...

Vega en socializen, hoe pak je dit aan?

door | 11 nov 2023 | Ontspanning, Tip van de maand

Print Friendly, PDF & Email

Vriendinnen weekenden, etentjes of andere sociale gelegenheden. Samen komen om te eten met je geliefde(n) is ontzettend leuk! Maar dit kan toch lastig zijn als beginnende vegetariër. Kopzorgen over hoe jij je vrienden gaat vertellen dat je gekozen hebt voor een geheel nieuwe lifestyle. Alles wat voorheen zonder enige moeite leek te gaan, kan in het begin misschien een beetje onwennig zijn. Vandaag delen we een paar tips voor vegetarisch socializen!

 

Eten bij familie

Samen herinneringen maken terwijl je met z’n allen aan tafel zit te eten. Wij vinden dat er niets mooiers is als dit. Wellicht is het voor je familie nieuw dat je vegetarisch eet. No stress! Geef van tevoren aan dat je geen vlees of vis eet en vraag of ze hier rekening mee willen houden. Geef ze eventueel wat tips om vegetarisch te koken, of bied aan om zelf iets mee te nemen! Voor mensen die zelf niet vegetarisch eten, kan het moeilijk zijn om iets lekkers te bedenken. Je kunt ook altijd nog aanbieden om samen de keuken in te duiken. Zo heb je nog wat extra meer qualitytime!

 

Uiteten gaan met vrienden, collega’s of familie

Uiteten gaan met dierbaren is super waardevol, maar kan voor stress zorgen. Gelukkig zijn hier tal van oplossingen voor te bedenken. Het etentje waar je binnenkort naartoe gaat, staat gepland. In ieder geval kun je van tevoren contact opnemen met het restaurant waar je gaat eten. De mogelijkheden met betrekking tot vegetarisch socializen kun je gerust bespreken. Gelukkig leven we in een nieuwe tijd, waarbij er in elk restaurant voldoende opties zijn. Heb je een uitje van het werk? Geef van tevoren aan wat je wel en niet eet, zodat zij er rekening mee kunnen houden. Ergens niet aan mee kunnen doen, zoals toetjes hoeft niet te zorgen voor ellende. Geniet van het samenzijn en sta open voor gesprekken.

 

Mogelijke kritiek

De generatie van de oude stempel vindt het soms lastig te begrijpen dat er niet elke dag vlees op tafel hoeft te staan. Verstrikt raken in heftige discussies bederft de pret. Maar je mag natuurlijk wel uitleggen wat jouw eigen beweegredenen zijn! Probeer begripvol te blijven en sta open voor mogelijke kritiek die je kunt ontvangen. Wellicht kun je je naasten uitnodigen om samen eens te gaan koken. Blijf zacht en houd het bij jezelf!

 

Gespreksvoering

Ja, je eet vegetarisch. Dit betekent dat het onderdeel van je leven is en een bewuste keuze geweest is om op deze manier je leven in te richten. Echter hoeft het niet altijd te gaan over je manier van leven. Tijdens etentjes zijn er genoeg andere gespreksonderwerpen om over te hebben, terwijl ieder geniet van zijn of haar eten. Mocht je toevallig wel in een gesprek belanden, waarin het vegetarisch ‘zijn’ aanbod komt? Blijf hierin open-minded en stel vragen. Gedachten met elkaar uitwisselen kan voor mooie verbindingen zorgen, ook al ben je het niet altijd met elkaar eens en dit hoeft ook niet. Kortom, begrip, dankbaarheid en inlevingsvermogen zijn veelal de sleutel tot een succesvol gesprek.

 

Tips voor tijdens het vegetarisch socializen

 • Stel vragen
 • Oordeel niet
 • Toon begrip, dankbaarheid en inlevingsvermogen
 • Geniet van het samenzijn in plaats van dat jij je levensstijl wilt verdedigen
 • Help in de keuken

Kort samengevat, het naleven van een vegetarische of veganistische levensstijl hoeft geen issue te zijn in het sociale leven. Duidelijkheid maakt het voor iedereen gemakkelijker. Geef van tevoren je wensen aan en vraag of je omgeving er rekening mee wilt houden. Til er niet te zwaar en wees vooral nieuwsgierig naar een ieders manier van denken en doen, succes!

Heb jij nog andere tips om vegetarisch socializen tot een succes te maken? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn erg benieuwd!

 

Summary
Vega en socializen, hoe pak je dit aan?
Article Name
Vega en socializen, hoe pak je dit aan?
Description
Samen eten met vrienden of familie, maar ben je de enige die vegetarisch eet? Vandaag geven we je een paar tips voor vegetarisch socializen!
Author
Karlijn Swaen

Karlijn Swaen

Hoofdredacteur at De Hippe Vegetariër
Karlijn mag zich een ware foodie noemen. Ze is vaak in de keuken te vinden en vindt het heerlijk om haar vrienden en familie een nieuw gevonden recept voor te schotelen. Karlijn is een enorm gezelligheidsdier en houdt ervan om in haar vrije tijd actieve dingen te doen, het liefst met de benodigde bezoekjes aan een lunchroom. Een leuk feitje over Karlijn; met een kopje koffie maak je haar altijd blij!
Karlijn Swaen

Latest posts by Karlijn Swaen (see all)

2 Reacties

 1. annette van dijk

  misschien kan iemand me helpen met een leuk idee voor alternatief zoals gourmetten. de vega varianten zijn nogal beperkt, en alleen pannekoekjes en ei vindt ik wat saai. kaasfondue is vrij zwaar te verteren, en voor veganisten ook lastig. wat ik nu doe als mijn vegetarisch kind thuis eet en we willen wat speciaals: pokebowl rijst, en dan alle ingredienten los op tafel in leuke schaaltjes. ziet er leuk uit, en de niet vegetarier kan zich ook prima vermaken met zalm, garnalen of spekjes. is niet heel zwaar, en diverse varianten maken is leuk om te doen!

  Antwoord
  • Lotte Kuijsters

   Hoi Annette, dank je wel voor jouw leuke vraag!

   Een pokebowl met verschillende toppings leent zich inderdaad uitstekend als je voor ieder wat wils op tafel wil zetten. Leuk! Voor een vega gourmet zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan grote plakken tomaat met mozzarella en basilicum, gegrilde mini paprika’s met vega gehakt en mais, falafel of een lekkere vleesvervanger. Zo kan iedereen meegenieten! Een ander idee is een taco party:-) Dit kun je op dezelfde manier aanvliegen als hoe je nu doet met de pokebowls; de basis (taco’s of wraps) op tafel en daarnaast verschillende bakjes met allerlei ingrediënten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vegetarische reepjes of gehakt, tempeh, verschillende soorten bonen, kikkererwten, sla/kool, kaas en een lekkere saus en (zelfgemaakte) guacamole.

   Veel plezier en smakelijk alvast!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt