Print Friendly, PDF & Email

Hoe word je vegetariër? Wij hebben een groep beginnende vegetariërs geïnterviewd over hun ervaringen, uitdagingen en tips! Vandaag beantwoorden Carolien (49 jaar) en haar vegetarische dochter Solane (14 jaar) onze vragen. Inmiddels is Solane sinds juli 2017 vegetariër, een echt veggie puber volgens haar moeder. Lees hier Caroliens interview over een beginnende vegetarische dochter!

Waarom heb je besloten om vegetarisch te gaan eten?
De voornaamste reden is dat vegetarisch eten veel diervriendelijker is. Dierenleed vindt Solane verschrikkelijk. En natuurlijk is een vegetarische levenstijl beter voor het klimaat en milieu.

Hoe zijn de reacties uit je sociale omgeving? Krijg je typische vragen of reacties?
Ze krijgt veel positieve reacties, zoals “wat goed”, “stoer” en “goed bezig”.

Wat vind je het lastigst tot nu toe?
Solane vindt het niet lastig om vegetarisch te eten. Alleen kroepoek en filet americain zijn moeilijk. Solane is hier dol op, maar zelfs dat laat ze staan. Als ouder vind ik het lastig dat ze vegetarisch eet, omdat ze volop in de groei is en liever een reep chocolade pakt dan fruit. Ook houdt ze absoluut niet van peulvruchten en gewone melk. Dat is dus wel een dingetje… Krijgt ze wel voldoende voedingsstoffen binnen? Ik begrijp van andere ouders dat het leven met een niet-vegetarische puber al een uitdaging kan zijn. De uitdaging met een “veggie puber”, zoals wij haar liefkozend noemen, wordt nu nog net iets groter. Gelukkig is Solane geen lastige puber, dus geeft het geen discussies of woorden onderling. Wij koken vaak vlees voor andere gezinsleden en voor Solane dan een vleesvervanger, met een uitzondering als wij nasi, bami of roerbak eten. Dan eten wij met z’n allen lekker vegetarisch!

Toen ik deze vragenlijst kreeg, waren wij op vakantie in Lanzarote. Op vakantie is vegetarisch eten een aardige uitdaging. Veel restaurants bieden alleen vlees of vis en weinig tot geen vegetarische opties op de kaart. Zelf koken op vakantie doen wij liever niet, moeders heeft immers ook vakantie 😉 Het was dus vaak pizza margherita, frietjes, mozzarella sticks en met een beetje geluk vegetarische lasagne. Gelukkig lagen erbij het ontbijtbuffet gekookte, gebakken of geroerbakte eieren. Dat nam ze dan wel, maar na drie dagen had ze dat ook wel een beetje gehad. De eieren werden ingeruild voor een pannenkoekje met Nutella.

Wat is je favoriete recept tot nu toe?
Heel saai, vaak toch pasta/rijst met groente en een vleesvervanger.

Wat mis je het meest? Heb je daar al een alternatief voor gevonden?
Kroepoek, daar hebben we nog geen vervanger voor gevonden. En dan natuurlijk de filet americain, maar hiervoor hebben we een heerlijke vervanger voor gevonden van Vivera.

Welke prangende vragen heb je over vegetarisch eten of koken?
Als ouder zou ik dolgraag tips en adviezen willen over bijvoorbeeld B12-supplementen en hoe ik dat het beste kan aanpakken. Op supplementenverpakkingen staat dat het vanaf 18 jaar geschikt is, dus ik weet niet zo goed wat ik daar mee aan moet. Inmiddels heb ik wel een afspraak met de huisarts gehad voor Solane. We willen graag een bloedonderzoek bij haar doen om te kijken wat de bloedwaardes zijn en hierop dan eventueel met supplementen aanvullen waar nodig. Ook zou ik dolgraag willen weten hoe andere ouders met vegetarische pubers op vakantie handelen. Want alleen pizza, friet en eieren voor je kind wordt op een gegeven moment niet heel gezond.

Wat is jouw beste tip voor andere beginnende vegetariërs?
Laat je goed informeren en lees je goed in. Internet staat vol met info en recepten. En laat je een keer per jaar bloedprikken. Zo kun je je bloedwaardes in de gaten houden en eventueel met supplementen aanvullen waar nodig.

Ben jij ook een beginnende vegetariër of veganist en wil jij ervaringen met anderen delen? Mail ons dan op [email protected] en wie weet sta jij straks in deze rubriek!’

Summary
Tips voor de beginnende vegetariër van moeder Carolien
Article Name
Tips voor de beginnende vegetariër van moeder Carolien
Description
Hoe word je vegetariër? Wij interviewden beginnende vegetariërs over hun ervaringen, uitdagingen en tips! Carolien vertelt over haar vegetarische dochter.
Author