Groente en fruit kopen in de supermarkt: grote kans dat je dit normaal gesproken op de automatische piloot doet. Maar heb je wel eens nagedacht waar je groente en fruit vandaan komt, en misschien nog wel belangrijker: hoe al die exotische producten het hele jaar bij ons in de supermarkt kunnen liggen? Tijd om daar eens wat vaker bij stil te staan, daar zit namelijk ook een minder leuke kant aan!
Wat zijn seizoensproducten?
Nog geen echte foodie? Geen zorgen, wij helpen je graag op weg met een lesje seizoensproducten! Seizoensgroente en –fruit zijn producten die van nature in een bepaald seizoen groeien. Zo groeien bijvoorbeeld asperges in de lente en courgettes in de herfst. Het is logisch dat je niet alle seizoensproducten kunt onthouden, gelukkig kun je op internet kalenders vinden met alle seizoensproducten op een rijtje!
Beschikbare producten in de supermarkt
Nu je meer weet over seizoensproducten, zal je het vast verbazen waarom er dan toch het hele jaar door aardbeien in het supermarktschap liggen. Hoe kan dat? Door groente- en fruitsoorten te verbouwen in kassen of op verwarmde velden kunnen boeren het hele jaar door gewassen laten groeien. Maar het kan ook zijn dat jouw lokale supermarkt producten laat invliegen vanuit exotische landen. Het gevolg daarvan? Flinke consequenties voor het milieu! Het importeren en verwarmen van de kassen zorgen namelijk beiden voor een grotere, ecologische voetafdruk, wat samen met veel andere dingen zorgt voor opwarming van de aarde. Daarnaast gelden strenge regels in Europa over hoe groente- en fruitsoorten in de supermarkt eruit moeten zien. Hierdoor worden producten die niet goed smaken of niet voldoen aan de eisen voor uiterlijk weggegooid.
Oneerlijke prijzen voor boeren
Maar dat is nog niet alles. Want naast het probleem over beschikbaarheid, maken boeren ook nog eens weinig winst op hun producten. Dit doen ze omdat de verkooppunten ook winst willen behalen. Er worden steeds strengere eisen gesteld aan Nederlandse boeren op het gebied van duurzaamheid en bestrijding. Daardoor wordt er eerder gekozen voor geïmporteerde producten uit ontwikkelingslanden. Deze worden onder lagere standaarden geproduceerd, wat ze goedkoper maakt. Gelukkig zijn er allerlei merken die dit proberen tegen te gaan, door te strijden voor een eerlijke handel tussen consumenten en boeren. Helaas zitten zij nog steeds met de regels van de EU over het uiterlijk van de producten en strenge productie eisen in hun maag.
Hoe moeten we dit nu oplossen?
Gelukkig zijn er verschillende organisaties die dit willen oplossen, zoals gebana. Dit Zwitserse bedrijf lijkt een oplossing te hebben bedacht die wel effectief is! Zij kopen het overgrote deel van de oogst in één keer op en verschepen dit naar een gewenste locatie (dus niet vliegen!). De producten worden daarnaast enkel aangeboden wanneer ze in het seizoen zijn. Zien ze er niet helemaal uit volgens de EU-regels, dat wil zeggen, niet perfect rond of goed van kleur? Dat maakt gebana niet uit! Dus ook het kleinere en gehavende fruit zal bij jou thuis verschijnen. Neem bijvoorbeeld hun sinaasappels. Die zijn verkrijgbaar van december tot februari en voldoen hierbij niet per se aan de maatstaven van supermarkten. Zo kun je thuis ook genieten van de ietwat groene sinaasappels. Tot slot: gebana geeft altijd een meer rechtvaardige prijs terug aan haar boeren voor de verkochte oogst!
Waarom kiezen voor seizoensfruit?
Het grote voordeel van seizoensfruit? Ze zitten boordevol vitamines en mineralen! Alle voedingsstoffen die normaal gesproken tijdens het transporteren verloren gaan, zitten gewoon in jouw aardbeitjes uit het seizoen. Ook biedt de natuur ieder seizoen precies aan wat je nodig hebt. Zo zijn er veel vochtrijke fruitsoorten in de zomer beschikbaar en in het najaar citrusvruchten met wat extra vitamine C voor je weerstand! Het laatste voordeel is dat je automatisch gevarieerder groente en fruit eet als je je door seizoensproducten laat inspireren. Eet smakelijk!
Ben jij geïnspireerd om voortaan ook seizoensproducten te kopen? Lees op de website van gebana nog meer wat voor goeds zij doen! Wij zijn benieuwd wat jullie hiervan vinden. Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram.
0 reacties