Gastblogger: Irene van Herwerden
Irene van Herwerden

Gastblogger: Irene van Herwerden

donderdag 05 maart 2015
Graag wil ik jullie voorstellen aan een nieuwe gastblogger: Irene van Herwerden. Irene zal vanaf volgende week iedere donderdag een gastblog schrijven over Raw Food, oftewel alles over een eetpatroon zonder verhitte voeding waar je bergen energie van krijgt! Als ervaringsdeskundige en expert op dit gebied zal zij ons de komende weken stap voor stap kennis laten maken met de rauwe leefstijl, wat de voordelen hiervan zijn en hoe je dit in je leven kan integreren.

Mijn kennismaking met Raw
Op 1 november 2008 besluit ik een week lang alleen ‘raw food’ te eten. Dat bevalt mij zo goed dat ik nooit meer ben opgehouden, beter nog, vanaf dat moment wordt mijn leven een groot raw food avontuur! Ik gooi het roer helemaal om, te beginnen met een punt te zetten achter mijn carrière als lifestyle fotograaf. Zestien jaar lang werkte ik voor zowel zakelijke klanten als voor talloze toonaangevende magazines zoals Cosmo, Avant Garde en Playboy.
Al die jaren daarvoor heb ik last van vermoeidheid en onder andere darmklachten, zoals hevige krampen en altijd een opgeblazen gevoel na het eten. In de afgelopen 20 jaar veranderd mijn eetpatroon: eerst stop ik met vlees eten, dertien jaar geleden met suiker, daarna volg ik een aantal jaren een voornamelijk macrobiotisch dieet en 6 jaar geleden stap ik volledig over op raw food. Eten rechtstreeks van moeder natuur, biologisch, zonder al te veel toevoegingen of aanpassingen, was eigenlijk de volgende logische stap.

Herboren worden
De balletstudio van mijn dochter is naast het eerste superfoodcafe van Nederland, (Superfoodcentre Jordaan) en elke vrijdag tijdens de balletles leer ik van de mensen die er werken. Dit zijn rawfoodies van het eerst uur zoals Jeramaya van de Sterren, Perry Roosen en Roell Kerkhout. Zij vertellen mij over de bereiding van de beste superfood smoothies en de heerlijkste raw food gerechten. Het eerste raw food recept dat ik maakte kreeg ik van superfood coach Clyde Lamare, een echte ‘sweet surrender smoothie’ met veel banaan, dadels en een enorme schep rauwe cacao poeder en maca, ik was meteen addicted. Stap voor stap zoek ik naar manieren om raw food gerechten te bereiden en probeer alles op dat gebied uit: sprouten, juicen, blenden, activeren, dehydraten, wildplukken. Ik volg een cursus bij rawfood en detox coach Amy Rachelle, een 30 dagen programma gericht op: juicen, cleansen, detoxen, vasten, groepsgesprekken, coaching. Ik heb het gevoel dat mijn hele lichaam wordt gereset. Ik voel me als herboren, het opgeblazen gevoel is weg, ik heb bakken energie. Ik ga meer bewegen, regelmatig hardlopen, heb minder slaap nodig en zelfs minder eten, want alle voedingsstoffen worden nu veel beter door mijn (schone) lichaam opgenomen.

Chocodelic
Ik ben zo enthousiast over mijn ervaringen met raw en ga op zoek naar een manier om mijn passie voor gezond eten aan zo veel mogelijk mensen door te geven. Op dat moment neemt mijn ex-man de lekkerste rauwe chocolade uit Engeland mee die ik ooit heb geproefd en bovendien voldoet aan mijn behoefte om gezond te snacken. Een nieuwe liefde is geboren. In 2010 start ik een distributiebedrijf in rauwe chocolade en eind 2011 produceren we onze eigen lijn die wordt verkocht onder de naam Chocodelic Raw Chocolate. Het bedrijf komt in een stroomversnelling en in een korte tijd wordt Chocodelic in landen binnen en buiten Europa verkocht. De productie loopt op volle toeren en in de loop van dit jaar worden nieuwe producten aan de bestaande Chocodelic lijn toegevoegd en wordt een nieuwe superfood productlijn opgezet. Kijk voor meer informatie op www.chocodelic.nl.

De optimale balans
Vandaag de dag kom ik meer en meer tot de ontdekking dat een gezond leven niet alleen gaat over gezond eten, maar een onderdeel is van een groter geheel. Voor mij is het belangrijk om een ​​goede balans te houden tussen gezonde voeding, beweging, ontspanning, in de natuur zijn, spiritualiteit, werk, hobby’s en tijd doorbrengen met vrienden en familie. Elke dag beoefen ik meditatie en yoga, of ga een avond dansen of lekker wandelen in het bos. Zo voel ik mij optimaal en dat wil ik jullie ook meegeven en helpen ontdekken!

De komende weken ga ik schrijven over hoe je de raw food lifestyle kunt integreren in je huidige eetpatroon. Ik ontmoet veel mensen die interesse hebben in raw food, maar hun huidige eetgewoontes niet helemaal willen opgeven. Ook vragen mensen zich af hoe ze makkelijk en snel een raw food gerecht kunnen bereiden. Vaak wordt gedacht dat het veel werk is, maar dat valt mee, het is een andere manier van werken. Ik geef je waardevolle tips en tricks, over het waarom, hoe begin je, wat heb je nodig, wat kun je maken als ontbijt, lunch, diner, hoe maak je het leuk voor kinderen, etc. Ik zal je voorstellen aan mensen die ik ken met leuke juice-bars, detox coaches, de beste raw food chefs, goeroes en natuurlijk gezonde (raw) chocolade, dat bestaat namelijk echt. Snoepen en genieten hoort erbij!

Door gastblogger Irene van Herwerden, http://www.chocodelic.nl

2 Reacties

Ik heb met verbazing je recepten en verhaal gelezen. Mooi dat je er zelf blij mee bent! Mijn vraag is; mis je de warmte van een warme maaltijd niet? Een heerlijke warme soep.. een warm bord eten? Ik kan me niet voorstellen dat ik alleen nog maar koude voeding zou eten.. Juist de warmte vind ik vaak zo fijn aan het eten.

12:18 19 januari 2024

Dag Maddie! Dit is even een reactie van Isabel, de eigenaresse van het blog :-) Ik snap precies wat je bedoelt! Zelf zou ik ook echt niet zonder warm eten kunnen. Wel vind ik Raw Food en de filosofie erachter ontzettend interessant en Irene's recepten vaak heel erg lekker en voedzaam. Vandaar dat ik het bijzonder vond om haar een serie gastblogs te laten schrijven. Ik zal haar vragen ook terug te komen op jouw vraag, ik ben benieuwd wat ze zelf zal zeggen! Groetjes, Isabel

12:18 19 januari 2024

Voor mij een zeer welkome aanvulling op de leuke hippevegetarier want ik ben al enige tijd op zoek naar Nederlandse informatie mbt rawfood. Na 40 dagen alleen groene smoothies was ik op zoek naar wat ik nu kon toevoegen met een 'bite' voor het avondeten. En dan het liefst raw, maar omdat ik nog niet genoeg opties hebben kunnen vinden, heb ik het nu de gezocht in vegan-maaltijden. Ik ga de blog van Irene dan ook met erg veel interesse volgen ;-)

12:18 19 januari 2024

Wat leuk om te horen Vivienne! Top!

12:18 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.