Culinair genieten bij plant-based restaurant Mama Gaia
Karlijn Swaen

Culinair genieten bij plant-based restaurant Mama Gaia

zondag 19 mei 2024

Onlangs mochten wij langskomen bij Mama Gaia in Haarlem. Een volledig plant-based restaurant, waar zo veel mogelijk lokale en verse producten worden verwerkt in de gerechten. Het draait allemaal om liefde voor goed eten, duurzaamheid en gemeenschap, verpakt in een warme en gastvrije sfeer die je omarmt zodra je binnenstapt.

Mama Gaia


Mama Gaia, wat letterlijk Moeder Aarde betekent, is gevestigd in Oceans in Haarlem. Een duurzame hub waar mensen samenkomen om te werken, te genieten van voortreffelijk eten en een betere wereld te creëren. Zodra je het restaurant binnenstapt, voel je de energie en toewijding waarmee hier wordt gewerkt aan een duurzamere toekomst. Mama Gaia is een expert op het gebied van goed eten, en dat is niet onopgemerkt gebleven. In 2022 werd Mama Gaia bekroond tot 'Best Vegan Restaurant' tijdens de Vegan Awards, voor ons des te meer reden om een bezoekje te brengen aan dit restaurant.

Achter Mama Gaia schuilt een inspirerend verhaal van liefde voor voeding en duurzaamheid. De oprichters, gepassioneerde foodies en milieuactivisten, hebben Mama Gaia gecreëerd als een plek waar mensen kunnen genieten van heerlijke, gezonde gerechten die goed zijn voor zowel henzelf als de planeet. Met een focus op biologische en lokale ingrediënten, worden de gerechten bij Mama Gaia met zorg bereidt om de smaakpapillen te verwennen en tegelijkertijd de impact op het milieu te minimaliseren.

Sfeer en locatie


Het restaurant is gelegen op een paar minuten lopen vanaf het station in Haarlem. Bij binnenkomst voel je de kalmte over je neer dalen. Door de grote raampartijen en het Scandinavische, interieur voelen wij ons erg op ons gemak. Warme houten accenten worden gecombineerd met zachte verlichting en comfortabele zitplaatsen, waardoor een uitnodigende sfeer ontstaat die perfect is voor een ontspannen maaltijd met vrienden en familie. De bar is het middelpunt van het restaurant en lijkt wel opgebouwd uit aardlagen. Een cool detail, wat het milieuaspect nog meer naar voren haalt.

Fantastische smaakcombinaties


Jullie vragen je natuurlijk allemaal af wat we hebben gegeten, en wat was het lekker! Perfecte gerechten met de meest verfijnde smaakcombinaties. We begonnen met een amuse: bouillon getrokken van asperge, met een ravioli van knolselderij en een pistachevulling. De perfecte combinatie van de zoutige bouillon met de zachte smaak van de ravioli. Hiernaast serveerden ze heerlijk vers brood met een heerlijke olijfolie extra vierge. Hierna aten we:


- Voorgerecht: Ajo blanco met aardpeer, druiven en oesterblad.
- Hoofdgerecht: Groene en witte asperges, met Texelse aardappelen, zeegroenten en gerookte beurre blanc.
- Nagerecht: No lemon pie, met een merengue van spirulina en gember en een boekweit crumble.

Alle gerechten waren stuk voor stuk met liefde en veel aandacht bereidt. De smaakcombinaties waren perfect op elkaar afgestemd en elke hap was puur genieten. Het menu wisselt mee met het seizoen, dus dit betekent dat jij binnenkort een compleet ander gerecht op de kaart ziet staan.


Je kunt bij Mama Gaia kiezen voor een 3-, 4- of 5-gangen verrassingsmenu, eventueel met een bijpassend wijnarrangement. De prijzen variëren van 40 tot 60 euro per persoon, afhankelijk van welk menu je kiest. Wij kozen voor een 3-gangen diner, met daarbij heerlijk kombucha’s die gemaakt worden bij een duurzame micro brouwerij in Haarlem. Zo heeft Mama Gaia achter elk ingrediënt of drankje een mooi, lokaal verhaal!


Mama Gaia – Gonnetstraat 26, 2011 KA Haarlem - https://mamagaiahaarlem.nl/en/home/

Ga jij binnenkort eens een bezoek brengen aan dit volledig plantaardige restaurant in Haarlem?

Laat het ons dan weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!

Lees ook

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.