Print Friendly, PDF & Email

Het is vandaag Earth Day! Wat ons betreft een prachtige dag om stil te staan bij Moeder Aarde en hoe we zo goed mogelijk voor haar kunnen zorgen. Eén van de manieren om goed voor onze planeet te zorgen is door (meer) plantaardig te eten. Dus dat doen wij vandaag!

Stel je voor… Vandaag, op Earth Day, eet je geen vlees. Dan laat je gemiddeld zo’n 110 gram vlees liggen. Hiermee bespaar je zoveel CO2 dat je er 11.2 km van kan rijden met een gemiddelde auto. Ook bespaar je dan ongeveer 1.3 m2a land en tussen de 350 en 1500 liter water. Uiteraard verschilt dit wel per vleessoort. Voor het milieu is rood vlees (van bijvoorbeeld koeien) slechter dan wit vlees (van bijvoorbeeld kippen). Als je dan ook nog melk, kaas en andere zuivelproducten laat staan bespaar je daar bovenop nog eens 344 gram zuivel. Oftewel 6 km met de gemiddelde auto, 0.4 m2a land en tussen de 450 en 2000 liter water!

Bevalt dat dagje vlees overslaan je nu zo goed, lees dan de volgende cijfers eens goed door! Stel je voor dat je elke week een dag zonder vlees doorkomt, dan bespaar je per jaar 5.72 kg vlees. Dat is evenveel als 583.6 km rijden met een gemiddelde auto. Daarvan kom je van Alkmaar naar Parijs! Ook bespaar je 66.5 m2a aan land. Daar kunnen flink wat groenten op verbouwt worden…

Tot slot kun je van die ene dag zonder vlees wel 78.000 liter water besparen. Weet je hoe lang je hiervan kunt douchen? Tot wel 5200 minuten, dat is 87 uur! Als je daar 1 dag per week zonder zuivel aan toevoegt, bespaar je 17.9 kg zuivel en daarmee 897,4 km met de gemiddelde auto. Daarvan kun je heen en weer naar Parijs rijden vanaf Texel! En 88,3 m2a land, nog meer ruimte voor groenten/vleesvervangers! Ook bespaar je tot wel 104.000 liter water. Dan kun je tot 6933 minuten douchen. Dat is 115 uur. Eigenlijk bespaar je dus 1-5 jaar aan douchebeurten (afhankelijk van hoe lang je doucht) door één keer per week vlees en zuivel te laten staan. Dat is het wat ons betreft helemaal waard!

Waar je natuurlijk wel rekening mee moet houden: Wanneer je deze producten vervangt door een passende vervanging, is de besparing iets minder. Maar nog steeds is het eten van meer plantaardige producten ontzettend goed voor het milieu! Want vervang je het vlees bijvoorbeeld door kidneybonen, dan gebruik je 18 keer minder land, 9 keer minder brandstof en 10 keer minder water. Dus wil jij op een makkelijke manier een steentje bijdragen, vandaag of voor langer? Probeer eens iets meer plantaardig te eten! 

Op welke manier draag jij vandaag je steentje bij aan een goed behoud van Moeder Aarde? Laat het ons weten in een reactie op het blog, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!

 

Summary
De positieve impact van een meer plantaardig eetpatroon.
Article Name
De positieve impact van een meer plantaardig eetpatroon.
Description
Het is vandaag Earth Day! Eén van de manieren om goed voor moeder aarde te zorgen is door meer plantaardig te eten. Dus dat doen wij vandaag!
Author