Gastblogger: Lisanne Brans
Lisanne Brans

Gastblogger: Lisanne Brans

zaterdag 19 september 2015
Graag wil ik jullie voorstellen aan een nieuwe gastblogger: Lisanne Brans. Lisanne zal vanaf deze maand regelmatig kookboekrecensies schrijven voor De Hippe Vegetariër. Net zoals ikzelf is zij al vijftien jaar vegetarisch en een echte experimenteerder in de keuken met een grote liefde voor kookboeken. Ik ben haar dus heel dankbaar dat zij al dat moois uit onze kasten een plekje wil geven op mijn blog!

“Ik wil geen dieren meer eten”

Een jaar of vijftien geleden, toen ik zo’n tien jaar oud was, besloot ik van de een op de andere dag dat ik vegetariër wilde worden. Hoe ik dat als tienjarig meisje aan mijn ouders verkondigde weet ik niet meer precies en ik heb ook de exacte datum niet genoteerd, maar ik – groot dierenliefhebber – besloot dat ik absoluut nooit meer van mijn leven een dier wilde eten. Het idee kwam natuurlijk niet helemaal uit de lucht vallen: mijn moeder was (en is) sinds haar studententijd vegetariër en we aten thuis al voornamelijk vegetarisch, dus de overgang was voor mij niet zo groot. Mijn ouders vonden het dan ook prima en sindsdien heb ik nooit meer vlees of vis gegeten. Inmiddels kan ik de argumenten voor mijn vegetariërschap wat beter onder woorden brengen dan als tienjarige dreumes, maar in de basis zijn die altijd hetzelfde gebleven: ik houd ontzettend van dieren, geef erg veel om dierenwelzijn en ik wil dan ook niks te maken hebben met de bio-industrie.

Vegetarisch koken
In de eerste jaren dat ik als student op kamers woonde vond ik koken leuk, maar erg origineel in mijn receptkeuze was ik niet: aardappelen, “vlees” (oftewel vegaburgers en tofu) en groenten stonden regelmatig op het menu, net als een simpel pastagerecht of makkelijke salade. In de afgelopen jaren kwam ik erachter dat ik koken eigenlijk best heel leuk vind en ging ik wat ingewikkeldere recepten uitproberen. Met succes! Koken voor één persoon vind ik vaak nog wel lastig, maar wat ik overhoud gaat vaak in een bakje de vriezer in of de volgende dag mee naar mijn werk als lunch. Ik vind het leuk om recepten uit te proberen die op het eerste gezicht een beetje “raar” lijken, zoals een brownie waar zoete aardappel in verwerkt zit of couscous gemaakt van bloemkool. “Courgetti” eet ik ook regelmatig en ja, de geur van versgebakken bananenbrood vult ook vaak mijn huis!

Foodtrends
Geheel ongevoelig voor hippe trends op het gebied van eten ben ik dus niet, maar ik probeer me er niet al teveel door te laten meeslepen. Ik sport veel en graag en dus probeer ik er vooral op te letten dat ik voldoende (uiteraard plantaardige!) eiwitten binnen krijg. Ik loop hard, doe aan krachttraining in de sportschool en sinds een tijdje volg ik ook eens in de week een lesje yoga. Ik probeer zo gezond mogelijk te eten – dus voldoende groenten en fruit, gezonde vetten en eiwitten – maar haal ook af en toe een reep Tony Chocolonely in huis (karamel-zeezout is favoriet!). Balans is het sleutelwoord!

Lezen + koken = kookboeken
Ik heb Engelse literatuur en Amerikanistiek gestudeerd en lees erg graag in mijn vrije tijd. 1 + 1 = 2, oftewel lezen + koken = kookboeken. Ik blader maar wat graag door mijn (snel groeiende) stapel kookboeken, op zoek naar inspiratie en lekkere recepten. Ook ben ik erg gevoelig voor mooie foodfotografie: het oog wil tenslotte ook wat. Ik heb ontzettend veel zin om kookboeken te gaan recenseren voor De Hippe Vegetariër en ik hoop dat jullie mijn recensies met veel plezier zullen lezen!

Door Lisanne Brans

1 Reacties

Wat gaaf! Ik ben zelf ook sinds kort vegatier om de zelfde redenen! Ik kook graag en banenbrood is zeker een favoriet! Op mijn instagram pagina kun je veel over mij en mijn recepten vinden! Ik vind jullie website heel gaaf en inspirerend ! :) Groetjes Maartje (@gezonderecptjes)

12:16 19 januari 2024

Leuk om te lezen Maartje! Dankjewel!

12:16 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.