Tips voor de beginnende vegetariër van sporty girl Loesje
Daniëlle van Kampen

Tips voor de beginnende vegetariër van sporty girl Loesje

dinsdag 20 november 2018
Hoe word je vegetariër? Wij hebben een groep beginnende vegetariërs geïnterviewd over hun ervaringen, uitdagingen en tips! Vandaag beantwoordt Loesje (27 jaar) onze vragen. Zij is geïnspireerd door haar vegetarische vriend en schoonfamilie om vegetarisch te gaan eten. Nu is ze nog opzoek naar eiwitrijke vervangers voor haar sportieve lifestyle. Lees hier haar ontdekkingstocht naar de vegetarische keuken!

Sinds wanneer ben je vegetariër?
Ik ben sinds mei 2017 steeds minder vlees en meer vegetarisch gaan eten. Sinds januari 2018 eet ik helemaal vegetarisch.

Waarom heb je besloten om vegetarisch te gaan eten?
Mijn vriend is vegetarisch opgevoed, al vanaf kind af aan. Hij heeft nooit vlees, vis of kip gegeten. Toen ik hem leerde kennen en ik daarachter kwam, vond ik dat meteen heel interessant. Je leest er natuurlijk de laatste jaren veel meer over dan vroeger en het had me in die tijd ook wel al een aantal keer beziggehouden. Toen we elkaar beter leerden kennen, elkaar steeds vaker zagen en uiteindelijk ook vaker met elkaar samen aten, ben ik overgestapt op ‘minder vlees eten’. Maar nu we samenwonen eet ik helemaal geen vlees meer. In eerste instantie was dat vooral omdat dat handiger was met koken. Nu vind ik het zo leuk om te ontdekken wat je allemaal kunt maken zonder vlees of vis, zonder dat je het mist. Daarbij is het ook erg prettig nu ik me realiseer dat ik de natuur en het milieu hierbij een handje.

Hoe zijn de reacties uit je sociale omgeving? Krijg je typische vragen of reacties?
De reacties waren in het begin dat ze het een beetje vreemd vonden omdat ze dat niet van me gewend waren, vooral mijn ouders niet. Maar gelukkig werd er vrijwel meteen rekening mee gehouden. Ik ben nooit een ontzettend grote vleeseter geweest, maar een stukje kip of een biefstukje af en toe lustte ik wel. Sommige vrienden vinden het nog steeds heel raar en vragen me vaak of ik het dan niet mis. Dat ze het niet bij me vinden passen, nou, dat mag. Maar ik ben er heel blij mee!

Wat vind je het lastigst tot nu toe?
Ik had kaas eigenlijk al een hele tijd verboden voor mezelf vanwege mijn sportdieet. Ik ben nogal een kaaskop, dus het heeft even geduurd voordat ik afgekickt was van mijn kaasverlangen. Maar toen ik vegetarisch ging eten, kwam ik voornamelijk gerechten met kaas of bladerdeeg tegen. Héél vet. Zo ben ik ook in driekwart jaar wat kilo’s aangekomen, mijn lichaam snapte er niets meer van. Gelukkig zijn die kilo’s er alweer bijna vanaf. Het lastigste tot nu toe vind ik toch dat ik mijn eiwitten en bijvoorbeeld mijn vitamine B12 niet meer uit vlees of vis kan halen. Ik sport veel en at daarom voornamelijk kip of tonijn. Ik vind het nog altijd lastig om uit te vogelen waar ik nu de meeste eiwitten uit haal, omdat mijn lichaam dat nodig heeft voor het herstellen van mijn spieren.

Wat is je favoriete recept tot nu toe?
Ik vind vegetarische lasagne erg lekker, die maakte ik ook al toen ik nog niet vegetarisch was. In plaats van de lasagnebladen gebruik ik dan ook courgette en aubergine. Vult lekker, lekker veel smaak en laag in calorieën. Dhal Curry, rode linzencurry, is ook mijn favoriet geworden, zeker omdat ik in Sri Lanka ben geweest. En stiekem ben ik ook gewoon gek op alles wat mijn schoonmoeder maakt. Zij kookt ook al bijna haar hele leven vegetarische en veganistische maaltijden!

Wat mis je het meest? Heb je daar al een alternatief voor gevonden?
Ik denk dat ik kip het meeste mis, daar deed ik namelijk heel veel mee. Een alternatief heb ik niet echt, want vegetarische kipstukjes smaken niet hetzelfde en vind ik persoonlijk vaak erg zout. Ik kook tegenwoordig voornamelijk met heel veel groenten.

Welke prangende vragen heb je over vegetarisch eten of koken?
Prangende vragen heb ik vooral over eiwitten. Er zijn genoeg sporters die geen vlees of vis eten, maar waar halen ze dan de nodige stoffen uit om je spieren te laten herstellen? Ik hou namelijk zelf ook niet zo van shakes en allerlei supplementen, maar misschien is dat uiteindelijk wel de juiste oplossing. Iemand?

Wat is jouw beste tip voor andere beginnende vegetariërs/veganisten?
Probeer het uit. Bevalt het? Lekker blijven doen! Twijfel je? Dan probeer je eerst een tijdje ‘flexitariër’ uit, dan minder je dus je inname van vlees, kip of vis en probeer je een aantal keer in de week vegetarisch te eten. Bevalt het niet? Nou, dan dus lekker niet doen, het is tenslotte jouw keuze!

Ben jij ook een beginnende vegetariër of veganist en wil jij ervaringen met anderen delen? Mail ons dan op redactie@dehippevegetarier.nl en wie weet sta jij straks in deze rubriek!’

3 Reacties

Hier ook een beginnende vegetariër / veganist. Ook ik ben fanatieke sporter. Ikzelf eet veel tempeh en tofu voor de eiwitten. Ook eet ik veel peulvruchten, groentes. Skyr en soja yoghurt zijn ook goede eiwitbronnen. Wat ook een super lekker tussendoortje is, zijn de vegan eiwit repen van Body en Fit shop!

11:55 19 januari 2024

Hier nog een beginnend vegetariër en ook ik sport veel. Herken heel erg wat je zegt over voldoende eiwitten binnen krijgen. Voor mij is dat nu nog de reden dat ik niet altijd vegetarisch eet. Dus: als je tips hebt, houd ik mij aanbevolen! Ik probeer bij iedere maaltijd minimaal 25 gr eiwitten binnen te krijgen (4 maaltijden per dag).

11:55 19 januari 2024

Welcome to the club! Ik maak vaak chili sin carne..lekker met zelfgemaakte guacamole en creme fraiche. Veel eiwitten in de bonen! Eiwitten haal je ook gemakkelijk uit (bioligische) kwark en eieren. Met kwark zit je zo aan je dagelijkse behoefte..ook als sporter. Verder maak ik graag (eier)curry's en maaltijdsoepen ♡

11:55 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.