Print Friendly, PDF & Email

Deze afgelopen dagen is het groots in het nieuws geweest: De Vegetarische Slager moet van de NVWA de namen van hun producten veranderen. Kipstuckjes, visvrije tonyn en gerookte speckjes zouden namelijk misleidend zijn. Daar is een hoop ophef over ontstaan! Hier lees je er meer over wat er nou precies aan de hand is. Wat vind jij?

De Vegetarische Slager
Voor wie het nog niet kent, De Vegetarische Slager is een Nederlands merk voor vleesvervangers. Hun doel is om hun producten zo écht mogelijk op vlees te laten lijken. Zo hebben ze zelfs met hun vegetarische Gehacktbal een keer meegedaan aan de gehaktballenwedstrijden De Gouden Bal van de Telegraaf. Wat bleek? De ‘gehaktballenexperts’ merkten niet eens dat er geen vlees in zat, en vonden de Gehacktbal zelfs zo lekker dat ze derde werden! Dit geeft wel aan hoe erg de producten van De Vegetarische Slager op vlees lijken. Dit willen ze ook hun productnamen laten uitstralen. Daarom hebben ze soortgelijke namen gegeven, maar de spelling nét anders. Een mooi initiatief vinden wij. Dit maakt het voor vooral de vleeseters, flexitariërs en de nog niet doorgewinterde vegetariërs makkelijker om geen vlees te eten. Een mooie stap naar een plantaardig eetpatroon!

Het probleem
Bij de NVWA, de Nederlands Voedsel en Waren Autoriteit, is er één klacht binnengekomen. Bij het bezoeken van de website van De Vegetarische Slager, stuitten ze op meerdere misleidende namen. Daarom hebben ze besloten dat het merk tot maart heeft om de productnamen te veranderen. Typisch is dat soortgelijke merken vleesvervangers hier niks over hebben gehoord. Zelfs Vivera, die ‘kipstukjces’ in plaats van ‘kipstuckjes’ als naam heeft, hoeft de naam niet te veranderen.

Ophef
Social media ontplofte werkelijk over dit onderwerp. Het bleek heel duidelijk uit de reacties dat mensen het absoluut niet eens waren met de beslissing van de NVWA. Er kwamen een hoop grappige reacties uit, waarbij mensen de NVWA belachelijk maakten. Ook waren er een hoop boze, verontwaardigde reacties dat dit was ze zich bezig mee hielden, terwijl er zoveel meer misleidende producten zijn en wantoestanden in de voedingsindustrie. Zijn de namen dus zo misleidend als de NVWA zegt? Waarschijnlijk niet. 

Media
Ook verschillende media gingen ermee aan de haal. De kranten, zoals NOS en Volkskrant, berichtten er uitgebreid. Ook andere platformen gingen er mee aan de haal. Zo riep Leonie ter Veld van Gewoon at een studentje ’s avonds eet om dit positief om te draaien in extra veel aandacht voor De Vegetarische Slager. Met de #slagvanvegetarië wilde ze iedereen juist hun producten laten kopen eten. Meer positieve berichten kwamen eruit, zoals Metro Nieuws die postte dat De Vegetarische Slager de toekomst heeft. Ook werden er juist grappen over gemaakt, zoals de satirische nieuwssite De Speld met de kop: “NVWA: kipstuckjes is gewoon een superstomme naam.

Wat vind jij van het besluit van de NVWA? Zijn de namen van De Vegetarisch Slager misleidend? Wij zijn heel erg benieuwd wat jij vindt! Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter.

Summary
Vind jij 'kipstuckjes' van De Vegetarische Slager misleidend?
Article Name
Vind jij 'kipstuckjes' van De Vegetarische Slager misleidend?
Description
De Vegetarische Slager moet van de NVWA o.a. de namen kipstuckjes, visvrije tonyn en gerookte spekjes veranderen, want ze zouden misleidend zijn. Wat vind jij?
Author