...

Waarom je ook visvervangers zou moeten eten

door | 20 jun 2023 | Duurzaamheid, Producten

Print Friendly, PDF & Email

De oceanen zijn bijna leeg – hoog tijd dat we er iets aan doen! Vleesvervangers kennen we inmiddels wel, maar visvervangers? Die zijn voor sommigen nog onbekend! En zonde, want visvervangers zijn net zo lekker en net zo goed. Vriendelijk voor jezelf, voor het milieu én voor de dieren! Waarom? Wij leggen het je uit!

Overbevissing
De slechte staat van de oceanen op onze planeet is de laatste tijd veel in het nieuws. Vooral de plasticsoep is hot topic. Maar de overbevissing is een net zo groot probleem, waar echter weinig mensen van weten. De overbevissing is heel eenvoudig uit te leggen: er wordt te veel vis gevangen. Hierdoor kunnen de vispopulaties zich ook niet herstellen, waardoor er steeds minder en minder vissen komen. Maar het vissen gaat gewoon door! En niet alleen de beoogde vissen worden hiermee gevangen, maar ook al het andere zeeleven is hier de dupe van. Een veelvoorkomende manier van vissen is door grote (trawl)netten uit te gooien in zee en die over de bodem te slepen. Zo wordt niet alleen de bedreigde kabeljauw gevangen, maar sterven er ook onnodig dolfijnen, walvissen, haaien, zeeschildpadden en andere bedreigde diersoorten! De vis die jij eet, heeft effect op het hele ecosysteem van de oceaan.

Kweekvis
Het alternatief voor vissen op zee is kweekvis. Kweekvis is vis die net zoals varkens en kippen in een kooi wordt gefokt. In de Noorse fjorden bevinden zich grote kooien waar de vissen met veel te veel soortgenoten in zitten. Hierdoor raken de vissen vaak agressief en depressief. Daarnaast worden ze eerder ziek en krijgen ze als medicijn antibiotica toegediend, waarvan resten kunnen achterblijven in de vis op jouw bord. En dat is niet goed voor onze eigen gezondheid! Bovendien zijn die ziektes natuurlijk niet prettig voor de dieren zelf. Zalm is een vis die veel wordt gekweekt en flink onder deze ziektes lijdt. Het probleem van zalmkwekerijen is dat er niet alleen veel zalmen in de fjorden zwemmen, maar ook veel parasieten zoals zeeluis. Deze zijn een paar centimeter groot en leven op de zalm, waar ze de huid, vlees en bloed van de levende zalm opeten. Super pijnlijk! De bestrijding hiervan bestaat uit pesticiden of zelfs de zeeluis met warm water van de zalm afwassen. Dit is ontzettend stressvol en overleven niet veel zalmen.

Geen verdoofde slacht
Zoals vee vaak wordt verdoofd, is dit helaas niet het geval bij vissen. Er is nog geen doordachte methode om de vissen te slachten. Ze worden vaak levend verwerkt, stikken of vriezen dood in diepvriezers.

Vriendelijk alternatief
Gelukkig is er ook een vriendelijke manier om van de smaak van vis te kunnen blijven genieten! Er zijn genoeg lekkere, duurzame en diervriendelijke alternatieven voor vis op de markt. Fijn voor jou, nog fijner voor de vis! SoFine heeft goede visvervangers in het schap liggen: de SoFish Burger, SoFish Nuggets. Allemaal gemaakt van soja en 100% plantaardig. Daarnaast heb je ook andere vegan vis producten zoals tonijn uit blik en zelfs vegan kibbeling, beide kan je gewoon bij de Albert Heijn kopen! Zo kun jij genieten van je visburger of zalmfilet zonder dat er trawlnetten, antibiotica of dierenleed aan te pas is gekomen!

Was jij je bewust van het dierenleed van vis? Ga jij de visvervangers van SoFine proberen? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

 

Summary
Waarom je ook visvervangers zou moeten eten
Article Name
Waarom je ook visvervangers zou moeten eten
Description
De oceanen zijn bijna leeg: hoog tijd dat we er iets aan doen! Wij leggen je uit waarom visvervangers goed voor jezelf én de dieren zijn!
Author
Mariëlle van Stek
Volg Mariel

Mariëlle van Stek

Eindredacteur at De Hippe Vegetariër
Mariëlle is eigenlijk helemaal niet zo'n supergezonde vegetarische foodie, maar een leergierige dame met een vlotte pen en een nieuwsgierige kijk op de wereld. Een onmisbare vrolijke noot in het team!
Mariëlle van Stek
Volg Mariel

Latest posts by Mariëlle van Stek (see all)

6 Reacties

 1. Marie

  Super lekkere post ! Ik heb een kleine toevoeging en dat is dat je via https://www.folderbode.nl/deen/ vaak speciale stukjes en artikelen over visvervangers hebt , ik hoop dat jullie er iets aan hebben !

  Antwoord
 2. Froukje

  Vraag:
  bevatten de visvervangers ook omega 3 vetzuren?

  Antwoord
  • Lieske van der Waals

   Hoi Froukje, de visvervangers bevatten geen omega 3 vetzuren! Groetjes, Lieske

   Antwoord
 3. Elise

  Goed artikel. Ik wil de visvervangers zeker gaan proberen!

  Antwoord
 4. Emerentia

  De vegetarische slager heeft ook vegetarische visvervangers in het arsortiment.
  Zoals zalmfilets en tonijnstukjes.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt