...

Tips voor de beginnende vegetariër van wereldreiziger Stéphanie

door | 27 nov 2018 | Beginnende vegetariër

Print Friendly, PDF & Email

Hoe word je vegetariër? Wij hebben een groep beginnende vegetariërs geïnterviewd over hun ervaringen, uitdagingen en tips! Vandaag ontmoet je Stéphanie (26 jaar), docent aardrijkskunde die momenteel op wereldreis is. Door haar ervaring voor de klas, kwam ze tot het besef dat vlees eten een grote impact heeft op het milieu. Lees hier haar interview!

Sinds wanneer ben je vegetariër?
Vorig jaar had ik in eerste instantie als goed voornemen om minder vlees te gaan eten. Uiteindelijk ben ik vanaf november volledig vegetarisch gaan eten.

Waarom heb je besloten om vegetarisch te gaan eten?
Ik gaf aardrijkskundeles op een middelbare school. Ik behandelde het thema duurzaamheid en vertelde dat het eten van vlees voor behoorlijk wat broeikasgassen en dus klimaatverandering zorgt. Eén dag in de week geen vlees staat ongeveer gelijk aan 1250 kilometer met de auto. Daarnaast heeft de wereld zo’n complex systeem om al het vee te blijven voeden, dat voor de productie van veevoer tropisch regenwoud wordt gekapt.

Na mijn hele pleidooi in de klas ben ik bij mezelf te rade gegaan, wat is mijn aandeel hierin? Ik ben vervolgens begonnen met geen vlees meer bij de lunch en een dag in de week een vleesvervanger. Nadat mijn relatie in de zomer was stukgelopen, ben ik nogmaals over dit thema gaan nadenken. Ik wilde weer gezond gaan eten, zo min mogelijk vlees. Toen ik eenmaal weer mijn eigen plek had en dus zelf kon kiezen wat ik op m’n bord deed, ben ik helemaal overstag gegaan. In eerste instantie was voor mij de drijfveer om duurzamer te eten. Tegelijkertijd kwam er steeds meer in het nieuws hoe er in slachthuizen werd omgegaan met dieren. Dit maakte dat ik alleen nog maar meer overtuigd was van mijn keuze.

Hoe zijn de reacties uit je sociale omgeving? Krijg je typische vragen of reacties?
Het wisselt heel erg. Ik merk dat men toch heel erg vastgeroest is in het AVG’tje: aardappel, vlees en groente. Daarbij merkte ik aan mezelf dat de meeste gerechten als basis vlees hebben en dat daarbij de overige ingrediënten worden gezocht. Zodra je dan het vlees weglaat, weet men niet meer zo goed wat ze moeten maken, terwijl het eigenlijk best simpel kan zijn. Vooral bij barbecues heb ik nogal wat verwonderde reacties gekregen. Dat het enorm knap is en dat ze het zelf nooit zouden kunnen. Ik vraag me dan wel eens af of deze mensen het wel echt hebben geprobeerd. Mijn familie was vooral bezorgd of ik wel genoeg voedingsstoffen binnen zou krijgen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik na een aantal maanden geen vlees inderdaad met een ijzertekort rondliep, dus ik begrijp die bezorgdheid wel. Ik voel me eigenlijk sinds ik helemaal geen vlees meer eet zoveel beter, omdat ik veel bewuster en daardoor gezonder eet. Zo ben ik ook het afgelopen jaar zo’n tien kilo afgevallen.

Als ik het in de klas heb over dat in China honden worden gegeten, dan schiet iedereen in de verdediging, want ‘dat is zo zielig’. Ik reageer dan met de vraag waarom een hondenleven meer waard zou zijn dan het leven van een koe, kip of een varken. Aan de ene kant rennen we met z’n allen naar de dierenarts als er iets mis is met ons huisdier, terwijl we ’s avonds ons vol eten aan een broodje hamburger. Ik vind het hypocriet.

Aan de andere kant reageerden mensen in mijn omgeving die al vegetarisch of veganistisch aten juist positief. Zij raadden mij alternatieve producten en recepten aan, heel erg fijn!

Wat vind je het lastigst tot nu toe?
De uitdaging voor mij zit ‘m in het voldoende binnenkrijgen van vitamine B12 en ijzer. Ik heb eigenlijk altijd een laag HB gehad. Ik probeer zoveel mogelijk bonen, nootjes en ijzerrijke groente te eten, maar dit lukt niet altijd. Over een paar dagen ga ik voor bijna een jaar op wereldreis en ik ben heel erg benieuwd of ik onderweg vegetarisch kan blijven eten. In Azië verwacht ik geen problemen, maar Zuid-Amerika gaat een uitdaging worden. Ik heb begrepen dat als je in Zuid-Amerika een vegetarische maaltijd bestelt, dat je dan een bord tomaten voorgeschoteld krijgt. Ik heb met mezelf afgesproken dat mijn gezondheid voorop staat. Ik zal moeten blijven eten, wil ik de reis kunnen maken, ook als dat betekent dat ik vleesgerechten moet eten.

Wat is je favoriete recept tot nu toe?
Van de Albert Heijn: witlof in bladerdeeg met pittige kaas. In plaats van de geraspte kaas gebruik ik camembert en voeg ik er extra nootjes aan toe; pecan- of walnoten. Ik eet dit met een frisse salade ernaast.

Wat mis je het meest? Heb je daar al een alternatief voor gevonden?
De smaak van vlees mis ik soms wel eens, want ik vind vlees wel lekker. Als iemand dan een heerlijk stoofpotje zit te eten, of lekkere kibbeling, dan merk ik dat ik soms toch wel zin heb om mee te eten. Ik probeer zoveel mogelijk nieuwe recepten uit. Vaak hoe meer aandacht ik besteed aan mijn maaltijd, hoe lekkerder ik het vind. Voor de bite in het gerecht gebruik ik vaak nootjes. Verder probeer ik vooral het idee los te laten dat vlees vervangen moet worden. Mijn hele denkwijze is veranderd. In plaats van dat ik vlees centraal stel in mijn maaltijden, zijn dat de groenten.

Welke prangende vragen heb je over vegetarisch eten of koken?
Ik merk dat uiteten gaan bij veel restaurants een stuk minder lekker is. Koks lijken niet zo goed te weten hoe je naast een berg kaas, groentelasagne of een vegaburger, een fatsoenlijke vegetarische maaltijd op tafel gezet moet worden. Misschien heeft iemand nog tips qua leuke, maar wel betaalbare eettentjes die goede vegetarische maaltijden serveren?

Wat is jouw beste tip voor andere beginnende vegetariërs?
Laat het idee los dat je je vlees moet vervangen en probeer vanuit groenten je maaltijd samen te stellen.

Ben jij ook een beginnende vegetariër of veganist en wil jij ervaringen met anderen delen? Mail ons dan op redactie@dehippevegetarier.nl en wie weet sta jij straks in deze rubriek!

Summary
Tips voor de beginnende vegetariër van wereldreiziger Stéphanie
Article Name
Tips voor de beginnende vegetariër van wereldreiziger Stéphanie
Description
Tips voor de beginnende vegetariër, flexitariër of veganist. Vandaag staat er een interview voor je klaar met wereldreiziger Stéphanie!
Author
Daniëlle van Kampen
Volg Daan

Daniëlle van Kampen

Creatieve Foodie at De Hippe Vegetariër
Daniëlle studeert Voeding & Diëtetiek, houdt van uitgebreid koken met vrienden, is sportfreak ten top en bezoekt in haar vrije tijd hotspots binnen- en buiten Nederland om de nieuwste food en fashiontrends te ontdekken, en dit vervolgens te delen via een leuke Instagrampost met andere foodies en fashionista's!
Daniëlle van Kampen
Volg Daan

Latest posts by Daniëlle van Kampen (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt