Wereldkeuken: de Libanese keuken
Sammie Eslamimoghaddam

Wereldkeuken: de Libanese keuken

maandag 04 mei 2020
Wereldkeukens zijn helemaal geïntegreerd in veel Nederlandse keukens. Hoe vaak eten we wel niet Italiaans, Mexicaans of Aziatisch? Vandaag bespreken we de Libanese keuken! Hiervoor gebruiken we het mooie boek Beiroet, recepten en verhalen uit een mediterrane stad, van Merijn Tol. Wat is de Libanese keuken precies? In het boek gingen we op zoek naar de kern van deze authentieke wereldkeuken!

Beiroet
Beiroet is een van de oudste steden ter wereld. De stad telt tegenwoordig ongeveer 2 miljoen inwoners, wat het de grootse stad van Libanon maakt. Libanon is een klein dichtbevolkt land gelegen aan de oostkust van de Middellandse zee. De naam Beiroet is waarschijnlijk afkomstig van het oudste woord voor bron: be'rot. Beiroet is een kleine grote stad, die barst van lekker eten en restaurantjes. De stad en bewoners houden vast aan traditie, maar zijn ook volop in vernieuwing. Om haar grote liefde voor de stad die vaak verkeerd begrepen wordt te delen, schreef Merijn Tol het boek Beiroet!

De keuken
De Libanese keuken wordt vaak de meest verfijnde Arabische keuken genoemd. Verschillende keukens zoals de Perzische, Koerdische en Armeense keukens hebben invloed gehad en komen samen in de Libanese keuken. Heerlijke verse kruiden, zelfgebakken brood, veel groentes en spreads zoals hummus of baba ganousch kenmerken de Libanese keuken. Kook met alle liefde, passie en aandacht die je hebt! Blijf proeven, wees kritisch en maak het mooi! Een van de belangrijkste dingen uit de Libanese keuken: neem de tijd. Als het de eerste keer niet lukt, probeer je het nog een keer en maak je het opnieuw. En als het dan lukt? Dan nodig je veel mensen uit om het op te eten. Mooie, verse ingrediënten en met aandacht bereide gerechten is wat de Libanese keuken zo bijzonder maakt!

De cultuur
Ondanks zijn heftige verleden heeft Beiroet zich ontwikkeld tot een bruisende moderne stad. Het wordt ook wel het Parijs van het Midden-Oosten genoemd. Enerzijds zakenlui, winkelend publiek en hippe wijken die drukbezocht worden, anderzijds de armoede die er bij een groot deel van de bevolking is. Dit verschil in bevolking zie je terug in de stad, van eeuwenoud conservatisme tot modern liberalisme. Dit komt ook terug de gerechten. Beiroet kent veel restaurantjes waar de traditionele keuken nog steeds volop wordt geroemd, maar ook nieuwe concepten zijn er te vinden. De mensen in Libanon zijn verassend vriendelijk en open. Veel van dit soort landen leven meer in de wij-cultuur en delen het eten dan ook graag met vrienden, familie, buren en bezoekers!

De gerechten
De cultuur van het delen komt ook terug in de gerechten. Een bekend begrip dat hierbij komt kijken is de Mezze. Dit is een variatie aan verschillende kleine hapjes, bedoeld om te delen. Een feestje voor het oog, maar ook bijzonder lekker! Denk bijvoorbeeld aan vers brood met een dip van Labneh (een frisse yoghurt dip), zelfgemaakte hummus of tabouleh! Daarnaast zijn de meeste mensen wel bekend met het Libanese flatbread gevuld met falafel, dadels, baklava of fattoush (salade met seizoensgroente en pitabrood). Kortom, de Libanese keuken is zeker vega-vriendelijk en kent ontzettend veel heerlijke gerechten!

De smaak
Een vaste gast op tafel en in de keuken is sumak, donkerrood poeder gemaakt van friszurige besjes. Dit poeder kan voor van alles gebruikt worden: voor over de hummus, in een hoofdgerecht en zelfs op een dessert. De geurige oranjebloesems vullen in het voorjaar de straten van Beiroet om vervolgens vermaakt te worden als oranjebloesemwater. De echt pure vorm van dit water is niet te vergelijken met de chemische varianten die verkocht worden. Heerlijk in desserts, cocktails en in koffie! En als die oranjebloesems uitgebloeid zijn is het tijd voor de Damascener rozen waar aromatisch bloemenwater van gemaakt wordt. Deze pure vorm heeft een bijzondere, bloemige geur en smaak en is daarom voor de Libanezen onmisbaar in gebak, koekjes, en limonade. Een leven zonder za'tar (mix van sesam, sumak en origanum syriacum) is onmogelijk in Beiroet. Met za'tar kan je van alles, van marineren tot in een salade dressing. Za'tar is vaak vast onderdeel van het ontbijt, waarbij de Libanezen het op vers brooddeeg smeren en dit in de oven afbakken.

Het boek
In het boek Beiroet neemt Merijn Tol je letterlijk mee door de stad en introduceert ze een wijk of een deel van de stad aan de hand van een aantal van haar vrienden. Via eten vertellen zij hoe ze in de stad leven. Dit geeft een oprechte inkijk in het waanzinnige kruispunt van traditie, religie, vernieuwing, over de top rijkdom, schrijnende armoede, eeuwenoud conservatisme en modern liberalisme dat Beiroet met zich mee brengt. De liefde voor de stad en het eten spat van het boek!

Wat is jouw favoriete Libanese gerecht? Heb jij al iets gekookt uit het boek Beiroet? Verras ons met jouw creatie op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Beiroet
Merijn Tol
Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar

1 Reacties

Leuk artikel, maar ik wil eigenlijk graag weten of dit boek de moeite waard is voor vegetariërs. Kan ik hier veel recepten uit halen of gaat het vooral om vlees?

11:46 19 januari 2024

Hoi Tjitske, dankjewel! In het kookboek Beirut staan overwegend vegetarische recepten, vooral omdat het veel bijgerechten zijn. De hoofdgerechten zijn soms met gehakt maar dat kan natuurlijk vega gehakt worden :-)

11:46 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.