...

Tips voor de beginnende vegetariër van vega-doorzetter Hana

door | 16 okt 2018 | Beginnende vegetariër, Vegetarisch

Print Friendly, PDF & Email

Hoe word je vegetariër? Wij hebben een groep beginnende vegetariërs geïnterviewd over hun ervaringen, uitdagingen en tips! Maak kennis met Hana (29 jaar), die na jaren van proberen geen vlees meer te eten, voor zichzelf de knoop heeft doorgehakt. Zij is gestart met research en heeft besloten een vegetariër te worden. Lees hier haar ervaringen en tips! Welke situaties zijn voor jou herkenbaar?

 Waarom heb je besloten om vegetarisch te gaan eten?
Ik ben altijd al een grote dierenvriend geweest. Toch at ik vlees zonder er echt bij na te denken. Toen we ‘HelloFresh’ bestelden, zaten er regelmatig vegetarische gerechten bij en die waren heerlijk! Zo begon ik 1-2 keer per week vegetarisch te koken. Mijn beste vriendin is ook vegetarisch, zij inspireert me ook heel erg om steeds lekker voor haar te koken. Door Instagram en andere kanalen heb ik ook wat interesse gekregen in de vegan keuken. Ik kon me er eerst weinig bij voorstellen. Wat eten vegans? Sla en fruit? Dus ik besloot om wat research te doen over veganisme; documentaires op Netflix te kijken, een vegan kookboek te kopen en natuurlijk vegan te koken. Vegan koken vond ik echt een uitdaging. Maar het heeft me positief verrast! Ik vind het erg fijn om te koken zonder dat er dieren zijn gedood of uitgebuit voor mijn maaltijd. Nu probeer ik een balans te vinden tussen vegetarisch en vegan.

De documentaires hebben echt mijn ogen geopend. Zoals Moby vertelt in zijn TED-talk: “de muur” in mijn hoofd is verdwenen. Hij legt uit wat die “muur” is: aan de ene kant hou ik zo van dieren, maar aan de andere kant van de muur at ik ook graag burgers, gehakt, worst, beleg… Vroeger at ik vlees zonder er echt over na te denken, of ik wilde er niets van weten. Maar nu is dat helemaal veranderd. Omdat de muur weg is, heb ik ingezien dat het hypocriet is om van dieren te houden en ze tegelijkertijd op te eten.

Hoe zijn de reacties uit je sociale omgeving? Krijg je typische vragen of reacties?
De meeste reacties uit mijn omgeving zijn goed en positief. Maar wat me wel opvalt, is dat iedereen meer vrede heeft met vegetarisch dan met vegan eten. Er is nog veel onbegrip of velen vinden vegan te extreem. Als ik er daarna meer uitleg over geef, draaien ze meestal wel wat bij. De één is wat meer ‘supportive’ dan de ander. Veel mensen vragen me wel wat er dan mis is met melk of een ei; en ook of ik het niet moeilijk vindt.

Wat vind je het lastigst tot nu toe?
De sociale gelegenheden vind ik tot nu toe het moeilijkst. In restaurants vind ik het echt lastig om niet te zwichten voor de steak of een burger. Ook bij familie vind ik het heel vervelend om het ‘moeilijk of ingewikkeld’ voor hen te maken. Ik moet ze er steeds op wijzen dat ik liever vegetarisch eet, hierdoor voel ik me erg ongemakkelijk. Bij vrienden vind ik het gemakkelijker te vermelden, maar toch vind ik dat ook een moeilijke stap. Zeker omdat ik mezelf ook nog niet heb ge-out als officiële vegetariër. Maar dat komt nog!

Wat mis je het meest?
In onze woonplaats hebben we een slagerij die een speciale filet american maakt en die at ik super graag. Daar snak ik soms nog wel naar. Ik mis daarnaast ook het gemak, zoals naar een restaurant gaan zonder te vrezen of je er iets gaat kunnen eten of niet!

Wat is jouw beste tip voor andere beginnende vegetariërs?
Doe vooral waar jij je goed bij voelt. Doe gewoon je best. En heb je al eens een terugval, dat is oké. Iedereen heeft dat wel eens. Zolang jij je best doet, kan niemand je wat maken! Er zijn heel wat leuke kookboeken op de markt om je te helpen, maar op Pinterest vind je ook heel lekkere gerechten!

Ben jij ook een beginnende vegetariër of veganist en wil jij ervaringen met anderen delen? Mail ons dan op redactie@dehippevegetarier.nl en wie weet sta jij straks in deze rubriek!’

 

Summary
Onze nieuwe rubriek: De beginnende vegetariër - Hana
Article Name
Onze nieuwe rubriek: De beginnende vegetariër - Hana
Description
Hoe word je vegetariër? Wij delen de tips en ervaringen van beginnende vegetariërs, die jou ook kunnen helpen! Is het voor jou ook herkenbaar?
Author
Daniëlle van Kampen
Volg Daan

Daniëlle van Kampen

Creatieve Foodie at De Hippe Vegetariër
Daniëlle studeert Voeding & Diëtetiek, houdt van uitgebreid koken met vrienden, is sportfreak ten top en bezoekt in haar vrije tijd hotspots binnen- en buiten Nederland om de nieuwste food en fashiontrends te ontdekken, en dit vervolgens te delen via een leuke Instagrampost met andere foodies en fashionista's!
Daniëlle van Kampen
Volg Daan

Latest posts by Daniëlle van Kampen (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt