Print Friendly, PDF & Email

Olijfolie. De meeste mensen gebruiken het dagelijks; om in te bakken, voor over een salade of als smaakmaker in een gerecht. Maar wanneer je jouw salade besprenkelt met olijfolie, sta je er misschien niet bij stil of olijfolie nu wel zo duurzaam is. Spoiler alert: Dat is het meestal niet!

Water
Voor de productie van olijfolie heb je olijven nodig (verrassing!). De productie van deze olijven is vaak niet duurzaam. De meeste olijven worden geproduceerd op grote, moderne olijvenplantages. Hier wordt veel gebruik gemaakt van kunstmest en pesticiden, wat zorgt voor een groot probleem: watervervuiling. Wanneer meststoffen en pesticiden worden gebruikt op een plantage, spoelen deze namelijk het water in. Naast watervervuiling zorgt de productie van olijven ook voor waterschaarste. Dit komt doordat er zoveel water nodig is om een olijvenplantage draaiende te houden, dat er op andere plekken weinig overblijft. 

Het grootste probleem bij het verwerken van olijven tot olijfolie is dat er veel afval overblijft. Bij de productie van olijfolie wordt maar 20% van de olijf gebruikt, de overige 80% wordt weggegooid. Dat maakt het produceren van olijfolie nog veel schadelijker voor het milieu dan de productie van olijven alleen. Niet alleen omdat het afval zonde is, ook omdat de afvalproducten milieuvervuilend zijn.

CO2
Bij de productie van de meeste olijfolie wordt ook veel CO2 uitgestoten. Dit komt door de verbranding van takjes en bladeren die aan de olijf vastzitten, het vervoer van de olijven en de uitlaatgassen van de landbouwvoertuigen die gebruikt worden op olijvenplantages. Ook is er natuurlijk in de fabriek energie nodig om olijfolie te maken. Dit alles bij elkaar zorgt voor een enorme uitstoot van CO2.

Duurzaam alternatief
Wij zouden De Hippe Vegetariër niet zijn als we geen duurzaam alternatief voor jullie hadden gevonden! De olijfolie van Venta del Barón is namelijk wèl duurzaam! Hoe? Zij hergebruiken 100% van het door hen zelf geproduceerde afval! Van de pit van de olijf maken ze biobrandstof waarvan ze een deel zelf gebruiken om hun eigen fabriek te verwarmen. De biobrandstof die ze niet zelf nodig hebben verkopen ze. De rest van het afval heet ‘alperujo’, dit gebruikt Venta del Barón om biologisch kunstmest mee te maken. Ze werken dus enorm circulair! Dit scheelt super veel afval!

Daarnaast gebruikt Venta del Barón zonnepanelen om hun CO2 uitstoot te verminderen. Op dit moment dekken de zonnepanelen 35% van hun energiegebruik, het doel is om dit voor 2025 op 50% te hebben. Ook is de CO2 uitstoot bij Venta del Barón minimaal, omdat ze gebruik maken van de nieuwste technieken om zo duurzaam mogelijk olijfolie te produceren. 

Dus wil jij een simpel steentje bijdragen aan het milieu? Swap jouw olijfolie (wanneer deze op is natuurlijk, niet weggooien!) voor de olijfolie van Venta del Barón!

Kende jij Venta del Barón al? En wist jij dat hun olijfolie duurzaam is? Laat het ons weten in de reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd! 

 

Summary
De voordelen van duurzame olijfolie
Article Name
De voordelen van duurzame olijfolie
Description
Wanneer je olijfolie gebruikt, sta je er misschien niet bij stil of dit een duurzaam product is. Spoiler alert: Dat is het meestal niet!
Author