...

Tips voor de beginnende vegetariër van de bewuste Marit

door | 21 jan 2019 | Beginnende vegetariër

Print Friendly, PDF & Email

Hoe word je vegetariër? Wij hebben een groep beginnende vegetariërs geïnterviewd over hun ervaringen, uitdagingen en tips! Vandaag beantwoordt Marit (22 jaar) onze vragen. Om het milieu een steuntje in de rug te geven, besloot Marit sinds 3 mei 2017 vlees te laten staan. Mensen om Marit heen hadden deze stap niet verwacht. Ze was vroeger een vrij moeilijke eter en een vleesliefhebber, dus de stap om geen vlees meer te gaan eten was verrassend. Lees hier verder over Marit haar verhaal!

Waarom heb je besloten om vegetarisch te gaan eten?
Vlees eten is voor mij een opeenstapeling van nadelen. De belangrijkste reden voor mij is dat het slecht is voor de wereld en het een gewoonte is geworden van de mens om overal vlees bij te eten. Dat vind ik niet nodig. Ik wil zo min mogelijk bijdragen aan de aftakeling van het milieu en geen vlees eten is hier de makkelijkste manier voor. Natuurlijk telt ook het dierenleed en mijn gezondheid mee.

Hoe zijn de reacties uit je sociale omgeving? Krijg je typische vragen of reacties?
Natuurlijk krijg je de typische reacties. Dit gebeurde ook vooral omdat mensen het van mij niet verwacht hadden. Ik ben namelijk een heel moeilijke eter en was echt een vleesliefhebber. De mensen om mijn heen moesten hier erg aan wennen. Het kwam nog regelmatig voor dat er niet nagedacht was over een vegetarische optie tijdens een familiediner. Maar gelukkig was iedereen er binnen een maand aan gewend! Als ik verder mijn redenen uitleg, zijn mensen het er niet mee eens, maar is het gesprek wel klaar. Ik heb nog geen heftige discussies gehad over vegetarisch eten.

Wat vind je het lastigst tot nu toe?
Het lastigste voor mij is geen vis eten. Ik doe het ook nog af en toe, omdat ik uit een vissersdorp kom en heel erg van vis houd. Mijn afweging hierbij is vooral dat als ik me er bewust van ben en zo min mogelijk vis eet – dus niet al mijn vlees vervang door vis -. Zo draag ik ook bij aan een beter milieu. Een andere lastige ervaring was afgelopen zomer in Cuba, hier is vegetarisch eten niet normaal. Op het menu was het heel lastig iets in elkaar te zetten. Omdat ik een moeilijke eter ben, heb ik vaak voor vis gekozen als veilige keuze. Dit vind ik wel heel jammer en voortaan wil ik voor ik op reis ga beter nadenken over de vegetarische opties in dat land.

Wat is je favoriete recept tot nu toe?
Mijn favoriete eten tot nu toe is Italiaans, omdat dit heel makkelijk vegetarisch gemaakt kan worden. Samen met mijn vriend heb ik een pasta gemaakt met pittige champignons en kaassaus. Ook de vegetarische lasagne van mijn moeder, met aubergine, courgette en tomaten, vind ik heel erg lekker!

Wat mis je het meest? Heb je daar al een alternatief voor gevonden?
Missen is een groot woord, omdat ik voor mij gevoel altijd wel een optie heb. Er zijn twee dingen waar ik nog geen vervanging voor gevonden heb. Dat gaat denk ik ook lastig worden. De eerste zijn de spareribs van mijn vader, hij stopt hier heel veel tijd en moeite in en dat proef je. In de eerste week van mijn vegetarische avontuur ging hij ze maken en ik heb het toen niet kunnen weerstaan. De tweede is een broodje biefstuk. Dit eten wij vaak bij mij thuis. Ik zou natuurlijk de vegetarische biefstuk kunnen proberen maar ben bang dat het mijn herinnering van het ouderwetse broodje weghaalt!

Welke prangende vragen heb je over vegetarisch eten of koken?
Ik ben nog niet echt begonnen met het gebruiken van tempeh en tofu. Wel heb ik de echte vleesvervangers gebruikt om mijn gerechten aan te vullen. Wat ik heel graag zou weten, is hoe je tempeh en tofu echt goed kan bereiden. En dan ook of het makkelijk is en niet niet lang duurt!

Wat is jouw beste tip voor andere beginnende vegetariërs?
Stap voor stap! Ik ben al ongeveer anderhalf jaar bezig met minder vlees eten en bewuster zijn van mijn keuzes. Hierdoor was het voor mij logisch om de stap te maken naar vegetariër (of pescotariër eigenlijk). Zondigen bestaat voor mij niet, want bij elke maaltijd gaat het weer om de bewuste keuze.

Ben jij ook een beginnende vegetariër of veganist en wil jij ervaringen met anderen delen? Mail ons dan op redactie@dehippevegetarier.nl en wie weet sta jij straks in deze rubriek!’

Summary
Tips voor de beginnende vegetariër van de bewuste Marit
Article Name
Tips voor de beginnende vegetariër van de bewuste Marit
Description
Vandaag staat er een nieuw interview klaar met de milieu bewuste Marit. Beginnende vegetariër sinds 3 mei 2017. Lees hier haar verhaal!
Author
Daniëlle van Kampen
Volg Daan

Daniëlle van Kampen

Creatieve Foodie at De Hippe Vegetariër
Daniëlle studeert Voeding & Diëtetiek, houdt van uitgebreid koken met vrienden, is sportfreak ten top en bezoekt in haar vrije tijd hotspots binnen- en buiten Nederland om de nieuwste food en fashiontrends te ontdekken, en dit vervolgens te delen via een leuke Instagrampost met andere foodies en fashionista's!
Daniëlle van Kampen
Volg Daan

Latest posts by Daniëlle van Kampen (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt