...

7 tips om duurzamer te leven

door | 7 sep 2021 | Duurzaamheid

Print Friendly, PDF & Email

Het is Duurzame Dinsdag! De dag dat allerlei soorten duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Voel jij je geïnspireerd om de eerste stap te zetten naar een duurzamer leven? Wat goed! Wij helpen je graag op weg. Vandaag geven we jou 7 tips om duurzamer te leven!

1. Consumeer minder
Je kent de uitspraak vast wel: “reduce, reuse, recycle”. Deze begint niet voor niets met reduce. Overconsumptie is een van de grootste bedreigingen voor de aarde en is voornamelijk een probleem in de Westerse wereld. We consumeren te snel en te veel, wat niet alleen veel materialen kost, maar ook leidt tot veel afval en verspilling. Probeer alleen spullen te kopen die je echt nodig hebt en zie af van het kopen van tassen vol spullen in één keer. Reduceren is de eerste, belangrijke stap naar een duurzamer leven!

2. Koop tweedehands
Het grootste deel van de fashionindustrie is niet duurzaam. Het zijn fast fashion ketens, zoals Zara, die super snel weten in te spelen op trends. Ze hebben rap afwisselende collecties en enorm laag geprijsde kledingstukken. Deze industrie verbruikt veel water, stoot veel CO2 uit, en zorgt er ook voor dat enorme hoeveelheden kledingstukken op de afvalstort eindigen. Je kunt al een enorme impact maken als je besluit minder kleding te kopen, maar het beste is om (groot en deels) over te gaan naar het shoppen van tweedehands kleding. Hierdoor kan je de levensduur van kledingstukken verlengen. Zo komt het niet terecht bij het restafval om vervolgens verbrand te worden.

3. Vermijd plastic
Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om duurzamer te leven, is het verminderen van je plasticgebruik. Het allerbeste: het vermijden van plastic, maar dat is helaas nog lastig vandaag de dag. Dus, doe wat je kan doen. Neem bijvoorbeeld altijd je eigen waterfles mee en zorg altijd voor fruit- en groentenetjes in je boodschappentas. Zo zorg je voor zo min mogelijk plasticafval. Een groot deel van plastic afval belandt namelijk in de zee. En, wanneer plastic afbreekt, valt het uit elkaar in kleinere stukjes en kan het giftige stoffen afscheiden. Zeg dus maar dag tegen boterhamzakjes en zeg hallo tegen de ouderwetse boterhamtrommel!

4. Eet bewuster
Het eten van dierlijke producten heeft een negatieve impact op het milieu. Dit komt doordat deze industrie een enorme CO2 uitstoot heeft, veel water verspilt en voor veel ontbossing zorgt. Het is daarom belangrijk om je bewust te zijn van wat je eet en plantaardig(er) te eten als je graag duurzamer wilt leven. Maar het gaat verder dan het verminderen van dierlijke producten in je dieet. Wees je bewust van de herkomst en het seizoen van verse producten bij het kopen ervan. Ga naar de markt, of probeer in de supermarkt de producten uit te kiezen die in Nederland of in ieder geval binnen Europa geteeld zijn. Houd daarnaast in de gaten welke groenten en fruit in het seizoen zijn. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee!

5. Voorkom voedselverspilling
Jaarlijks wordt er in Nederland bijna 600 miljoen kilo goed voedsel weggegooid. Dit is onwijs veel! Door je gedrag en je gewoontes net wat aan te passen, kan je ervoor zorgen dat je een stuk minder voedsel verspild. Het begint allemaal bij het maken van een boodschappenlijstje. Kijk goed in je kast naar wat je nog hebt staan, zodat je geen onnodige aankopen doet. Doe daarnaast boodschappen voor meerdere weekdagen en bedenk alvast wat je die dagen wilt gaan maken. Zo kan je een bepaald product kopen dat je vaker gaat kunnen gebruiken in verschillende recepten. Zo kan het helemaal worden opgemaakt. Gebruik als laatste goed je zintuigen bij het bepalen of een product weggegooid moet worden. Een houdbaarheidsdatum zegt niet altijd alles! Vertrouw op je reuk en smaak en vraag anders het internet om raad als je het niet zeker weet.

6. Reis duurzamer
Reizen is ontzettend leuk, maar het is ook een grote vervuiler als je met de auto en vooral het vliegtuig gaat. Probeer daarom voor je volgende vakanties wat duurzamer te reizen. Kijk naar de verschillende opties die je hebt. Kan je met de fiets ergens naar toe? Gaan er treinen naar jouw uitgekozen bestemming? Er zijn onwijs mooie reizen te maken met het openbaar vervoer! Natuurlijk zijn er bepaalde plekken op de wereld waar je echt alleen met het vliegtuig kan komen. Als je graag naar zo’n bestemming wilt gaan, zou je ervoor kunnen kiezen CO2-neutraal te vliegen. Je berekent dan jouw CO2-uitstoot en doet die hoeveelheid teniet door milieuprojecten te steunen die jouw uitstoot compenseren. Projecten die bijvoorbeeld bomen planten, windmolens bouwen, of duurzame landbouw toepassen in ontwikkelingslanden.

7. Bespaar energie
Duurzamer leven gaat voornamelijk over bewuster leven. Bewuster omgaan met wat je gebruikt, zoals jouw energieverbruik thuis. Douche je altijd heel lang en warm? Wees je bewust van de hoeveelheid water die hiervoor moet worden opgewarmd. Als je iets korter doucht, wordt er veel minder energie verbruikt! Droog je kleding vaker aan een droogrek dan in de droger en trek stekkers uit het stopcontact als je de apparaten niet gebruikt. Er zijn super veel kleine, praktische dingen die je kan doen om energie te besparen. Welke ga jij als eerste doen?

Probeer jij ook duurzaam te leven? En heb jij tips voor andere lezers om duurzamer te leven? Deel jouw ervaringen in de reacties, op Facebook of Instagram. We horen het graag!

 

Summary
7 tips om duurzamer te leven
Article Name
7 tips om duurzamer te leven
Description
Het is Duurzame Dinsdag! Wij helpen je graag op weg naar een duurzamer leven. Daarom hebben wij vandaag 7 tips om duurzamer te leven!
Author
Willemijn van Bree

Willemijn van Bree

Vegetarische Foodie at De Hippe Vegetariër
Willemijn is een creatieve communicatiestudente met een liefde voor food, fashion, schrijven en natuur. Ook zij is vegetariër en altijd op zoek naar de allerbeste vegaburger. In haar vrije tijd is ze het liefste bezig met het bakken van de lekkerste hartige taarten, muziek maken, of een bezoekje brengen aan haar thuisland, Brabant.
Willemijn van Bree

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt