Print Friendly, PDF & Email
3.3/5 - (31 stemmen)

Een gekookt eitje kan heerlijk zijn bij het ontbijt. Voor mij op de zondag echt een momentje om naar uit te kijken! Maar hoe kook je nou het perfecte ei? Het is altijd weer een gok of je ei is zoals je wilde, omdat het heel nauw kan luisteren. En hoe irritant is het als de schil er niet af wil, of het ei uit elkaar valt tijdens het pellen? Daarom zocht ik voor je uit hoe je het perfecte ei kookt!

Koud of kokend water
Hoelang je ei moet koken, hangt er vanaf of je begint met koud water en je je ei vanaf begin af aan laat meekoken, of dat je ei pas in het water stopt als het kookt. Er is niet per se een betere manier, meer wat jij zelf het prettigst vindt. Als je het ei al in het koude water stopt en zo op temperatuur laat komen, stollen de eieren langzaam aan waardoor het wat zachter en smeuïger wordt. Daarnaast kan het ei barsten als je het in kokend water stopt, wat met koud water minder snel gebeurt. Een truc om de schade te beperken als het ei barst, is om er zout in te gooien. Dit zorgt ervoor dat niet het hele ei leegloopt. Nadeel is dat je het goed in de gaten moet houden, omdat je anders niet weet hoelang het water precies kookt. Als je het ei er pas in stopt als het water kookt, kan je de exacte kooktijd goed instellen en ben je zekerder van een ei zoals jij hem wilt.

Koud water
De kooktijd van een middelgroot ei als je hem alvast in het koude water stopt (rekenend vanaf dat het water kookt), is als volgt:
Zacht: 3 minuten
Middel: 4-5 minuten
Hard: 7 minuten

Kokend water
De kooktijd van een middelgroot ei als je hem pas in kokend water stopt, is als volgt:
Zacht: 3-4 minuten
Middel: 5-6 minuten
Hard: 8 minuten

Een klein ei moet je 1 minuut minder koken, een groot ei juist 1 tot 2 minuten langer. Daarnaast moet je een heel vers ei een minuut extra koken. Ditzelfde geldt als je hem direct uit de koelkast haalt.

Laten schrikken
Om je ei daarna goed te kunnen pellen, moet je het ei laten schrikken. Dit doe je door het hete water meteen af te gieten en de eieren, nog in de pan, onder het koude water houden. Dit stopt de garing. Koel je eieren goed af door de kraan direct op de eieren te houden, en houd dit een tijdje vol. Helaas is het zo dat een vers ei moeilijker is om te pellen dan een wat ouder ei. Verse eieren extra goed en snel afkoelen dus! En tot slot: begin altijd met pellen van onderen.

Hoe kook jij jouw ei altijd? Heb je nog tips? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto van het ei. Je downloadt de foto hier.

Summary
Hoe kook je het perfecte ei?
Article Name
Hoe kook je het perfecte ei?
Description
Een gekookt eitje kan heerlijk zijn bij het ontbijt. Maar hoe kook je nou het perfecte ei? Het is altijd weer een gok of je ei is zoals je wilde, omdat het heel nauw kan luisteren. Daarom zocht ik voor je uit hoe je het perfecte ei kookt!
Author