Print Friendly, PDF & Email

Hoe word je vegetariër? Wij hebben een groep beginnende vegetariërs geïnterviewd over hun ervaringen, uitdagingen en tips! Vandaag beantwoordt Margot (23 jaar) onze vragen. Margot eet sinds 5 maanden veganistisch. Lees hier haar interview over het leven als beginnende veganist!

Waarom heb je besloten om vegetarisch/veganistisch te gaan eten?
Na lange tijd flexitariër te zijn, maakte ik de overstap naar vegetariër vanwege schuldgevoelens tegenover de dieren. Op het begin was dat fijn, maar ik raakte de gevoelens van schuld eigenlijk nog steeds niet kwijt. Telkens als ik kaas at of kookroom gebruikte, werd ik verdrietig als ik nadacht over het leven van de koeien, kalfjes of kippen die mijn maaltijd hadden gerealiseerd. Zelfs biologisch of beter leven sterren konden mijn goedkeuring niet meer krijgen. Uiteindelijk wist ik dat ik me beter zou voelen als ik veganist zou worden.

Hoe zijn de reacties uit je sociale omgeving? Krijg je typische vragen of reacties?
Het begint vaak met: “wat knap!” Mensen zijn onder de indruk en denken dat het heel moeilijk is om vol te houden, maar dat is alleen zo in het begin. Vervolgens zeggen ze vaak: “dat zou ik nooit kunnen.” En in de helft van de gevallen gevolgd door: “ik blijf gewoon lekker vlees eten!”

Wat vind je het lastigst tot nu toe?
Dat ik niet zomaar iets kan eten. Soms ruik ik iets en denk ik nog steeds: “hmm een worstenbroodje, daar heb ik wel zin in”. Laatst had iemand taart meegenomen naar het werk en ik stond al bijna klaar met bord en vork. Het besef komt wat later dan de eerste reactie. Ik moet mezelf dus nog af en toe corrigeren.

Wat is je favoriete recept tot nu toe?
Moeilijk! Dat is toch mijn risotto met veganistische kip. Maar mijn lasagne is ook heel goed!

Wat mis je het meest? Heb je daar al een alternatief voor gevonden?
Er is eigenlijk niet één ding dat er echt uit springt. Af en toe mis ik koken met kaas, melk of room, maar daar heb ik prima alternatieven voor gevonden (sojaroom, vegan kaas, edelgistvlokken, havermelk).

Welke prangende vragen heb je over vegetarisch/veganistisch eten of koken?
Ik vraag me af welke voedingsstoffen ik moet binnenkrijgen en welke ingrediënten er dan in mijn gerecht moeten zitten! Ik weet dat ik moet letten op eiwit, ijzer en calcium, maar dat zal vast niet het enige zijn. Misschien moet ik daar eens een boek over kopen!

Wat is jouw beste tip voor andere beginnende vegetariërs/veganisten?
In het begin is veganistisch eten soms moeilijk. Zondigen of foutjes maken is een deel van het proces (dat heb ik vaak genoeg gedaan). Voel je niet ontzettend schuldig of denk: “wat is dit moeilijk, misschien moet ik opgeven” maar vergeef jezelf en ga gewoon door! Na een paar weken gaat het veel beter! Dus: niet opgeven, jezelf vergeven als je iets hebt gegeten dat je eigenlijk niet wilde, doorgaan en gewoon opnieuw proberen!

Ben jij ook een beginnende vegetariër of veganist en wil jij ervaringen met anderen delen? Mail ons dan op redactie@dehippevegetarier.nl en wie weet sta jij straks in deze rubriek!

Summary
Tips voor de beginnende vegetariër van veganist Margot
Article Name
Tips voor de beginnende vegetariër van veganist Margot
Description
Wij hebben een groep beginnende vegetariërs geïnterviewd over hun ervaringen, uitdagingen en tips! Vandaag beantwoordt Margot (23 jaar) onze vragen.
Author