...

De positieve impact van een meer plantaardig eetpatroon

door | 22 apr 2022 | De Hippe Vegetariër, Duurzaamheid

Print Friendly, PDF & Email

Het is vandaag Earth Day! Wat ons betreft een prachtige dag om stil te staan bij Moeder Aarde en hoe we zo goed mogelijk voor haar kunnen zorgen. Eén van de manieren om goed voor onze planeet te zorgen is door (meer) plantaardig te eten. Dus dat doen wij vandaag!

Stel je voor… Vandaag, op Earth Day, eet je geen vlees. Dan laat je gemiddeld zo’n 110 gram vlees liggen. Hiermee bespaar je zoveel CO2 dat je er 11.2 km van kan rijden met een gemiddelde auto. Ook bespaar je dan ongeveer 1.3 m2a land en tussen de 350 en 1500 liter water. Uiteraard verschilt dit wel per vleessoort. Voor het milieu is rood vlees (van bijvoorbeeld koeien) slechter dan wit vlees (van bijvoorbeeld kippen). Als je dan ook nog melk, kaas en andere zuivelproducten laat staan bespaar je daar bovenop nog eens 344 gram zuivel. Oftewel 6 km met de gemiddelde auto, 0.4 m2a land en tussen de 450 en 2000 liter water!

Bevalt dat dagje vlees overslaan je nu zo goed, lees dan de volgende cijfers eens goed door! Stel je voor dat je elke week een dag zonder vlees doorkomt, dan bespaar je per jaar 5.72 kg vlees. Dat is evenveel als 583.6 km rijden met een gemiddelde auto. Daarvan kom je van Alkmaar naar Parijs! Ook bespaar je 66.5 m2a aan land. Daar kunnen flink wat groenten op verbouwt worden…

Tot slot kun je van die ene dag zonder vlees wel 78.000 liter water besparen. Weet je hoe lang je hiervan kunt douchen? Tot wel 5200 minuten, dat is 87 uur! Als je daar 1 dag per week zonder zuivel aan toevoegt, bespaar je 17.9 kg zuivel en daarmee 897,4 km met de gemiddelde auto. Daarvan kun je heen en weer naar Parijs rijden vanaf Texel! En 88,3 m2a land, nog meer ruimte voor groenten/vleesvervangers! Ook bespaar je tot wel 104.000 liter water. Dan kun je tot 6933 minuten douchen. Dat is 115 uur. Eigenlijk bespaar je dus 1-5 jaar aan douchebeurten (afhankelijk van hoe lang je doucht) door één keer per week vlees en zuivel te laten staan. Dat is het wat ons betreft helemaal waard!

Waar je natuurlijk wel rekening mee moet houden: Wanneer je deze producten vervangt door een passende vervanging, is de besparing iets minder. Maar nog steeds is het eten van meer plantaardige producten ontzettend goed voor het milieu! Want vervang je het vlees bijvoorbeeld door kidneybonen, dan gebruik je 18 keer minder land, 9 keer minder brandstof en 10 keer minder water. Dus wil jij op een makkelijke manier een steentje bijdragen, vandaag of voor langer? Probeer eens iets meer plantaardig te eten! 

Op welke manier draag jij vandaag je steentje bij aan een goed behoud van Moeder Aarde? Laat het ons weten in een reactie op het blog, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!

 

Summary
De positieve impact van een meer plantaardig eetpatroon.
Article Name
De positieve impact van een meer plantaardig eetpatroon.
Description
Het is vandaag Earth Day! Eén van de manieren om goed voor moeder aarde te zorgen is door meer plantaardig te eten. Dus dat doen wij vandaag!
Author
Jitske IJlstra
Volg Jitske

Jitske IJlstra

Creatieve foodie at De Hippe Vegetariër
Jitske is een echte creatieveling, onder andere met koken. Ze is vaak in de keuken te vinden om nieuwe (duurzame) recepten te testen. Waar ze die inspiratie opdoet? Op reis! Wanneer het kan is Jitske graag in het buitenland om nieuwe (eet)culturen te ontdekken. Ze hopt dan van terrasje naar terrasje. Op dat terrasje zal je Jitske nooit alleen aantreffen, haar energie haalt ze namelijk uit gezelligheid.
Jitske IJlstra
Volg Jitske

Latest posts by Jitske IJlstra (see all)

5 Reacties

 1. johmar

  Of plantaardig zoveel beter is hangt natuurlijk wel samen met de oorsprong van dat plantaardige eten, moet het van de andere kant van de wereld komen dan is de impact ook behoorlijk groot. Hierover mag wat mij betreft wel wat genuanceerder gecommuniceerd worden. En ik eet als flexetarier dan wel wel vlees, maar rijd geen auto, vlieg niet en rij op een gewone fiets . En mijn groente en fruit komt hoodfzakelijk uit nederland en is seizoensgebonden. Douche kort en van mijn douchewater op om mijn toilet mee door te spoelen en mijn kookwater mix ik met regenwater om mijn planten buiten mee te sproeien. Koop veel tweedehands spullen en mijn verwarming is deze winter bijna niet aangeweest. Denk dat menig vegetarier die alleen het vlees uit zijn dieet verbannen heeft en verder wel auto rijd, met het vliegtuig op vakantie gaat en een hoog uitgaven patroon heeft slechter is voor de planeet.

  Antwoord
  • Jitske IJlstra

   Hi Johmar,

   Het klinkt alsof je heel goed bezig bent voor moeder aarde, ga zo door! En dank je wel voor het delen.

   Met lieve groet, Jitske

   Antwoord
 2. KnutzEls

  Wij hebben totaal geen moeite met minder vlees. En overdadig zuivel eten we ook niet. Al meer dan 50 jaar zijn wij ons dan ook bewust van Moeder Aarde.
  Maar ga nou niet zeggen dat je meer auto kan rijden want dat is een kreupele vergelijking. De aarde wordt beter, de lucht schoner, daar moeten we naar streven.

  Antwoord
  • Jitske IJlstra

   Hi,

   Wat goed dat jullie zo bewust leven! Wij bedoelen zeker niet dat je meer auto kunt gaan rijden, excuses als het zo over kwam! Wij bedoelen dat enkel als vergelijking, om de impact duidelijk te maken. Op naar een schonere aarde! 🙂

   Liefs, Jitske

   Antwoord
 3. izerina

  Zeker na het zien van de docu “day zero”ben ik meer gemotiveerd om water uit de regenput te gebruiken.. Naast natuurlijk vrijwel geen vlees en zuivel eten,weinig douchen,veel op de fiets en nog veel meer.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt