Winterpostelein is een van de weinige groenten die het hele jaar overleefd, van de lente tot en met de winter dus! Zelf zaai ik mijn bedden vanaf september in, maar in het wild ligt het zaad er al veel eerder. Ze kunnen namelijk het hele jaar bloeien. Ik leg je uit hoe ook jij zelf winterpostelein laat groeien en waar het goed voor is!
Herkomst en smaak
Winterpostelein groeit overal in Nederland, in bossen, langs bosranden, verwilderd langs moestuinen, in tuinen, in parken, in steden en gewoon op het platteland. De plant komt niet uit Europa, wat velen denken, maar komt oorspronkelijk uit Noord Amerika. Hij is via Cuba naar West Europa gekomen en in Duitsland noemen ze deze mooie plant Kubaspinat, met andere woorden spinazie uit Cuba. Winterpostelein komt uit de posteleinfamilie (logisch), je kan het zien als het kleine broertje van gewone postelein. Dat gaat bij koude temperaturen meteen dood, in tegenstelling tot winterpostelein. Het is een eenjarig kruid (in plaats van groente) dat tot wel 25 centimeter hoog kan worden. En de smaak is super lekker! Heel anders dan die van postelein, wat veel mensen juist vies vinden. Het heeft een hele zachte smaak, is een beetje knapperig en heel erg lekker in sla of smoothies.
Gezondheid
Het plantje is een heus superfood. Het bevat grote hoeveelheden mineralen: vooral calcium, ijzer, magnesium en kalium. Ook bevat het omega-3 vetzuren, vitaminen A, B en C, en antioxidanten. Volgens sommige wetenschappers is het een van de meest voedzame planten op deze planeet. Dus vooral niet laten staan!
Gebruik
Elk deel van de winterpostelein kan je eten! Ook de stengels en bloemetjes dus. De bladeren en bloemen worden vooral gegeten in salades. Ik vind het zelf een van de lekkerste wildpluksalades in de winter. Ook in een stamppot doet ‘ie het erg goed! Om je een idee te geven hoe ik hem dan precies gebruik, lees je hier twee van mijn favoriete recepten.
Smoothie van winterpostelein, appel en honing
Wat heb je nodig?
250 gram gewassen blaadjes van winterpostelein
1 fris zure appel
honing naar smaak
melk, appelsap of yoghurt naar smaak
Hoe maak je de smoothie?
Doe alle ingrediënten in de blender en meng het tot een gladde smoothie. Je kan ook variëren met de ingrediënten naar je eigen smaak, zolang het hoofdonderdeel de winterpostelein is. In één keer een superpower!
Stamppotje winterpostelein
Wat heb je nodig?
400 gram gewassen winterpostelein
10 kruimige aardappels
scheutje volle melk
2 tot 4 eetlepels boerenboter
Nootmuskaat naar smaak
2 kleine eidooiers, of 1 grote
peper en zout naar smaak
Hoe maak je de smoothie?
Kook de aardappels en druk ze door een zeef (of stamp ze als je geen zeef hebt). Meng er vervolgens de melk, peper, ei, zout en boter door. Maak op smaak met nootmuskaat. Roer dan de winterpostelein door de puree en laat even staan. Klaar om te serveren!
Eet jij wel eens winterpostelein, of ga je dat doen? Laat ons weten hoe je dat dan doet in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!
Dank aan Shutterstock voor de foto van de winterpostelein. Je download hem hier.

Hoi
Het groeit bij mij al jaren als onkruid in de tuin, vermeerderd zich ook als een gek
Is dit dan ook eetbaar? Of moet je het zelf zaaien wil je het veilig kunnen eten?
Grt. Jes
Hi Jessika,
Als je deze goed wast kun je dit zeker eten! Een geluk bij een ongeluk dus dat ze zoveel in jouw tuin groeien.
Eet smakelijk!
Liefs,
Jitske
Heb half november nog winter postelein ingezaaid en vanavond het laatste oogstje verorberd.
Zal zo’n 15 jaar terug voor het laatst postelein op mijn bordje hebben gehad maar deze hernieuwde kennismaking overtreft wel mijn verwachtingen.
Het fijnst vind ik het verwerkt als een stamppotje. Niet gekookt maar even gestoofd.
Het lijkt alsof je alle mineralen wel kunt proeven ! En de ietwat zurige nasmaak maakt het af.
Het is echt een geweldige kruid/groente. Je kunt mij er zelfs wakker voor maken.
Een beslist onderschatte kruid/groente en misschien wel de meest onderschatte.
Gooi het al haren als onkruid in de biobak! Sinds deze week weet ik wat het is. Ga het nu zeker proberen!
Hi Hanneke,
Wat leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vind! 🙂
Groetjes,
Daniëlle
Heerlijke Soenen en soepen en smoothies gemaakt met jouw recepten. Danke !
Wat leuk om te horen! 🙂
Groetjes,
Daniëlle
Vandaag voor het eerst winterpostelein gebruikt in een winterse prei-ui-mosterd soep. Zeer lekker, en dan beseffen dat dit super-kruid al 30 jaar in mijn tuin groeit….
Beste Jan,
Dat is bijzonder! Onwijs leuk dat je het nu gaat proberen 🙂
Heerlijk. Nooit eerder van gehoord. Zag ze gisteren vóór het eerst bij een biologische tuinder. Uitje knoflook en gember gefruit en daar de postelein doorheen geroerd en even laren slinken. Lekker met pasta. Parmezaan erover. Vandaag meteen weer gehaald en ga er een stamppotje mee maken.
Ik wil wel proberen ze te zaaien op het balkon. Heeft iemand daar ervaring mee.
Hoi Thea, dat klinkt heerlijk! Met het zaaien kan je het best nog even wachten; tussen mei en september is het beste moment om dit te doen! Groetjes, Enza
Als je een plantje ergens in je tuin of balkon overplant en het gewoon uit laat bloeien, heb je er volgend jaar gegarandeerd meer of door je hele tuin of in je moestuin op je balkon. Ik heb wel schone grond in mijn tuin. Mogelijk maakt dat uit.
Wij eten regelmatig winterpostelein. Het zit in onze biologisch-dynamische groentetas. Leuk om te lezen dat het een superfood is. Wij eten het vaak met pasta, als een soort spinazie vervanger. Het stampotje lijkt me ook lekker!