Ramadan-proof: falafelmacarons
Anouska Blankman

Ramadan-proof: falafelmacarons

woensdag 03 april 2024
Naar recept

Het is ramadan, een heilige vastenmaand voor moslims waarin tussen zonsopgang en zonsondergang wordt gevast. Het recept van deze falafelmacarons komt uit het boek ‘Het Ramadan kookboek’ geschreven door TV-chef Mounir Toub. Het boek staat vol met feestelijke, ramadan-proof recepten zoals deze heerlijke falafelmacarons. Macarons zijn zoete, luchtige ronde koekjes die aan elkaar worden gehouden met een zachte vulling. Dit recept is een hartige twist op macarons, bestaande uit twee ronde falafelburgertjes met daartussen een vulling van geitenkaasroom.

Deze feestelijke falafelmacarons zijn een mooie toevoeging voor tijdens het Suikerfeest. Schrijver Mounir Toub zegt over dit recept: ‘’Tijdens de Eid neemt iedereen wat mee en staat de tafel binnen de kortste keren vol met koekjes. Tussen al dat zoete geweld is iets hartigs een welkome verrassing, zoals deze macaron met als basis falafel.’’ Het ideale gerecht dus om samen met je familie van te genieten tijdens de ramadan na zonsondergang of tijdens het Suikerfeest!

Ingrediënten

5 minuten voorbereiden
35 minuten koken

Voor

4

personen

Falafelburgertjes

Voor de vulling

Extra nodig

Zo maak je de falafelmacarons

Stap 1

Doe de kikkererwten, ui, knoflook, korianderblaadjes, het meel, bakpoeder, venkel- en komijnzaad en de pul biber in de keukenmachine en maal dit alles met behulp van de pulseerknop tot een samenhangend mengsel. Het hoeft niet helemaal glad te zijn; het is juist lekker als er nog wat textuur in zit. Proef en breng op smaak met zout en peper.

Stap 2

Maak je handen een beetje nat, draai 16 balletjes van het falafelmengsel. Duw de balletjes iets platter.

Stap 3

Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de falafelburgertjes in 10-15 minuten rondom goudbruin en gaar. Wentel ze door de dukkah en laat volledig afkoelen.

Stap 4

Maak intussen de vulling: meng de geitenkaas of labneh met de room. Doe over in een kleine spuitzak.

Stap 5

Smeer 8 falafels in met de abrikozenjam, spuit daarop de geitenkaasroom en leg er een falafel op. Leg ze op een mooie schaal en garneer met de tuinkers.

TIP: In plaats van 8 kleine macarons kun je ook 4 grote maken. Lekker als burger of als bodem van een luxe saladevoorgerecht. Je kunt de falafelballetjes makkelijker draaien als je het mengsel eerst 30 minuten in de koelkast zet.

Het ramadan kookboek

Mounir Toub Kosmos Uitgevers

Heb jij deze feestelijke falafelmacarons al gemaakt?

Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. Wij zijn benieuwd!

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.