Bakken zonder eieren: hoe kun je eieren vervangen?
Anouska Blankman

Bakken zonder eieren: hoe kun je eieren vervangen?

zaterdag 24 februari 2024

Waarom worden eieren gebruikt bij bakken?

Eieren hebben verschillende functies bij het bakken. Als je een ei wilt vervangen is het dus belangrijk dat je eerst bepaald wat de functie van het ei is in het recept. Zo kun je een ei toevoegen aan je deeg om deze luchtiger te maken of zorgt het ervoor dat het deeg beter bindt of gaat rijzen. Gebruik je het ei(geel) om je baksel in te smeren voordat het in de oven gaat? Dan gebruik je het ei(geel) dus om je baksel knapperig te maken en het een extra glans te geven. Eiwit wordt ook vaak gebruikt om een luchtig toetje te maken door het op te kloppen. Gelukkig is een ei niet het enige product dat dit kan. Hieronder lees je wat een goede vervanging is. 

Banaan en appelmoes


Gebruik je een ei om je deeg meer te binden, smeuïg en luchtig te maken? Dan kun je een ei vervangen door banaan of appelmoes. Een halve, geprakte banaan staat gelijk aan 1 ei. Gebruik het liefst een zo rijp mogelijke banaan. Een rijpe banaan is bovendien ook een gezonde zoetmaker. Hierdoor hoef je weer minder suiker toe te voegen. Appelmoes is ook een goede vervanging voor ei. Vervang 1 ei voor 50 gram (2 eetlepels) appelmoes in bijvoorbeeld pannenkoeken-, bananenbrood-, cake- of brownie recepten.

Lijnzaad en chiazaad


Als bindmiddel in een recept is lijnzaad of chiazaad een goede oplossing. Mix 1 eetlepel lijnzaad of chiazaad met 3 eetlepels water. Gebruik voor het beste resultaat gebroken lijnzaad of gemalen chiazaad. Laat het mengsel voor gebruik eerst minimaal 15 minuten weken. Dit is dus een minder goed alternatief als je snel iets moet bakken. Lijnzaad en chiazaad zijn ook nog eens erg gezond. Het is een goede bron van Omega 3 vetzuren en belangrijke mineralen, zoals magnesium en fosfor. 

Kikkererwtenmeel en tomatenpuree


Maak jij een hartig baksel en wil je deze niet zoeter maken? Dan kun je het beste kikkererwtenmeel gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een hartige quiche, hartige wafels en hartige cupcakes. Mix 3 eetlepels kikkererwtenmeel met 3 eetlepels water en voeg dit toe. Als je geen kikkererwtenmeel in huis hebt, kun je ook tomatenpuree gebruiken. Let er wel op dat dit je baksel een licht rode kleur kan geven. Tomatenpuree is een goede ei vervanger en bindmiddel voor bijvoorbeeld een zelfgemaakte vegan burger of balletjes. Vervang 1 ei voor 50 gram (2 eetlepels) tomatenpuree.

Baking soda


Ei kan in baksels ook gebruikt worden als rijsmiddel. Wil jij de luchtigste pannenkoeken of cupcakes maken? Dan kun je een ei vervangen door baking soda. Mix 1 eetlepel baking soda met 1 eetlepel citroensap of azijn om 1 ei te vervangen. Als baking soda in aanraking komt met een zuur, zoals citroensap of azijn, dan ontstaan er gasbelletjes van koolzuurgas. Deze belletjes zorgen ervoor dat je baksel extra luchtig wordt!

Aquafaba


Een andere baktechniek waarbij vaak ei wordt gebruikt is het opkloppen van eiwit. Hiermee kun je bijvoorbeeld meringues of luchtige chocolademousse maken. Een product waarmee je het ei kunt vervangen is aquafaba. Aquafaba is het vocht wat in een blik kikkererwten zit. Gooi als je kikkererwten uit blik gebruikt het vocht dus niet weg, maar maak er een lekker toetje mee! Je kunt het vocht (in een afgesloten bakje) een paar dagen bewaren in de koelkast of invriezen. Vervang 1 ei voor 3 eetlepels aquafaba of 1 eiwit voor 2 eetlepels aquafaba. 

Sojamelk


Wil jij je appeltaart, kersenflap of pasteitje een mooi geelbruin, knapperig laagje geven? Dan kun je je baksel in plaats van met ei ook insmeren met sojamelk. In sojamelk zit net als in ei eiwit, wat na het bakken zorgt voor die mooie goudbruine kleur. Gebruik hiervoor dus geen andere plantaardige melksoort, zoals haver- of amandelmelk waar minder eiwit inzit.

Notities

Met welk product heb jij weleens een ei vervangen? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. Wij zijn benieuwd!

Op zoek naar recepten met ei? Neem dan eens een kijkje naar deze 10 verrassende recepten met ei in de hoofdrol!

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.