Print Friendly, PDF & Email

Hoe word je vegetariër? Wij hebben een groep beginnende vegetariërs geïnterviewd over hun ervaringen, uitdagingen en tips! Vandaag beantwoordt Oviël (25 jaar) onze vragen. Oviël eet sinds 5 maanden geen vlees meer. Lees hier haar interview over het leven als beginnende vegetariër!

Waarom heb je besloten om vegetarisch/veganistisch te gaan eten?
Ik had al een tijdje geen plezier meer in het eten van vlees. Toen mijn partner mij aanspoorde om de documentaire Cowspiracy te kijken, waren we allebei om. We hadden ons nooit gerealiseerd hoe milieuvervuilend de vee-industrie was en hoe slecht vlees eigenlijk is voor onze eigen gezondheid! Ik was verbaasd toen ik dit zelfs op de site van het Voedingscentrum terug kon vinden. Daarnaast houden we erg van diertjes, dus het opgeven van vlees is voor ons maar een kleine ‘opoffering’ geweest.

Hoe zijn de reacties uit je sociale omgeving? Krijg je typische vragen of reacties?
Mijn vriend en ik komen allebei uit de horeca, waar het draait om goede smaken en kwaliteit. Het gaat dan helaas nog vooral om vlees en vis. Als je ineens vega eet terwijl je dat daarvoor nooit deed, zijn er toch wel een paar mensen die je verbaasd aankijken. Veel mensen begrijpen niet waarom je iets dat je lekker vindt zou opgeven. Ze voelen zich ook een beetje aangevallen omdat zij voor een andere leefstijl kiezen. Ik vind zelf dat je je goed moet voelen bij je keuze: jij bent uit eindelijk degene die met die keuze moet leven. Als dat vegetarisch of veganistisch eten is, moet dat gewoon prima zijn. Ik begrijp niet helemaal waarom daar zo fel op gereageerd wordt. Mijn familie begreep in het begin niet dat wij ons oprecht beter voelen bij deze keuze. Inmiddels zijn ze eraan gewend en houden ze er rekening mee. Mijn familie probeert tegenwoordig zelfs steeds minder vlees te eten en is daar ook trots op. Mijn vriend (een man van 2 meter) krijgt vooral de vraag of hij wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Het idee dat zo’n groot iemand alleen op een beetje groente leeft, vinden ze vaak een beetje gek. In onze beide vriendengroepen zijn er veel mensen vegetarisch, dus daar is gelukkig veel begrip en hoeven wij ons niet te verdedigen. Het wordt gelukkig steeds normaler om vlees te laten staan!

Wat vind je het lastigst tot nu toe?
Ik heb het meest moeite met het minderen van zuivel en het vinden van lekkere gerechten. Ik moest mijn manier van koken aanpassen en leren om wat meer openminded te kijken naar recepten. Ik was vroeger bijvoorbeeld nooit fan van bloemkool en ik eet het nu best vaak! Je moet gewoon alles uitproberen en zo je smaak vormen. Voor je het weet heb je een scala aan favoriete recepten waar je uit kunt kiezen! Nu kook ik beter dan ooit tevoren en ik heb nog geen één keer vlees of vis gemist. Mijn vriend vindt het wel lastig om op feestjes aan te geven dat we geen vlees eten. Hij vind dat dit onze keuze is en dat wij niet kunnen verwachten van anderen dat ze rekening houden met onze principes. Ergens snap ik dat wel, want als er iemand bij mij langskomt, haal ik voor diegene echt geen vlees in huis. Maar ik denk dat er ook genoeg mensen zijn die het geen probleem vinden om er een beetje rekening mee te houden. Uiteindelijk moet iedereen dat voor zichzelf afwegen en doen waar hij/zij zich het prettigst bij voelt!

Wat is je favoriete recept tot nu toe?
Oei, ik kan niet kiezen! Ik ken zoveel heerlijke recepten. Wij koken vaak Indiaas, Aziatisch (Japans of Indonesisch) of Mexicaans. Ik kan zo 10 recepten bedenken die ik heerlijk vind! En het leukste vind ik dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn of lang hoeft te duren! Deze recepten van 24Kitchen vind ik altijd erg lekker: Tortilla met paddenstoelen, Noedelsoep met spicy tofu en paddenstoelen en Spaghetti met avocadosaus.

Wat mis je het meest? Heb je daar al een alternatief voor gevonden?
Eigenlijk mis ik vlees en vis niet zo. Dat komt natuurlijk door al die lekkere vegetarische recepten! Soms heb ik zin in een stukje vis, maar dan denk ik aan het feit dat de oceaan al bijna helemaal leeggevist is. Dan is die trek heel snel weer weg! En wat betreft vlees, er zijn genoeg vleesvervangers! De Vegetarische Slager heeft heerlijke Kipstuckjes en Rul Gehackt. Als je zin hebt in iets ongezonds, dan ga je gewoon naar de Vegan Junkfood Bar. Mis je de kipsaté? Marineer tofu met een goede marinade (even in laten trekken, het liefst een nacht in de koelkast) en mix dat met een eetlepel bloem, spies de tofu en leg deze op de gril. Zo wordt ‘ie heerlijk krokant! Mijn vriend vond het wel lastig om lekker broodbeleg te vinden, hij was altijd fan van vleeswaren op zijn brood. Hij heeft inmiddels elke vegetarische paté, worst en filet american geprobeerd en de producten van Kips liggen regelmatig in onze koelkast. Ik ben zelf fan van De Vegetarische Slager. Ze hebben heerlijke Pâté, Kip-Kerriesalade en Tonynsalade!

Welke prangende vragen heb je over vegetarisch/veganistisch eten of koken?
Ik zou best wat meer veganistisch willen koken, maar ik vind het heel lastig om zuivel uit mijn dieet te schrappen. Ik ben nog op zoek naar tips en lekker recepten.

Wat is jouw beste tip voor andere beginnende vegetariërs/veganisten?
Probeer jezelf uit te dagen door eens wat te proberen waar je in eerste instantie niet aan zou denken. Sommige recepten kunnen je echt positief verrassen! Investeer in een paar leuke kookboeken en meld je aan voor leuke foodblogs, deze kunnen je echt goed op weg helpen en laten zien hoe leuk, lekker en makkelijk vegetarisch koken is!

Ben jij ook een beginnende vegetariër of veganist en wil jij ervaringen met anderen delen? Mail ons dan op redactie@dehippevegetarier.nl en wie weet sta jij straks in deze rubriek!

 

Summary
Tips voor de beginnende vegetariër van milieubewuste Oviël
Article Name
Tips voor de beginnende vegetariër van milieubewuste Oviël
Description
Wij hebben een groep beginnende vegetariërs geïnterviewd over hun ervaringen, uitdagingen en tips! Lees hier het interview over het leven als vegetariër!
Author