Tijdens een bezoek aan Scandinavië kun je er bijna niet omheen: de Nordic Cuisine. Deze keuken is sterk beïnvloed door lokale ingrediënten, die veelal te vinden zijn in de natuur met zijn uitgestrekte bossen en vele meren. Bij een culinaire ontdekking in Scandinavië horen deze vijf must try Nordic Foods!
Alles met haver
Het koele Scandinavische klimaat vormt samen met een vruchtbare bodem en zuiver water de perfecte omstandigheden voor het groeien van haver. Haver is een traditioneel ingrediënt in de Nordic Cuisine en veroorzaakt een ware haverrevolutie! Zo maken naast traditionele havermoutpap ook havermelk, haveryoghurt, haverroom, haverijs en haverproteïne hun debuut. Een mooi voorbeeld is de ‘Pulled Oats’ ontwikkeld door Gold & Green. Deze plantaardige innovatie – die vanaf 10 juni ook verkrijgbaar zal zijn in Nederland – is een prachtig voorbeeld van de veelzijdigheid van haver. De combinatie van haver met tuinbonen, erwten, water, olie en zout (slechts zes ingrediënten) geeft Pulled Oats een volwaardig eiwitprofiel met alle essentiële aminozuren. Zo is het een gezond en duurzaam alternatief voor de gebruikelijke dierlijke eiwitten zoals vlees, kaas en eieren. Haver is een must try Nordic Food bij uitstek!
Kardemom-kaneelbroodje
De cinnamon bun, ofwel kaneelbroodje, mag niet ontbreken bij een bezoek aan Scandinavië. Voor veel locals is dit een gebruikelijk ontbijt! Maar wist je dat ook kardemom een populair ingrediënt is in de Nordic Cuisine? In Scandinavië vind je naast het kaneelbroodje ook veel kardemom-kaneelbroodjes in de winkels. Het kardemom-kaneelbroodje eet je bij voorkeur met een kopje koffie – de Finnen zijn koffiedrinkers bij uitstek. Samen vormen de twee een ware traktatie. Kardemom en kaneel zijn de basiskruiden in de Nordic Cuisine en brengen naast broodjes ook de klassieke bosbessentaart en vele hartige gerechten op smaak.
Lakritsi
Het zoethoutwortelextract (van de Glycyrrhiza glabra) heeft net als naar Nederland, ook zijn weg gevonden naar Scandinavië. De Scandinavische lekkernij heet lakritsi in Finland, lakris in Noorwegen, Lakrids in Denemarken en kennen wij in Nederland als drop. Tijdens de ontdekkingsreis door Scandinavië mag drop zeker niet ontbreken. Dat je bij Lakritsi niet direct (op de naam na) de link legt met Nordic food, is niet gek. Maar niets is minder waar, in the Nordic Cuisine heeft drop een grotere rol dan in de Dutch Cuisine. Zo kent de Nordic Cuisine lakritsi yoghurt en ijs, lakritsi snoepjes en lakritsi vodka en rum. Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van drop in de Nordic Cuisine, van de Vikings tot het eten van drop om de bloedsomloop te stimuleren in de koude winters. Interessant: naast lakritsi kent de Nordic Cuisine ook salmiakki, je raadt het al, de salmiak variant die iets zouter is en daardoor geschikt is voor de avontuurlijke dropliefhebber.
Wilde bessen
Scandinavië staat bekend om zijn uitgestrekte bossen. Scandinavische landen staan er dan ook om bekend veel ingrediënten uit de natuur te gebruiken. Zo bestaat Finland bijvoorbeeld voor 70% uit bos. Het is dan ook een traditie om met het hele gezin in de zomer te wandelen door de bossen en terug te komen met een mandje vol bessen. De drie meest voorkomende bessen in de Nordic cuisine zijn bosbessen (de kleine bessen die in het bos gevonden worden en er anders uit zien dan onze blauwe bessen), duindoornbessen (kleine gele bessen ofwel lingonberries genoemd) en vossenbessen. Duindoornbessen komen bij ons niet veel voor, maar vossenbessen vind je ook op de Veluwe in overvloed. Traditioneel eet je de bessen vers of gedroogd en vind je ze terug in de vorm van jam, superfoods, taart en gebak maar ook in de hartige keuken in sauzen en vullingen. Of natuurlijk in de populaire ‘oat meal’, waar haver en bessen elkaar ontmoeten.
Roggebrood
Roggebrood, in Nederland kennen wij dat ook en de meningen zijn er over verdeeld, je vindt het heerlijk of verschrikkelijk. Roggebrood is namelijk anders dan andere soorten brood en is een stuk compacter. Daarnaast zijn ze een stuk voedzamer dan de gemiddelde boterham. Ik ben stiekem echt dol op roggebrood met hüttenkase en avocado, maar in Scandinavië pakken ze dat heel anders aan. Het blijkt dat er in Nederland alleen al verschillende soorten roggebrood bestaan, oké, dat wist ik niet. Wat blijkt, zo wij hebben in Nederland Brabants-, Fries-, Gronings-, Gelders- én Limburgs roggebrood! Waarom de ene soort roggebrood de andere niet is, wordt verklaard door de bereidingswijze. Fins roggebrood lijkt op zijn beurt dan ook niet op het roggebrood wat wij in Nederland kennen en lijkt op een plat zuurdesembrood. Het verschil tussen ons roggebrood en Scandinavisch roggebrood is dan ook voornamelijk de toevoeging van gist. Nederlands roggebrood wordt gemaakt op basis van gebroken rogge zemelen en aan het mengsel wordt weinig tot geen gist toegevoegd. Het Scandinavische roggebrood is luchtiger, wat ook direct te maken heeft met het gist dat het deeg laat rijzen. Ook hier is verschil in regio’s, zo is het Zweedse roggebrood wat zoeter dan bijvoorbeeld het Finse roggebrood. De Nordic cuisine roggebrood gebruiken verschillen minder met onze eetgewoonten, roggebrood is belegd het lekkerst!
Met dank aan Shutterstock voor de foto van sea-buckthorn berries van Ra3m & voor de foto van Deens roggebrood van DrongG.
Hebben wij een Nordic food trend over het hoofd gezien? Deel jouw favoriete Scandinavische lekkernij met ons via Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!
0 reacties