Print Friendly, PDF & Email

Onlangs ontmoette ik Bruck, een grote vriendelijke reus die absoluut thuis hoort in mijn ‘Inspirerende Foodies’ rubriek. Een geweldige en veelzijdige kok, opgeleid in Jamie Oliver’s Fifteen Class, die met zijn stoere voorkomen zo gepassioneerd spreekt over pure, biologische ingrediënten en de rol van eten in onze samenleving. Een veelzijdig inspiratiebron waar we allemaal iets van kunnen leren!

Van straatschoffie tot Jamie Oliver
Bruck geeft het eerlijk toe: in zijn pubertijd was hij een enorm straatschoffie. Niet in het gareel te krijgen, een soort van Pietje Bell in het kwadraat. Ondanks al zijn streken kwam hij op zijn achttiende in aanraking met Jamie Oliver’s Fifteen. Deze opleiding geeft jaarlijks vijftien kansarme jongeren de kans om zonder vooropleiding in een jaar tijd klaargestoomd te worden voor het koksvak. Dankzij zijn toen al beginnende passie voor eten en scherpe zintuigen overleefde Bruck alle interviews en proefsessies, en werd uit 1300 jongeren uitgekozen voor de opleiding: “Jamie’s enthousiasme sprak me enorm aan en ik herkende het belang van eten als sociale factor. Deze fascinatie is alleen maar groter geworden.”

De Fifteen sneltrein
De opleiding van Fifteen was een grote sneltrein. In een jaar tijd kwam Bruck in aanraking met alle theorie én praktijk uit het koksvak. Hij werd opgeleid door gerenommeerde koks en kreeg te maken met alle schakels van de voedingsketen: vissen fileren bij de visboer, meewerken op de bakkerij, oogsten op het land, noem maar op. Alles om het proces van A tot Z te snappen. Stap voor stap raakte Bruck meer en meer geïnspireerd door Jamie’s kijk op voeding, de herkomst van de producten en de toegevoegde waarde van eten in de samenleving. De rebel maakte plaats voor een gepassioneerde kok met een hoofd vol ideeën.

Haute Cuisine, Curacao en Armin van Buuren
Met alle kennis van de opleiding op zak werkte Bruck ruim een jaar in de keuken van Fifteen, eerst als leerling en later als chef de partie, liep stage bij sterrenrestaurants Mario en Duinlust, vertrok voor 7 maanden voor een culinaire uitdaging in Curacao en kwam daarna terecht in de keuken van de Vondeltuin in Amsterdam en als cateraar op de bijzondere Lizboa boot. Zoals het balletje rolt bij Bruck werd hij op een dag gevraagd om een wel heel bijzonder kerstdiner te cateren… “Aan het einde van de avond ruimde ik mijn spullen op en praatte nog wat na. Ik zag allemaal gouden platen aan de muur van het huis hangen en vroeg aan de gastheer of zijn vader die spaarde. Deze barstte in lachen uit en wees me op het opschrift: het was Armin van Buuren.” Het toen nog iets minder bekende DJ-icoon was gecharmeerd van Bruck en zijn kookkunsten en deed hem het eervolle verzoek om zijn eigen bruiloft te cateren. Een verzoek dat Bruck natuurlijk met beide handen aangreep en een waanzinnig, biologisch succes van maakte.

Bedrijfscatering met ziel
Na deze vliegende start nam Bruck zijn cateringbedrijfje, dat gestart was in zijn schuur, een vlucht. Hij werd gevraagd de lunch te verzorgen in de kantine van een reclamebureau in Amsterdam Noord, en inmiddels doet hij dit dagelijks. “Dit is wat ik het allerleukste vind. Hier verzorg ik iedere dag voor 80 personen de lunch. Het concept is goed, puur eten en gezelligheid. Dankzij de vrolijke herinrichting, mijn oerbroden en rijk gevulde salades nemen mensen de tijd om even bij elkaar aan tafel te zitten en persoonlijke dingen uit te wisselen. Dit maakt echt het verschil in sfeer op werk, terwijl het belang van lunchen door veel bedrijven over het hoofd wordt gezien. Hier zou ik in de toekomst graag nog veel meer mee willen doen.”

Broodje, Food Truck, Aspergeboerderij
Inmiddels is Bruck uitgebreid en heeft hij naast zijn cateringactiviteiten een eigen broodjeszaak recht tegenover de RAI: Broodje van het land. Hier verrast hij zijn klanten dagelijks met een herkenbaar broodje met bijzondere toppings als extraatje. “Veel mensen eten graag iets wat ze kennen. Als ik zou zeggen dat ik broodjes serveer met dungesneden bietjes, venkel, geroosterde pompoen en pastinaak dan durft niemand het te kiezen. Nu leg ik het er stiekem naast, en zijn veel mensen aangenaam verrast! Of het wordt eraf geveegd natuurlijk, die heb ik je ook. Maar zo hoop ik mensen toch kennis te laten maken met de lekkerste, puurste groenten van het seizoen.”

En er zit meer in het vat, want Bruck zit niet stil! Broodje van het land wordt dit voorjaar dé plek om je Hollandse asperges te scoren en voor de zomer droomt Bruck ervan een festivaltoer te maken met zijn eigen Food Truck in de vorm van een omgebouwde ambulance. More to follow dus!

Een broodje eten bij Bruck of hem inschakelen voor jouw catering of bedrijfskantine? Dat kan! Hij vertelt je graag meer persoonlijk of via www.broodjevanhetland.nl

Bruck Goede broodje van het land

Summary
Inspirerende Foodie: Bruck Goede
Article Name
Inspirerende Foodie: Bruck Goede