Print Friendly, PDF & Email

Hoe word je vegetariër? Wij hebben een groep beginnende vegetariërs geïnterviewd over hun ervaringen, uitdagingen en tips! Vandaag beantwoordt Leona (27 jaar) onze vragen. Met een Arabische achtergrond, waarin vlees en vis niet te missen is in de keuken, was de verandering niet makkelijk. Lees hier het interview!

Sinds wanneer ben je vegetariër/veganist?
Ik begon 2 jaar geleden met het minderen van vlees, tot 6 maanden geleden at ik af en toe nog vlees/vis. De afgelopen 5/6 maanden heb ik noch vis noch vlees gegeten.

Waarom heb je besloten om vegetarisch/veganistisch te gaan eten?
Ik heb een erg gevoelige maag, dus in eerste instantie was het een uitprobeersel om te kijken hoe ik mij zou voelen (Veel beter!). Toen ging ik mij verdiepen in de voedselindustrie door bijv documentaires te kijken op Netflix, FoodInc en Cowspiracy. It changed my life! Door de effecten van de vleesindustrie op het milieu, kwam ik al snel tot de conclusie dat dit eigenlijk totaal niet past bij mijn normen en waarden. Naast het dierenleed zorgt het eten van vlees en vis voor zoveel narigheid. Ik geloof echt dat er zoveel mensen zijn die zich niet bewust zijn van de gevolgen van deze industrie en dat wij, als mensen, die samen in stand houden! Ik wil graag mijn steentje bijdragen aan een groenere en mooiere wereld. Ik vind het een beangstigend idee dat de aarde aan het “opraken is” en dat dit grotendeels komt door onze acties en eetgewoontes. Dit was ook een motivatie om te stoppen met het eten van vlees. Ik wil graag anderen inspireren om te kijken naar hun eetgewoontes en hun impact op de wereld.

Hoe zijn de reacties uit je sociale omgeving? Krijg je typische vragen of reacties?
“Lust je geen vlees of vind je het gewoon zielig voor de dieren?”, “In je eentje ga je de wereld niet redden en al helemaal niet door het minderen van vlees”, “Je mist zoveel belangrijke voedingsstoffen” en “Ik doe niet mee aan die moderne bullshit.”

Dit is een greep van de reacties die ik kreeg en soms nog steeds krijg. Ik was, twee jaar geleden, een van de weinige in mijn vriendengroep die hier mee bezig was. Ik vond het erg lastig om in het begin geen vlees meer te eten in sociale gelegenheden zoals barbecues en verjaardagen. Dit is ook een van de redenen waarom het zolang duurde voor ik volledig de stap durfde te nemen om 100% vega producten te eten. Mijn vader komt uit Palestina en de Arabische keuken heeft veel recepten met vlees en vis. Hij is ook echt een vleesliefhebber en dacht in eerste instantie dacht hij nooit vegetarisch zou eten. Maar ik merk dat zelfs hij geminderd is met vlees en probeert te koken met veel organische en verse producten. Tijdens sociale gelegenheden (zoals bijvoorbeeld een bbq) neem ik vaak mijn eigen eten mee zodat niemand rekening met mij hoeft te houden. Ik merk dat ik erg creatief geworden ben in de keuken en dat, bijvoorbeeld tijdens zo’n bbq, mensen dit ook waarderen (is direct ook mijn tip voor andere beginnende vegetariërs). Mijn vriend was altijd een groot vleesliefhebber, maar nu ik geen vlees meer eet, eet hij ook bijna geen vlees meer. Ik hou niet van “vingertje wijzen”, maar ik vind het wel belangrijk dat mensen weten wat de impact is van hun eetgewoontes. Ik vind het bijzonder om te zien dat ik, doordat ik vegetariër ben geworden, dat teweeg kan brengen bij mijn familie en vrienden (zelfs die in eerste instantie vonden dat ik in mijn eentje de wereld niet kon verbeteren 😉 )

Wat vind je het lastigst tot nu toe?
Ik vond het overstappen naar een vegetarisch dieet niet eens zo heel moeilijk. Het eten in sociale gelegenheden daarentegen wel. Ik had in het begin heel erg het gevoel dat ik mensen tot last was doordat ze rekening moesten houden met mijn eetwensen. Hierdoor at ik vaak alsnog vlees als ik bijvoorbeeld bij vrienden of familie ging eten. Ik heb hier erg van geleerd dat het belangrijk is om te staan voor je normen en waarden en jouw impact op de wereld. Mijn vegetarische reis heeft mij zoveel gebracht. Ik voel mij veel beter, ik heb meer energie, mijn huid ziet er beter uit en ik ben zoveel creatiever geworden in de keuken.

Wat is je favoriete recept tot nu toe?
De Palestijnse tabouleh, met eigen gemaakte falafel, tahinasaus en vegan labneh is mijn all-time favorite recept! Verder houd ik van alles met zoete aardappel en avocado!

Wat mis je het meest? Heb je daar al een alternatief voor gevonden?
Mijn vaders shoarma mis ik stiekem het meest. Gelukkig heeft de vegetarische slager een goed alternatief voor shoarma. Ik probeer ook te minderen met het eten van eieren en deze probeer ik te vervangen door plantaardige producten zoals bijvoorbeeld appelmoes of een goed rijpe banaan bij het bakken.

Welke prangende vragen heb je over vegetarisch/veganistisch eten of koken?
Ik wil mij graag wat meer gaan verdiepen in het veganisme en vroeg me af of je meer op vitaminen moet letten dan wanneer je vegetarisch bent. Ik lees veel verschillende dingen hierover. En een niet gerelateerde eet/kook vraag: ik geef in mijn antwoorden vaak aan dat mijn omgeving soms verbaasd is over mijn eetgewoontes (voornamelijk collega ‘s en sommige vrienden). Hoe gaan jullie hier mee om?

Wat is jouw beste tip voor andere beginnende vegetariërs/veganisten?

  • Eigen eten mee nemen
    Mocht je het, net als ik deed, lastig vinden om tijdens sociale gelegenheden aan te geven dat je vegetariër bent, neem dan je eigen eten mee.
  • Neem de tijd
    Probeer de tijd te nemen om je lichaam te laten wennen aan je nieuwe dieet (ligt ook aan hoeveel vlees je normaliter at). Neem de tijd je goed in te lezen. Zo is het bijvoorbeeld verstandig producten te eten die vitamine b12, ijzer/of eiwitten bevatten. Veel vleesvervangers zijn bijvoorbeeld gemaakt van soja en de productie hiervan is niet altijd duurzaam + veel mensen reageren slecht op soja. Noten, bonen en groenten zijn op den duur ook een goede vervanger.
  • Experimenteer!
    Ik ben zoveel creatiever in de keuken geworden sinds ik geen vlees en vis eet. Experimenteer met nieuwe kruiden, groenten en ga eens langs de Marokkaanse/Turkse supermarkten i.p.v. naar de normale supermarken!
  • Doe het omdat jij het belangrijk vindt, niet omdat bijvoorbeeld anderen het doen of omdat het nu zogenaamd een fase is.

Ben jij ook een beginnende vegetariër of veganist en wil jij ervaringen met anderen delen? Mail ons dan op redactie@dehippevegetarier.nl en wie weet sta jij straks in deze rubriek!’

Summary
Tips voor de beginnende vegetariër van de creatieve Leona
Article Name
Tips voor de beginnende vegetariër van de creatieve Leona
Description
Tips voor de beginnende vegetariër, flexitariër of veganist. Vandaag staat er een interview voor je klaar met de creatieve Leona!
Author