Print Friendly, PDF & Email
3.2/5 - (4 stemmen)

Culinair journalist Mara Grimm schreef de afgelopen jaren meerdere boeken, schrijft freelance voor titels zoals LINDA en Vogue en is sinds kort de nieuwe recensent voor Het Parool. Oh ja, én ze stort zich momenteel op het schrijven van haar nieuwste boek.

‘‘Koffie. Heel veel koffie. En in Frankrijk vaak wat brood met boter.’’ Dat is het antwoord wat ik krijg wanneer ik Mara Grimm vraag wat ze dagelijks ontbijt. Níet helemaal het antwoord wat ik had verwacht van iemand die een boek over ontbijt heeft geschreven. Als je een heel boek kan schrijven over de ochtendmaaltijd, dan moet je zelf minstens als een keizer ontbijten, dacht ik zo. Wat blijkt: Mara’s ontbijt is een perfecte weerspiegeling van de drukte die zich op dit moment in haar leven afspeelt. Naast het drukke leven wat ze leidt als culinair journalist, is ze namelijk ook bezig met het afronden van haar nieuwe boek Eetiquette. Dit alles doet ze overigens op verschillende plekken, ze hopt namelijk regelmatig op en neer tussen haar appartement in Parijs en haar woning in hartje Amsterdam. Schrijven doet ze overigens ook gewoon onderweg – op haar favoriete schrijfplek: in de Thalys.

Boekenfetisj
‘‘Ik ben op dit moment de laatste teksten van mijn nieuwe boek aan het fijnslijpen. Het is geen klassiek etiquetteboek: de focus ligt niet zozeer op nétter eten, maar vooral op lékkerder eten. Waarom horen oesters eigenlijk niet op ijs? Hoe eet je een bitterbal zonder je mond te branden?  En waarom mag je nooit het puntje van de camembert afsnijden? Ik zocht het voor 101 klassiekers uit. Daar ben ik de afgelopen maanden druk mee geweest. Morgenavond moet het al naar de eindredactie, maar ik moet de inleiding nog schrijven. Ik wacht helaas altijd weer tot het laatst, haha.’’

Wat ik mijzelf nu direct afvraag is: hoe kóm je erop om zo’n boek te schrijven? Nou, het zit als volgt. Mara schrijft de boeken die ze zelf wil hebben, maar nergens kan vinden. Ze vertelt dat ze een enorme boekenverslaving heeft en alle uitgaves die ze mooi vindt, koopt. En als Mara iets wil hebben wat er niet blijkt te zijn? Dan maakt ze het zelf.‘Ik kijk niet zozeer of iets commercieel interessant is. Belangrijk vind ik dat ik het onderwerp fascinerend genoeg vind om er maanden of zelfs jarenlang mee bezig te zijn. Je moet verliefd zijn op je onderwerp, je er vol in willen storten.’’ Ik begin de rode draad te zien in de boeken die ze heeft uitgebracht. Eigenlijk doet Mara gewoon waar ze zelf zin het heeft. En het werkt nog ook.

Grote voorbeeld
Natuurlijk praten we ook over Mara’s nieuwe uitdaging als culinair recensent bij Het Parool. Hiervoor schreef ze drie jaar lang de trendcolumn voor dezelfde krant en heeft ze jarenlang gerecenseerd voor de Lekker. Toen Grimm 20 jaar geleden begon met schrijven over eten, wilde ze niets liever dan in de voetsporen treden van haar grote voorbeeld Johannes van Dam.

‘‘Toen deze uitdaging bij Het Parool op mijn pad kwam was die droom er allang niet meer. Wel dacht ik meteen: dit maakt de cirkel rond. Na drie jaar de trendcolumn geschreven te hebben, voelt het goed aan iets nieuws te beginnen. Het is een enorme uitdaging én een eer.’’

Mijn gedachten dwalen af. Ik kan het niet helpen dat het me opvalt dat ik in meerdere interviews lees dat Johannes van Dam Mara’s grote voorbeeld was, en ook nu weer benoemt ze hem. Waar komt die bewondering vandaan? Mara: ‘’Toen Johannes begon, was er niemand die op zo’n manier over eten kon schrijven. Hij was een wandelende encyclopedie, wíst alles. Ik ben wel eens bij hem thuis geweest om aan mijn afstudeerscriptie te werken; zijn huis was één grote boekenkast. Bovendien heeft hij de lezers én veel koks opgevoed. Hij was een schoolmeester. Dat was nodig in de tijd.”

Restaurants in coronatijd
Grimm recenseert allerlei soorten restaurants. Van toprestaurants tot eethuisjes: ze wil graag laten zien hoe divers de Amsterdamse eetcultuur is. Het niveau is Amsterdam is de laatste vijftien jaar extreem omhooggegaan, maar toch valt een bezoek weleens tegen. Onvoldoendes geven lijkt mij lastig, zeker in deze periode. Restaurants zitten niet te wachten op een slechte recensie, zeker niet in deze tijd. Of ze dat lastig vindt? ‘‘Natuurlijk. Het schrijven van recensies vraagt om een grote zorgvuldigheid, zeker nu. Maar ik schrijf mijn stukken niet voor de restaurants, maar voor de lezer. Die heeft altijd recht op een eerlijk oordeel. Ook nu.”

Of een restaurant kwalitatief goed is kun je volgens Mara al snel zien. Vaak aan de menukaart, maar ook aan hele basale dingen zoals de kwaliteit van het brood, de huiswijn die er wordt geschonken, het slaatje dat je bij je gerecht krijgt. ‘’Bij dat soort details merk je direct of het kwaliteit is of dat de randjes ervan af worden gelopen.’’ Ook eigenheid in restaurants is iets wat Mara Grimm belangrijk vindt. ‘’Ik zit liever in een ontplofte kitsch kitchen die vol overtuiging is ingericht dan in een onpersoonlijk interieur dat door een overschatte binnenhuisarchitect is bedacht.’’

Groenten in de hoofdrol
Ook spreken Mara en ik over het vegetarisch aanbod in restaurants en ik wil graag weten hoe zij hiertegen aankijkt. ‘’Ik eet graag in restaurants waar vanuit groente wordt gedacht. Bovendien hebben steeds meer restaurants tegenwoordig een goed vegetarisch en soms zelfs vegan aanbod. Vroeger moest je als vegetariër blij zijn met een salade geitenkaas. Die tijd is gelukkig voorbij.’’ Mara zelf is overtuigd alleseter, maar juicht het toe dat vlees en vis steeds vaker slechts als smaakmakers worden gebruikt dan als hoofdingrediënt.

Het werkt
Meerdere succesvolle boeken op haar naam, schrijven voor grote titels en de vaste recensent voor Het Parool. Voor haar boek Desire dat ze maakte met topkok Sergio Herma kreeg ze een Gourmand Cookbook Award voor Best Food Writing. Haar boek Ontbijt viel is in 2017 uitgeroepen tot beste ontbijtboek ter wereld. En met het boek Crisiskoken dat ze tijdens de lockdown maakte won ze een award voor Best Dutch Book Design. Deze vrouw lijkt alles te kunnen en je kunt wel stellen dat wat Mara doet, werkt.

Heb jij al een boek van Mara Grimm op de boekenplank staan? Welke is jouw favoriet? Laat het ons weten in een reactie of via Facebook of Instagram. Wij zijn benieuwd!

 

Summary
Mara Grimm doet waar ze zelf zin in heeft
Article Name
Mara Grimm doet waar ze zelf zin in heeft
Description
Mara Grimm schreef de afgelopen jaren boeken en is recensent voor Het Parool. Nu stort ze zich op het schrijven van haar nieuwste boek.
Author