...

Wildgeplukte bessen: zet ze op alcohol!

door | 30 apr 2017 | Borrel, Recepten, Wildplukken, Zoet

Print Friendly, PDF & Email

Bessen en klein fruit kan je heel goed op alcohol zetten! Denk aan de sleedoorn, rozenbottel, meidoorn of de Gelderse roosbes. Deze bessen op alcohol zetten is wat ik na al het jam maken in de zomer graag doe. Ze gaan op jenever, wodka en brandewijn. Denk aan Japanse kweepeer gin of Sleedoorn brandewijn. YUM! Tips en recepten vind je hier.

Hoe herken je bessen bij het plukken?
Er zijn zo ontzettend veel bessen, dat het het beste is om een goede gids mee te nemen. Een leuk boekje en een goede veldgids is Wildplukken: de alternatieve fruittuin – vruchten & zaden van Peter Kouwenhoven & Barbara Peters. Ook Welke boom is dat? van Joachim Mayer & Christa Söhl is een aanrader. Maak een lijstje van de bessen die je wilt gaan plukken. Sommige vruchten zijn heel eenvoudig te herkennen. Neem nou de rozenbottel of de mispel. Ze zijn niet te verwarren met iets anders. Zelf pluk ik graag de volgende bessen en vruchten voor in mijn late herfstflessen:

 • Duindoorn
 • Sleedoorn
 • Japanse kweepeer
 • Vlierbessen
 • Appelbessen
 • Mispels
 • Meidoorn

Waar zijn ze te vinden?
Meidoorn, sleedoorn en mispels vind je vaak in oude stadsparken. Ze komen ook voor in hagen en heggen op het platteland. Vroeger werden deze stekelige struiken aangeplant om het vee binnen te houden. Ze dienden als afrastering van percelen, maar door de komst van prikkeldraad zijn veel heggen en hagen geruimd. Info over heggen en hagen vind je op www.hegenlandschap.nl. De Wildplukwijzer kan je ook op weg helpen als je op zoek bent naar speciale bessen. Het is een handig hulpmiddel dat – met jouw hulp – alle openbare fruitbomen en -struiken in kaart brengt. Als je een plukplek selecteert krijg je meer informatie, waaronder een link naar een uitgebreide beschrijving van de boom of plant in de Wildplukwiki van Oogsten zonder Zaaien. Super handig!

De vorst erover
Bessen hebben vorst nodig om tot hun volle recht te komen. Mocht je nu nog bessen tegen komen, dan zijn die ideaal. Mochten je bessen geen vorst hebben gehad, dan is het goed om ze in te vriezen. Daarom stop ik mijn bessen standaard minimaal 48 uur in de vriezer. Dit heeft twee voordelen. Ten eerste heb ik geen tijd om alles direct te verwerken. Invriezen is dan een goede en eenvoudige manier om de bessen te conserveren. Zo kun je ze later verwerken op een moment dat er even weinig te sprokkelen valt. Het tweede voordeel is dat het invriezen de celstructuur van de bessen beschadigt. De suikers en smaken lossen hierdoor beter op in de alcohol of in het gerecht dat je wilt bereiden.

Gezondheid?
Niets gezonder dan vers geplukt fruit maar in de alcohol verliest het grotendeels zijn waarde. Voor puur de gezondheid hoef je het dus niet. Het is echter wel ontzettend leuk en lekker! Alleen al omdat het een prachtig gezicht is, al die bessen in de fles. De alcohol wordt door de bessen veel lekkerder. Ik vind jenever, brandewijn of wodka puur niet te drinken. Dat geeft veel meer smaak dan het toevoegen van bijvoorbeeld citroen op dat moment! Varieer ook eens met vlier, appelbes en duindoorn. De zure en zoete tonen evalueren in de fles en hoe ouder ze worden hoe meer karakter ze krijgen. Probeer onderstaande recepten maar eens en wacht geduldig de maanden van rijping af. Des te meer geniet je van het eindresultaat. Proost!

Sleedoorn brandewijn
Wat heb je nodig?
1 liter brandewijn
500 gr rijpe sleedoornbessen
250 gr rietsuiker of honing
Halve steranijs

Hoe maak je de sleedoorn brandewijn?
Ik bevries de bessen altijd eerst en doe ze bevroren in de potten. Doe de suiker of honing erover en overgiet het met de brandewijn. Lekker is om een stukje steranijs toe te voegen. Zeker drie maanden laten staan. Ik heb zelf nog slee van acht jaar oud.

Japanse Kweepeer Gin
Wat heb je nodig?
2 liter jenever
500 gram kweepeertjes
12 jeneverbessen
100 gram suiker

Hoe maak je de kweepeer gin?
Was de kweeperen goed schoon. Snijd ze in kleine stukje en haal zoveel mogelijk het kruis uit de peren . Ik snijd ze vaak in halve maantjes, dat ziet er in de fles mooi uit. Voeg alle ingrediënten samen en laat voor minimaal drie maanden rijpen op een koele plek.

Heb jij wel eens bessen op alcohol gezet? Of ga je het doen, welke combinatie ga je dan voor? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Met dank aan Shutterstock voor de mooie foto

Summary
Wildgeplukte bessen: zet ze op alcohol!
Article Name
Wildgeplukte bessen: zet ze op alcohol!
Description
Niet gezond, wel ontzettend lekker. Zet je wildgeplukte bessen eens op alcohol! Veel lekkerder dan alleen een schijfje citroen. Lees hier hoe!
Author
Publisher Name
Casa Foresta
Mariëlle van Stek
Volg Mariel

Mariëlle van Stek

Eindredacteur at De Hippe Vegetariër
Mariëlle is eigenlijk helemaal niet zo'n supergezonde vegetarische foodie, maar een leergierige dame met een vlotte pen en een nieuwsgierige kijk op de wereld. Een onmisbare vrolijke noot in het team!
Mariëlle van Stek
Volg Mariel

Latest posts by Mariëlle van Stek (see all)

4 Reacties

 1. Nel

  Kan er ook een kaneelstokje en vanille stokje bij?

  Antwoord
  • Karlijn Swaen

   Hi Nel,

   Bedankt voor je vraag!

   Aan dit recept kun je smaakmakers toevoegen naar eigen voorkeur. Dus een kaneelstokje en vanillestokje kunnen er zeker bij, klinkt erg lekker!

   Liefs,
   Karlijn

   Antwoord
 2. francine

  Zojuist sleedoorn bessen op alcohol gezet, ik heb reeds alle fruitsoorten op alcohol gezet altijd 3 à 6 maand laat ik ze staan, en dan … heerlijke drank.
  Ik kan daar echt van genieten
  probeer het ook, het is gemakkelijk
  Smakelijk!
  Francine

  Antwoord
  • Odette

   Waar kan je sleedoorn gaan plukken

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt