

Knisper is een relatief nieuwe koffiebar in het centrum van Venray. Het heeft een eigentijdse, stadse uitstraling. Het zou niet misstaan in een stad als Nijmegen of Eindhoven. “Dat hippe spreekt mij erg aan,” aldus manager Mariska Stevens.
Ik ben geen zoetekauw, maar we nemen bij Knisper regelmatig als laat ontbijt/lunch pancakes met vers fruit. Dit keer slaan we over en drinken we enkel wat. Voor mijn tafelgenoot bestellen we thee. “Voor u een cappuccino?”, vraagt de charmante serveerster me. Ze heeft ons eerder geholpen, maar we kennen elkaar niet goed. Knap dat ze dat heeft onthouden. Dat soort opmerkzaamheid kan ik waarderen.
Het is - zoals meestal – druk in de koffiebar. Die zit zo goed als vol. Het publiek is gemêleerd. Jong en oud, mannen en vrouwen en alleenstaanden en stelletjes zitten door elkaar. Ook zitten er altijd gasten aan de bars om achter hun computer te werken. Het voelt trendy aan, een gevoel dat ik bij de meeste horecazaakjes hier niet heb.
Kokosmakronen
De warme drankjes worden geserveerd met zelfgemaakte kokosmakronen. Voor wie ze zelf wil bakken, staat het recept op de menukaart.
Na de cappuccino neem ik nog een chai tea latte met kruidnagel. Die smaakt goed. Ik ben wel van dit soort verwarmende drankjes. Zeker nu het koud is buiten.
Knisper bestaat in mei 3 jaar. De filosofie erachter? “We willen gezonde en hippe gerechten aanbieden”, aldus bedrijfsleider Mariska Stevens (49), al noemt ze zichzelf liever “iemand die alles regelt binnen de koffiebar”. Ook zij werkt vaak mee in de bediening en ze is barista. Kwaliteit staat voorop bij Knisper. Zo zorgt een imposant, innovatief koffie-apparaat voor goede koffie, cappuccino en specials als sea salt latte en pumpkin space latte. De keuken maakt alles zelf, van het gebak en de pancakes tot de soepen en toast. Drie tot vier keer per jaar wordt de menukaart aangepast, ingegeven door ideeën uit de keuken. Het gebak gaat er als een tierelier. Dankzij socials als Facebook en Instagram. “Klanten komen hier speciaal voor het gebak. Er is veel belangstelling voor.“ Naast het gebak zijn de pancakes en avocadotoast ook erg in trek.

Stadse uitstraling
Opvallend feitje is wel dat Stevens zelf geen liefhebber van koffie is. Wat spreekt haar aan in Knisper? “De stadse en hippe uitstraling trekt me. En het gaat hier allemaal organisch. Het is makkelijk om in de bar dingen aan te passen, als ik dat nodig vind.”
Stevens noemt zichzelf een horecatijger, die al sinds haar pubertijd in horecazaken werkt. Ze volgde op jonge leeftijd de koksopleiding aan het ROC in Nijmegen. “Ik vind het heerlijk om te koken. Jammer dat ik daar de laatste tijd minder tijd voor heb.” Ook geniet ze ervan met haar partner een biertje te drinken bij een van de bekende biercafés die Nijmegen rijk is. “Gaan we daar in het weekend lekker heen.”
Dit keer slaan we de pancakes over, maar pasgeleden besloot ik die mee naar huis te nemen. Ik kreeg drie kleine pancakes netjes in een doosje mee, met het fruit en de poedersuiker er apart bij. Een keer iets anders dan de dagelijkse portie groenten – al dan niet met noten of kaas - die ik meestal eet. De pancakes zijn gemaakt van banaan en spelt. Een bijzondere combinatie, maar heerlijk. Het verse fruit bestaat uit frambozen, blauwe bessen, bramen en aardbeien. De ahornsiroop die erdoorheen zit, zorgt voor een lichte, zoete smaak.
Het advies van Knisper was om de pancakes even in de koekenplan of oven op te warmen. Een makkie, en het doet niets af aan de kwaliteit. Omdat ik normaal geen suiker eet, en poedersuiker lekker vind, strooi ik die er rustig op los. En kan daar erg van genieten. De lekkere cappuccino moet ik er maar even bij fantaseren...

Knisper
Koffiebar Knisper zit in hartje Venray. Er zijn 50 zitplaatsen binnen en 30 tot 40 zitplaatsen buiten.
Oprichter is Gijs Schapendonk, die veel horeca-ervaring heeft en nog enkele andere horecazaken in Venray bezit.
Lees ook

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.