

De Bossche bistro ‘Eten bij Fret’ bestaat nog geen twee jaar en kreeg eind vorig jaar al de Vegan Award. “Supergaaf is dat. We ervaren geen druk. We doen gewoon ons ding. Willen plantaardig eten op de kaart zetten.”
Eigenaresse Cynthia Jongenelis vindt het geweldig dat een horecazaak uit de Brabantse stad heeft gewonnen. “Er waren ook twee genomineerden uit de Randstad. Ik denk dat Den Bosch hierdoor wel een boost heeft gekregen”.
Stoffig imago
Als kind wist Jongenelis al dat ze iets goeds voor de wereld wilde doen. Plantaardig eten op de kaart zetten, leek haar als volwassene wel wat. Zelf eet ze al jaren vegetarisch.
”Ik merkte dat de transitie van restaurants naar het veganisme langzaam gaat. Plantaardig eten had een stoffig imago. Vegetarisch eten is wél makkelijker geworden in restaurants. Die hebben dat imago allang van zich afgeschud.” Met Eten bij Fret wil ze dat stoffig beeld kantelen. “Ik wil mensen graag kennis laten maken met plantaardig eten en dat op onze eigen manier. Ik draag daar graag mijn steentje aan bij.”
Het concept van Eten bij Fret - de enige veganzaak in Den Bosch - is eenvoudig, vertelt de enthousiaste eigenaar, die zelf, met haar team van 2 fulltime koks en 3 parttime koks, ook vaak achter de pannen staat. “Voorop staat dat het eten lekker moet zijn. Het moet bourgondische smaken. En daarnaast is het plantaardig. We willen zeker niet belerend zijn. Mensen moeten in hun dagelijks leven zelf kiezen voor vegan of niet. Iedereen is daar vrij in. Ik houd er niet van met het vingertje te wijzen.”
De naam Eten bij Fret klinkt lekker. Daar is niet lang over nagedacht, licht Jongenelis toe. “We wilden een naam die goed klonk en al snel ontstond de naam Eten bij Fret. Daar hadden we niet veel tijd voor nodig.”
Bourgondiërs en diehards
Het publiek van Eten bij Fret is heel divers, vertelt Jongenelis. “Er komen mensen op af die over ons hebben gelezen in de landelijke kranten. Mannen en vrouwen. Ook op leeftijd. Er zitten echte bourgondiërs tussen, maar ook diehard vegans.
Dat Eten bij Fret een plantaardige kaart heeft, is niet te lezen aan de buitenkant van het pand. Ook de menukaart is daar niet duidelijk in. Een bewuste keuze. “Het gaat om het proeven en genieten van lekker eten. Dat het plantaardig is, komt daarna. Soms schrikt vegan mensen zelfs af. Het is soms laveren met de term.”
Zo’n kwestie is typisch voor waar Jongenelis regelmatig over nadenkt. “Moeten we duidelijker zijn naar de gasten toe? Liegen we hen niet voor? Ik wil mensen niet voor de gek houden.”
Die onduidelijkheid leidt ook wel eens tot grappige taferelen. “Zo vroeg iemand bij het plaatsen van een bestelling of het eten ook lactosevrij kon. Ik antwoordde dat dat geen probleem was.”
Soms kunnen meer triviale dingen tot een discussie leiden. In de bistro hangen plastic vissen als versiering tegen de muur. “Er was een klant die dat niet waardeerde. Daar hebben we over gediscussieerd.” Haar conclusie: “De veganwereld kan soms hard zijn.”
Pekelen
De koks van Eten bij Fret maken de meeste van de gerechten helemaal zelf. “Pakjes komen er bij ons niet in.” Ze kopen wel plantaardige gamba’s in. “Die zijn van een goede kwaliteit. We pekelen ze wel zelf. Dat is lekkerder.” Dat pekelen gebeurt met een enorme precisie. “Zo hebben we verschillende tijden geprobeerd. Zeven minuten bleek ideaal.”
Jongenelis erkent dat ze ook haar gravings heeft, zoals street food gecombineerd met fine dining. “We hebben ook een burger op de kaart staan.” Maar ze houdt ook van gezond eten.”Naar dat laatste willen we met de bistro steeds meer toe.”
Jammer vindt ze het dat niet-kenners denken dat plantaardig eten enkel uit groenten bestaat. “Een grote misvatting,” Voorwaarde voor haar is dat de structuur van het eten goed moet zijn. “Er moet een lekkere bite zijn. Je moet goed kunnen kauwen. En ik houd niet van vlakke smaken. Zo hebben we de Fret-saus. Daar zitten maar liefs zes ingrediënten in.”
Een lunchgerecht waar Eten bij Fret veel complimenten over krijgt, is brioche met oesterzwammen. “Mensen vinden die te gek. Die blijft zeker nog lang op de kaart staan. Dat is een belofte.”
Eten bij Fret won eind vorig jaar de Vegan Award, die uitgereikt wordt door de Nederlandse vereniging van veganisme.
De bistro heeft 40 zitplaatsen. Jongenelis is afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten als concept designer en product developer. Naast haar werk voor de bistro ontwerpt ze nog steeds producten van textiel.. “Die afwisseling vind ik heerlijk.”
Ga jij binnenkort langs?
Info: www.etenbijfret.nl

Lees ook

- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.