Wat vind jij van 'kipstuckjes'?
Mariëlle van Stek

Wat vind jij van 'kipstuckjes'?

donderdag 12 oktober 2017
Deze afgelopen dagen is het groots in het nieuws geweest: De Vegetarische Slager moet van de NVWA de namen van hun producten veranderen. Kipstuckjes, visvrije tonyn en gerookte speckjes zouden namelijk misleidend zijn. Daar is een hoop ophef over ontstaan! Hier lees je er meer over wat er nou precies aan de hand is. Wat vind jij?

De Vegetarische Slager
Voor wie het nog niet kent, De Vegetarische Slager is een Nederlands merk voor vleesvervangers. Hun doel is om hun producten zo écht mogelijk op vlees te laten lijken. Zo hebben ze zelfs met hun vegetarische Gehacktbal een keer meegedaan aan de gehaktballenwedstrijden De Gouden Bal van de Telegraaf. Wat bleek? De ‘gehaktballenexperts’ merkten niet eens dat er geen vlees in zat, en vonden de Gehacktbal zelfs zo lekker dat ze derde werden! Dit geeft wel aan hoe erg de producten van De Vegetarische Slager op vlees lijken. Dit willen ze ook hun productnamen laten uitstralen. Daarom hebben ze soortgelijke namen gegeven, maar de spelling nét anders. Een mooi initiatief vinden wij. Dit maakt het voor vooral de vleeseters, flexitariërs en de nog niet doorgewinterde vegetariërs makkelijker om geen vlees te eten. Een mooie stap naar een plantaardig eetpatroon!

Het probleem
Bij de NVWA, de Nederlands Voedsel en Waren Autoriteit, is er één klacht binnengekomen. Bij het bezoeken van de website van De Vegetarische Slager, stuitten ze op meerdere misleidende namen. Daarom hebben ze besloten dat het merk tot maart heeft om de productnamen te veranderen. Typisch is dat soortgelijke merken vleesvervangers hier niks over hebben gehoord. Zelfs Vivera, die ‘kipstukjces’ in plaats van ‘kipstuckjes’ als naam heeft, hoeft de naam niet te veranderen.

Ophef
Social media ontplofte werkelijk over dit onderwerp. Het bleek heel duidelijk uit de reacties dat mensen het absoluut niet eens waren met de beslissing van de NVWA. Er kwamen een hoop grappige reacties uit, waarbij mensen de NVWA belachelijk maakten. Ook waren er een hoop boze, verontwaardigde reacties dat dit was ze zich bezig mee hielden, terwijl er zoveel meer misleidende producten zijn en wantoestanden in de voedingsindustrie. Zijn de namen dus zo misleidend als de NVWA zegt? Waarschijnlijk niet. 

Media
Ook verschillende media gingen ermee aan de haal. De kranten, zoals NOS en Volkskrant, berichtten er uitgebreid. Ook andere platformen gingen er mee aan de haal. Zo riep Leonie ter Veld van Gewoon at een studentje ’s avonds eet om dit positief om te draaien in extra veel aandacht voor De Vegetarische Slager. Met de #slagvanvegetarië wilde ze iedereen juist hun producten laten kopen eten. Meer positieve berichten kwamen eruit, zoals Metro Nieuws die postte dat De Vegetarische Slager de toekomst heeft. Ook werden er juist grappen over gemaakt, zoals de satirische nieuwssite De Speld met de kop: “NVWA: kipstuckjes is gewoon een superstomme naam.

Wat vind jij van het besluit van de NVWA? Zijn de namen van De Vegetarisch Slager misleidend? Wij zijn heel erg benieuwd wat jij vindt! Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter.

6 Reacties

De geschiedenis herhaalt zich schijnbaar. Einde e vorig jaar, begin dit jaar was dit ook volop in het nieuws. Aanleiding: een Duitse minister kwam met het idee aandragen, dat de namen van vleesvervangers misleidend zouden zijn. Hamburgers, schnitzels etc. Prompt werd dit overgenomn door twee VVD-kamerleden en dat was het begin op oa social media tot een hilarische strijdbetreffende de benaming van deze producten. Hoe het precies komt dat dat nu weer opgerakeld wordt is mij onbekend. Het lijkt er bijna op dat de politiek, VVD?, het balletje nu bij de NVWA heeft gelegd. En die wordt daar nu weer niet populaireder mee. Als ze dat al waren.

12:05 19 januari 2024

Het hele verhaal is natuurlijk je reinste flauwekul. Eerst dat het om de productnamen gaan en later alleen om de website. Het lijkt wel alsof de NVWA de Nederlander zo dom inschat dat iemand de site bezoekt en toch denkt er vlees te kunnen kopen. Of dat mensen misschien per ongeluk www.vegetarischeslager.nl intikken ... Allebei is natuurlijk absurd. En dat alleen om één klacht? Terwijl ze na de Fipronilaffaire zeiden dat ze "natuurlijk niet alle klachten kunnen onderzoeken". Maar de hele kwestie is natuurlijk wel fantastische reclame geweest ;-) Maar nee, ik vind de namen niet misleidend. Het staat er duidelijk genoeg op en het is vanaf het begin duidelijk geweest dat de vleeseter en de flexiterariër belangrijke doelgroepen zijn van de Vegetarische Slager. En zelf vind ik het ook gewoon handig. Als ik bijvoorbeeld een recept vind dat me lekker lijkt maar wel met kip is, kan ik het nu gewoon maken.

12:05 19 januari 2024

"Mosterd na de maaltijd" - vraag. Na alle ophef afgelopen week en lamme vingers van het getwitter met de NVWA is de energie op. Wij zijn tevreden, dat alles blijft zoals het was. Nu tijd om eens te oriënteren op alle andere leveranciers in de vegetarische wereld waar de Vegetarische Slager slechts één van de meer dan 10 verschillende spelers is.

12:05 19 januari 2024

Nee, de naam is niet misleidend, omdat er precies opstaat wat het is nl Vegetarisch! En als ik dan lees dat deze hetze is opgestart van 1 enkele klacht dan moesten zij zich rot schamen. Natuurlijk moet je elke klacht serieus nemen, maar dit had media niet hoeven halen, er zijn veel schokkender zaken die met geld onder het deksel gehouden worden van de wel bekende doofpot.

12:05 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.