Vegetarisch dilemma: gelatine
Isabel Boerdam

Vegetarisch dilemma: gelatine

dinsdag 16 februari 2016
Als vegetariër loop je vaak tegen dingen aan. Vegetarisch eten wordt door verschillende mensen op andere manieren geïnterpreteerd. Ook zelf lopen wij regelmatig tegen situaties aan waarin we ons afvragen waar de grens ligt. Daarom hebben we afgelopen maand via Facebook gevraagd hoe anderen tegenover deze aantal vegetarische dilemma’s staan. Een van deze dilemma’s ging over gelatine. Stel je zit in een restaurant en je krijgt een verrassingsdessert. Op het moment dat het op tafel komt zie je dat het een gelsubstantie heeft. Je vraagt waar het van gemaakt is en het antwoord is ‘gelatine’. Wat doe je? Eet je het toch op? Laat je het staan? Geef je aan dat dat niet vegetarisch is? Lees hier wat wij denken en wat er op Facebook gezegd werd. En wat vind jij zelf? Laat het ons weten en discussieer mee!

Gelatine, ja of nee?
Ons dilemma luidde als volgt: stel je zit in een restaurant en je krijgt een verrassingsdessert. Op het moment dat het op tafel komt zie je dat het een gelsubstantie. Je vraagt waar het van gemaakt is en het antwoord is ‘gelatine’. Wat doe je? Eet je het toch op? Laat je het staan? Geef je aan dat dat niet vegetarisch is?

De discussie, wat vind jij?
20 mensen reageerden op deze stelling. De meesten waren het eens, als je vegetarisch eet, dan geef je dit van tevoren aan. Want zo weet je zeker dat er rekening wordt gehouden met je dieetwensen. De een was heel duidelijk, gelatine is een dierlijk bijproduct, dus dit laat ik staan. Een andere mening die voorbij kwam, was dat als het eenmaal voor je neus staat je het op eet, dit omdat het anders weggegooid moet worden, en dat is zonde. De tegenhanger was hier fel op tegen, want als je uit principe of uit andere overwegingen geen dierlijke producten eet, waarom dan toch doen ook al staat het je niet aan.

Voor degene die zeker wilt weten wat er nou precies geserveerd word is het antwoord simpel. Niet kiezen voor een verrassingsmenu. Zo weet je namelijk zeker wat je voor je krijgt en hoef je de keuze niet te maken om het te laten staan, terug te sturen of op te eten. Een weloverwogen optie dus! Mocht het een keer misgaan, zou een deel van de lezers het dessert doorschuiven naar het tafelgezelschap. Altijd wel iemand in de buurt die een hapje wilt of het gerecht geheel op-eet. Zelf ervaar ik eigenlijk dat als je van tevoren aangeeft dat je vegetariër bent er prima rekening wordt gehouden met het menu. Wel is het slim om dit bij het reserveren al door te geven. Zo heeft de keuken net even meer tijd om een creatief, geheel vegetarisch diner samen te stellen.

Zijn er nog onderwerpen die jullie lastig vinden? Of zijn jullie benieuwd wat andere vega's daarvan vinden? Laat het ons weten in een reactie! Wellicht behandelen we jou dilemma dan spoedig op dit blog. Vragen en opmerkingen zijn altijd welkom!

1 Reacties

In plaats van gelatine gebruiken wij al jaren Arrowroot oftewel pijlwortel, gaat prima.

12:14 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.