Print Friendly, PDF & Email

Winterpostelein is een van de weinige groenten die het hele jaar overleefd, van de lente tot en met de winter dus! Zelf zaai ik mijn bedden vanaf september in, maar in het wild ligt het zaad er al veel eerder. Ze kunnen namelijk het hele jaar bloeien. Ik leg je uit hoe ook jij zelf winterpostelein laat groeien en waar het goed voor is!

Herkomst en smaak
Winterpostelein groeit overal in Nederland, in bossen, langs bosranden, verwilderd langs moestuinen, in tuinen, in parken, in steden en gewoon op het platteland. De plant komt niet uit Europa, wat velen denken, maar komt oorspronkelijk uit Noord Amerika. Hij is via Cuba naar West Europa gekomen en in Duitsland noemen ze deze mooie plant Kubaspinat, met andere woorden spinazie uit Cuba. Winterpostelein komt uit de posteleinfamilie (logisch), je kan het zien als het kleine broertje van gewone postelein. Dat gaat bij koude temperaturen meteen dood, in tegenstelling tot winterpostelein. Het is een eenjarig kruid (in plaats van groente) dat tot wel 25 centimeter hoog kan worden. En de smaak is super lekker! Heel anders dan die van postelein, wat veel mensen juist vies vinden. Het heeft een hele zachte smaak, is een beetje knapperig en heel erg lekker in sla of smoothies.

Gezondheid
Het plantje is een heus superfood. Het bevat grote hoeveelheden mineralen: vooral calcium, ijzer, magnesium en kalium. Ook bevat het omega-3 vetzuren, vitaminen A, B en C, en antioxidanten. Volgens sommige wetenschappers is het een van de meest voedzame planten op deze planeet. Dus vooral niet laten staan!

Gebruik
Elk deel van de winterpostelein kan je eten! Ook de stengels en bloemetjes dus. De bladeren en bloemen worden vooral gegeten in salades. Ik vind het zelf een van de lekkerste wildpluksalades in de winter. Ook in een stamppot doet ‘ie het erg goed! Om je een idee te geven hoe ik hem dan precies gebruik, lees je hier twee van mijn favoriete recepten.

Smoothie van winterpostelein, appel en honing
Wat heb je nodig?
250 gram gewassen blaadjes van winterpostelein
1 fris zure appel
honing naar smaak
melk, appelsap of  yoghurt naar smaak

Hoe maak je de smoothie?
Doe alle ingrediënten in de blender en meng het tot een gladde smoothie. Je kan ook variëren met de ingrediënten naar je eigen smaak, zolang het hoofdonderdeel de winterpostelein is. In één keer een superpower!

Stamppotje winterpostelein
Wat heb je nodig?
400 gram gewassen winterpostelein
10 kruimige aardappels
scheutje volle melk
2 tot 4 eetlepels boerenboter
Nootmuskaat naar smaak
2 kleine eidooiers, of 1 grote
peper en zout naar smaak

Hoe maak je de smoothie?
Kook de aardappels en druk ze door een zeef (of stamp ze als je geen zeef hebt). Meng er vervolgens de melk, peper, ei, zout en boter door. Maak op smaak met nootmuskaat. Roer dan de winterpostelein door de puree en laat even staan. Klaar om te serveren!

Eet jij wel eens winterpostelein, of ga je dat doen? Laat ons weten hoe je dat dan doet in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto van de winterpostelein. Je download hem hier.  

Summary
Winterpostelein: superfood van de kou
Article Name
Winterpostelein: superfood van de kou
Description
Winterpostelein is één van de weinige groentes die het hele jaar overleeft. Lees hier waar je hem in het wild kan plukken en wat je ermee kan!
Author
Publisher Name
Casa Foresta