Print Friendly, PDF & Email

Wereldkeukens zijn helemaal geïntegreerd in Nederland. Hoe vaak eten we wel niet Italiaans, Mexicaans of Aziatisch? Vandaag bespreken we de Cambodjaanse keuken! Hiervoor gebruiken we het mooie boek Cambodja van Frank Alberti. Dat Cambodja een populaire bestemming voor backpackers is bekend, maar hoe zit het eigenlijk met de eetcultuur?

Cambodja
Het koninkrijk Cambodja ligt in het zuidoosten van Azië en grenst aan Thailand, Laos en Vietnam. Het land ligt daarbij aan de Zuid-Chinese zee en de Golf van Thailand. Hier in het Westen staat Cambodja met name bekend om indrukwekkende landschappen en prachtige tempels, maar dat is niet het enige wat er te ontdekken is. Cambodja is een land dat 4,5 keer groter is dan Nederland. Het bestaat uit 20 provincies met Phnom Penh als hoofdstad. Het is een redelijk vlak en laaggelegen land, maar de grenzen worden gevormd door lage gebergtes. Tussen deze gebergtes is een grote laagvlakte te vinden, die door overstromingen zeer vruchtbaar is. Hier bevindt zich tevens een groot meer genaamd Tonlé Sap. Door de hoge waterstand in het natte seizoen verdrievoudigt het oppervlak van dit meer, waardoor het verandert in het grootste zoetwatermeer van Zuidoost-Azië. Het land heeft een gemiddelde temperatuur van 30 graden en hoewel deze terugloopt in het regenseizoen gedurende mei t/m oktober, zal de gevoelstemperatuur niet veranderen. Plan je een vakantie naar Cambodja? Misschien verstandig deze in de maanden december t/m april te plannen!

Een lange en rijke geschiedenis
De geschiedenis van het land Cambodja gaat terug tot de eerste eeuw van onze jaartelling. Oude Chinese beschrijvingen spreken van het Funan-rijk dat verdergaat als het Chenla-rijk. Beide sterk beïnvloed door India en het hindoeïsme. Deze twee elementen zijn tegenwoordig nog steeds terug te zien in het land, in zowel de architectuur als in religie. Rond het jaar 800 verandert er veel in Cambodja. Het land wordt onafhankelijk en is niet langer meer onderdeel van het Chenla-rijk, maar staat vanaf nu onder Javaans gezag. Vele veroveringen van grote delen van Thailand, Vietnam en Laos maakten het Khmer-rijk, dat zich definieerde door vele tempels en steden gebouwd in hindoeïstisch-boeddhistische stijl. Maar what goes up, must come down. Veranderingen van religie, interne machtsstrijd, plagen en een economische ramp, zorgden in de 15e eeuw voor het einde van het Khmer-rijk. Een paar 100 jaar later werd het land geregeerd door zwakke koningen en werd het jarenlang aangevallen door Siam of Vietnam, maar dit eindigde in 1863 toen de Fransen aanboden Cambodja op te nemen in het Franse rijk. Dit bleek echter een valstrik. 90 jaar bevond Colombia zich onder Frans bewind, totdat het in 1953 eindelijk weer onafhankelijk werd. Het land was weer van de Khmer. Rumoerige jaren volgden met o.a. de Vietnamoorlog en de strijd tussen communisme en anticommunisme. In 1997 greep de minister-president samen met het leger de macht om deze nooit meer los te laten.

Cultuur
De Cambodjaanse cultuur heeft veel aspecten, met als belangrijkste verbinding de religie van het land: het theravada-boeddhisme. Overal in het land zijn boeddhistische tempels, offerplekken en beeldhouwwerken van Boeddha te vinden. Ook monniken staan symbool voor het geloof.  Zij lopen dag in dag uit door de straten en velden van het land om donaties op te halen voor de tempels. Naast hun taak als monniken, dienen zij ook als raadsheren en docenten. Zij geven adviezen aan de bevolking en geven les in het boeddhisme op scholen en publieke plekken. Het geloof maakt in het land een groot deel uit van het dagelijkse leven. Daarnaast bevat de cultuur ook kenmerken van het hindoeïsme, Franse invloeden, invloeden uit de tijd van het Khmer-rijk en moderne invloeden. Sporen nagelaten door gebeurtenissen uit de geschiedenis. Al deze kenmerken hebben zich gevormd tot wat nu de Khmer-cultuur wordt genoemd. Een traditionele dans, verschillende kunstvormen, sport, kleding, taal – en uiteraard het eten.

Eetcultuur
De Cambodjaanse keuken is zeer uitgebreid en elke regio van het land heeft zijn eigen specialiteiten. De enige vaste component van elke maaltijd is rijst. Dit is verplicht bij iedere maaltijd. Bekende ingrediënten zijn o.a. Pharok, gefermenteerde vis die wordt gebruikt als zoute component in veel gerechten, en Kroeung. Kroeung is een Cambodjaanse currypasta die in veel gerechten gebruikt wordt. Elke familie maakt Kroeung op zijn eigen manier klaar, maar het is vrijwel altijd een combinatie van galanga (laos-wortel), kurkuma, citroengras en knoflook. Tot slot nog één belangrijk element van de Cambodjaanse keuken: water. Omdat het grootste meer van Zuidoost-Azië, Tonle Sap, in Cambodja ligt, is de keuken rijk aan soepen en visgerechten. Verse vis vind je op alle markten en is zo vers als maar kan (springlevend).

Basisingrediënten
Ter afsluiting hebben wij een lijstje met typisch Cambodjaanse basisingrediënten opgesteld. Deze bestaat uit chilipeper, basilicum, Tuk Trey (vissaus), galanga (laos), limoen, oestersaus, steranijs, kurkuma, kokosmelk, sojasaus, verse groene peperkorrels, citroengras, palmsuiker, Prahok (gefermenteerde-vispasta), limoenblad, rijst en tamarinde. In Nederland allemaal te vinden bij toko’s en supermarkten!

Wat is jouw favoriete gerecht uit de Cambodjaanse keuken? Verras ons met jouw creatie op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Cambodja
Frank Alberti
Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V.
ISBN: 9789045217741
Prijs: €29.99

Summary
Wereldkeuken: de Cambodjaanse keuken
Article Name
Wereldkeuken: de Cambodjaanse keuken
Description
Wereldkeukens zijn populair in Nederland. Vandaag bespreken we de Cambodjaanse keuken! Hiervoor gebruiken we het mooie boek Cambodja van Frank Alberti!
Author