbreken bij jouw volgende aubergine bereiding, of je deze nu poft, grilt of roostert in de oven of barbecue. Tijd om met smaakmakers je aubergine in het zonnetje te zetten! Zo is de smaakmaker van deze Greek Style barbecue aubergine fris, licht zuur en vol verse kruiden waardoor je het gevoel krijgt dat je in Griekenland bent. Zo kan je met deze smaakmaker genieten van een Griekse barbecue in eigen land!
Ingrediënten
Voor 4 personen
2 aubergines
300 g rijst
150 g feta, verkruimeld
5 g verse peterselie, grof gehakt
zout en peper
olijfolie
Voor de marinade
2 teentjes knoflook, gehakt
1/2 citroen, sap en rasp
90 ml extra vierge olijfolie
10 g verse peterselie
5 g verse tijm
3 el rode wijnazijn
2 el gedroogde oregano
Bereidingswijze
- Bereid de rijst volgens de verpakking, zet apart.
- Verwijder de groene kroon van de aubergine. Snijd de aubergine in schijven van 1/2 centimeter dik. Smeer in met olijfolie en bestrooi met zout naar smaak.
- Barbecue: Grill de aubergine aan beide kanten bruin aan de zijkant van de barbecue en/of sluit de deksel van de barbecue. Koekenpan: Verhit een koekenpan op hoge temperatuur en bak hierin de plakken aubergine aan beide kanten bruin en gaar. Doe zodra de aubergine bruin is en nog niet helemaal gaar een deksel op de pan en laat op middelhoge temperatuur doorgaren. Grillpan: Verhit de grillpan op hoge temperatuur en grill hierin de aubergine aan beide kanten bruin en gaar. Verlaag de temperatuur halverwege, zodat de plakken aubergine de tijd krijgen om goed gaar te worden. Oven: Leg de plakken aubergine op een ovenplaat en bak ca. 20 minuten op 180 graden tot de aubergine bruin en gaar is.
- Meng alle ingrediënten voor de marinade en maak tot een grof mengsel met behulp van een keukenmachine of staafmixer. Proef en breng op smaak met zout en peper.
- Schep de gegaarde aubergine schijfjes om in de marinade. Serveer met de rijst. Verkruimel en strooi de feta en peterselie er overheen.
Heb jij dit heerlijke vegetarische barbecue recept al geprobeerd? Welke andere gerechten maak jij graag met aubergines? Verras ons met een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!






Reactie verzenden