Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (1 stemmen)

Voor mensen aan de kust is de duindoorn meteen te herkennen: mooie oranje bessen aan een doornige struik. De doorns en de vrij zure smaak schrikken veel mensen af, maar de bessen van de duindoorn kunnen met de goede bereiding juist heerlijk en verrassend zijn! Kom je ze tegen, oogst dan vooral een kilo of twee van deze vruchtjes. Wat er gezond aan is, hoe je ze oogst en hoe je ze vervolgens bereidt lees je hier!

Hoe herken je duindoorn?
Duindoorn kenmerkt zich vooral door de kleine, oranje bessen en dikke stekels. Je vindt deze bladverliezende struik vooral in de duingebieden van onze kust. Hij wordt tot circa vier meter hoog. De bladeren zijn langwerpig met een gave rand en de bovenkant van de bladeren is zilverachtig groen. De struik bloeit in april/mei en de bloemen zijn klein en groen en groeien bijna direct op de takken. De bessen kan je oogsten vanaf augustus tot eind winter.

Gezondheid
De oranje besjes aan de duindoorn zijn ontzettend gezond. Ze bevatten grote hoeveelheden vitamine C en B12, belangrijk voor vegetariërs! Ook is voor je huid: de omega-7 die er in zit versterkt en hydrateert je huid en slijmvliezen. Ook bij droge ogen of mond is duindoornolie dus een goed middel! Ook voor uitwendig gebruik is de olie geschikt. Hij werkt verzachtend en ontstekingswerend, wat vooral goed is om je huid te hydrateren, wonden sneller te laten helen en je huid tegen de zon te beschermen. Dit komt mede door de vitamine E, antioxidanten en caroteen die er in zitten.

Zelf oogsten
Als je de bessen gaat oogsten, neem dan dikke leren handschoenen en een snoeischaar mee. Je knipt de takken af die dik bezet zijn met bessen. Vervolgens leg je de takken met bessen en al in de vriezer. Door het bevriezen kun je de bessen na 24 uur makkelijk van de takken schudden. Je hoeft je niet schuldig te voelen over het afknippen van de takken. De plant groeit zeer snel, soms wel ruim een meter per jaar. Als je een paar kilo oogst, heeft de struik dit het volgende jaar weer ruim aangevuld met nieuwe takken vol bessen.

Zelf duindoorn planten
Ze komen van nature voor langs de kunst, maar ook in het binnenland kunnen ze groeien. Bij een dagje naar het strand kan je gaan oogsten, maar als je een echte liefhebber bent kan je ze ook zelf planten! Dit kan gewoon in je tuin! Je kunt verschillende soorten duindoorn in tuincentra kopen of hier online bestellen. De Duindoorn heeft weinig nodig om te kunnen overleven. Het enige is zonlicht: zet hem dus op een zonnig plekje!

Feitjes
De duindoorn heeft een paar nogal gekke feitejs. Wist je bijvoorbeeld dat sommige trekvogels langs de kust dronken worden van de bessen? Ze gisten namelijk en daardoor vallen sommige vogels letterlijk van hun stokje. De Griekse naam Hippophae rhamnoides heeft ook een typische herkomst. Hippo verwijst naar paard en phao naar ‘ik dood’: de bessen werden gebruikt om parasieten bij paarden te doden.

In de keuken
Ten eerste kan je heel makkelijk duindoornazijn maken. Vul een fles half met bessen en schenk er witte wijnazijn bij. Laat dit een maand staan en je hebt duindoornazijn. Om siroop te maken kook je een kilo bessen met een kilo suiker in een halve liter water en je hebt duindoornsiroop. Niet heel gezond, wel lekker! Zowel de bes als de pit bevat olie, die door te persen verkregen kan worden. Deze heeft dus grote gezondheidsvoordelen. Piteba verkoopt kleine handzame persjes. De bessen kun je gebruiken voor sappen, jam, dressings, sauzen, gelei en voor alcoholische drank. Ook kan je de twee volgende recepten ermee maken. Tip: stop de bessen voor gebruik 48 uur in de vriezer – ze worden dan minder zuur en zijn beter te verwerken.

Hollandaise saus van duindoorn met cantharellen
Wat heb je nodig?
4 handen vol met wilde melde of waterkers
3 handen cantharellen
3 gedroogde witte sneetjes brood (broodkruim)
150 gram gesmolten boter, liefst een beetje gebruineerd
3 eierdooiers
½ kopje duindoornbessensap
boter, zout en peper

Hoe maak je het?
Rooster in een koekenpan met wat boter één hand cantharellen met het broodkruim. Voeg peper en zout toe naar smaak. Spreid het mengsel uit op een dienblad en laat het afkoelen.  Sauteer de rest van de paddenstoelen met waterkers in een hete pan met een klont boter. Breng op smaak met peper en zout. Klop voor de Hollandaise saus met duindoorn de eidooiers met het sap op een middelhoog vuur, totdat het luchtig wordt. Voeg de boter druppelsgewijs toe. Laat de saus niet koken! Als de saus dik genoeg is kun je hem op smaak brengen met peper en zout. Schenk hem over en voeg de cantharellen en waterkers toe.

Pittige salsa met duindoorn
Wat heb je nodig?
1 rode paprika
1 groene paprika
1 rode ui
1 of 2 verse hete pepers  (naar smaak)
2 kopjes verse of bevroren duindoornbessen
1/2 kopje suiker
1/2 kopje duindoornazijn
handje korianderblaadjes
peper en zout

Hoe maak je het?
Kook alle ingrediënten behalve de duindoornbessen in een pannetje.  Wacht tot het verdikt en haal dan van het vuur. Voeg de duindoornbessen toe aan de hete massa. Laat afkoelen in een potje, et voilà!

Heb jij wel eens duindoornbessen geprobeerd? Of ga je het doen? Laat ons dan weten hoe via een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto van de duindoorn. Je download hem hier.

Summary
Wildplukken: duindoorn + recepten
Article Name
Wildplukken: duindoorn + recepten
Description
De bes van de duindoorn die rondom de kust groeit is ontzettend goed voor je en leuk om te gebruiken in de keuken. Je kan hem gewoon wildplukken!
Author
Publisher Name
Casa Foresta