Print Friendly, PDF & Email

Wereldkeukens zijn helemaal geïntegreerd in Nederland. Hoe vaak eten we wel niet Italiaans, Mexicaans of Aziatisch? Vandaag bespreken we de Britse keuken! Hiervoor gebruiken we het mooie boek St. JOHN, Het Kookboek van Fergus Henderson & Trevor Gulliver. Wat is de Britse keuken precies? In het boek gingen we op zoek naar de kern van deze authentieke wereldkeuken!

Verenigd Koninkrijk
De Britse droge humor, het prachtige accent en de circa 200 dagen regen per jaar zijn typerend voor het Britse straatbeeld. Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland en heeft ongeveer 63,7 miljoen inwoners. Engeland, Schotland en Wales zijn samen Groot-Brittannië. Ondanks dat de vier landen samen het Verenigd Koninkrijk vormen, hebben ze hun eigen identiteit en duidelijk herkenbare culturen. Dit uit zich bijvoorbeeld in verschillende accenten en verschillende vlaggen. Door het grote koloniale verleden heeft de Britse keuken veel verschillende invloeden gekend en dit zie je duidelijk terug in deze keuken.

De Britse keuken kennen we natuurlijk van de Sunday roasts, beans on toast, English breakfast en de welbekende high tea. Maar er gaat veel meer schuil achter deze wereldkeuken. De Britse keuken wordt vaak niet als de meest aantrekkelijke keuken gezien door de grote, vette, stevige maaltijden, waarin vlees vaak de hoofdrol speelt. Maar de Britse keuken is veelzijdiger dan gedacht wordt. De Britse keuken is een verzamelnaam voor de Engelse, Schotse en de Welshe keuken en kent diverse verfijnde gerechten. Het is niet voor niets dat Jamie Oliver en Gordon Ramsay, beide uit het Verenigd koninkrijk, behoren tot de top van chef-koks wereldwijd.

Indiase curry
Hoewel de Britse keuken vermoedelijk doet denken aan oude tradities, is de Indiase curry het nationale gerecht van het Verenigd Koninkrijk! De voormalige kolonie Brits-Indië heeft dus een duidelijke invloed achter gelaten op de Britse keuken. Na de tweede wereldoorlog zijn veel migranten uit onder andere India en Pakistan naar het Verenigd Koninkrijk gekomen en nu zijn ook deze keukens niet weg te denken uit het Britse straatbeeld. Het Verenigd Koninkrijk kent dus een grote multiculturele samenleving die veel verschillende eetculturen met zich meebrengt.

Gerechten
Eerlijk is eerlijk, bij het boek St. JOHN, Het Kookboek ligt de nadruk op gerechten met vlees, een groot onderdeel van de Britse keuken. Maar voor de desserts en de zoete high tea hapjes zoals scones en pavlova ben je bij dit boek aan het juiste adres. Het boek gaat uit van een holistische visie op eten, bewust zijn van wat je eet. Voedsel dat zowel goed is voor jezelf als voor je immuunsysteem. Een keuken dient om maaltijden te bereiden voor mensen die ervan moeten genieten. Brits koken is volgens het boek harmonie tussen het fornuis en de magie van de omgeving. Werken met seizoens- en streekproducten, zodat eten gecombineerd wordt wanneer het op zijn lekkerst is. Typerend voor de Britse keuken zijn de losse componenten die samenkomen tot een maaltijd zoals bij de Sunday roasts en de English breakfasts. Koken is een permanente dialoog tussen koks, ingrediënten en tussen het ene moment en het andere.

Het boek speelt dus in op de traditionele keuken, maar wil juist de moderne Britse keuken benadrukken. Zo vind je er bijvoorbeeld koolraaptaart, parelgort met gepekelde walnoten, vijgen-amandeltaart en een perzik-cobbler. De Britse keuken kent dus zowel comfort food als verfijnde gerechten en heeft een goede balans tussen traditioneel en modern eten.

Smaken
De Britse keuken kent verschillende smaken die vaak gebruikt worden. Zo is vinegar enorm populair onder de Britse bevolking. Azijn wordt vaak over over de frietjes gesprenkeld. Daarnaast hebben veel producten, zoals bijvoorbeeld chips, de smaak salt & vinegar. Een andere redelijk sterke smaak die vaak terugkomt is gember! Denk aan ginger tea of de ginger biscuits. Thee en koekjes hebben sowieso een aanzienlijke rol in de Britse cultuur. Na werk of school een kopje thee met een shortbread of gingerbiscuit, yes please! Daarnaast wordt er veel gebruik gemaakt van sauzen en spreads. Een scone met jam en clotted cream of Worcestershire saus staat standaard op tafel om wat pit toe te voegen. Het is gebruikelijk om in de Britse keuken een saus naast het gerecht te serveren die zacht maar ondersteunend is, zoals custard, crème anglaise, curd of vinaigrette.

Wat is jouw favoriete Britse gerecht? Verras ons met jouw creatie op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

St. JOHN, Het Kookboek
Fergus Henderson & Trevor Gulliver
Uitgeverij: Fontaine uitgevers

Summary
Wereldkeuken: de Britse keuken
Article Name
Wereldkeuken: de Britse keuken
Description
Wereldkeukens zijn helemaal geïntegreerd in Nederland. Vandaag bespreken we de Britse keuken! Hiervoor gebruiken we het mooie boek St. JOHN, Het Kookboek.
Author