Tips voor de beginnende vegetariër van de milieubewuste moeder Annelie
Mariëlle van Stek

Tips voor de beginnende vegetariër van de milieubewuste moeder Annelie

donderdag 21 maart 2019
Hoe word je vegetariër? Wij hebben een groep beginnende vegetariërs geïnterviewd over hun ervaringen, uitdagingen en tips! Vandaag beantwoordt Annelie (44 jaar) onze vragen. Annelie eet nu een paar maanden geen vlees meer. Lees hier haar interview over het leven als beginnende vegetariër!

Waarom heb je besloten om vegetarisch/veganistisch te gaan eten?
Mijn sterkste motivatie is toch wel dat het beter is voor ons milieu. De gevolgen van de opwarming van de aarde wordt zeker voor de volgende generatie een groot probleem. Ik doe het dus ook voor mijn twee dochters! Helaas veroorzaak ik ook de opwarming. Wij hebben twee auto’s, gaan wel eens met het vliegtuig op vakantie en zo zijn er nog tal van dingen te noemen. Het is nu tijd om een stap te nemen, al is dit maar een heel klein deel. Ik ben ervan overtuigd dat alle beetjes helpen. Natuurlijk was ik er al wel langer mee bezig,  zo aten we al regelmatig een aantal dagen in de week geen vlees/vis. Nu was ik sterk genoeg om helemaal te stoppen!

Hoe zijn de reacties uit je sociale omgeving? Krijg je typische vragen of reacties?
Het valt me eigenlijk alles mee. Ik had verwacht dat ik me heel erg zou moeten gaan verdedigen. Mijn man heeft gelijk gezegd dat hij mijn keuze respecteert en dat ik vooral moet doen waar ik zelf achtersta. Mijn jongste dochter zei gelijk: "dan hoef je niet voor mij speciaal vlees te kopen hoor mam. Ik eet gewoon met jou mee." Zo lief vond ik dat. Ook mijn vriendinnen vinden mijn keuze helemaal prima. Zelfs bij mijn vader en moeder, waar we traditiegetrouw iedere vrijdag eten, wordt er speciaal voor mij iets vegetarisch gekookt. Ook al gaf mijn moeder wel toe het best lastig te vinden, haha.

Wat vind je het lastigst tot nu toe?
Ik maak wel voor mijn man en dochters af en toe gewoon vlees klaar. De geur van vlees is wel heel lekker en verleidelijk!

Wat is je favoriete recept tot nu toe?
Dat is een moeilijke vraag. Ik heb al zoveel lekkere dingen gemaakt! Indiase curry’s at ik altijd al graag. Voorheen at ik die met rundvlees of kip, nu met een vleesvervanger. Heerlijk dat gekruide eten! Ook heb ik pas een groentestoof met parelcouscous gemaakt. Ik gaf er een Marokkaanse twist aan met dadels. Heel lekker, dan mis je echt geen vlees!

Wat mis je het meest? Heb je daar al een alternatief voor gevonden?
Vleesvervangers van soja hebben niet mijn voorkeur. Ik maak liever iets met peulvruchten, champignons, kaas en/of noten. Wat ik wel  mis, is de beleving van het eten bij bijv. mosselen, oesters of een lekkere kippenpoot! Hier is echt geen vervanger voor te vinden ben ik bang.

Welke prangende vragen heb je over vegetarisch/veganistisch eten of koken?
Welk merk van vleesvervangengers is het meest milieuvriendelijk? Gezien ik geloof dat ze voor de teelt van soja nog wel eens bossen kappen.

Wat is jouw beste tip voor andere beginnende vegetariërs/veganisten?
Je hebt de keuze voor jezelf gemaakt. Je hoeft je tegenover een ander niet te verantwoorden. Dat zegt mijn man altijd tegen mij, daar hou ik mij aan vast.

Ben jij ook een beginnende vegetariër of veganist en wil jij ervaringen met anderen delen? Mail ons dan op redactie@dehippevegetarier.nl en wie weet sta jij straks in deze rubriek!

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.