Tour de Lac d'Annecy
Isabel Boerdam

Tour de Lac d'Annecy

zondag 24 november 2013
De beste manier om het meer van Annecy te leren kennen is op de fiets. Langs een groot deel van het meer loopt een vrij liggend fietspad, bijna direct langs het water. Het hele rondje is 44 kilometer en de ideale dagbesteding met veel tijd om te zwemmen, ijsjes te eten en dorpjes te bekijken.

Op de fiets het meer rond
In ieder dorp is er wel een ‘Location vélo’ waar je voor een klein bedrag een fiets kan huren voor een middag of een dag. Het fijnst is om het meer vanaf Annecy gezien ‘linksom’ rond te fietsen. Bij Talloires, waar het ‘Grand lac’ overgaat in het ‘Petite Lac’ zijn er namelijk een aantal venijnige haarspeltbochten waar je liever vanaf fietst dan op. Verder is het een gemakkelijke fietstocht die zelfs met jonge kinderen heel goed te doen is. Van Annecy-le-Vieux tot aan het meest zuidelijke puntje van het ‘Petite Lac’ is er helaas geen apart fietspad, maar aan de westzijde van het meer en door Annecy fiets je autovrij. Leuk weetje is dat de Tour de France al een aantal keer haar tijdritten rond het meer van Annecy gefietst heeft!

Stoppen voor een zwemmetje, een ijsje of een dorpje
Stel je voor, je maakt de fietstocht vanaf Annecy, linksom. Dan kom je eerst door Annecy-le-Vieux, de voorstad van Annecy waar hoger gelegen ook het mooie restaurant Clos des Sens gevestigd is. Het tweede dorpje dat je passeert is Veyrier-du-lac. Het is goed om te weten dat je hier niet langs de smalle tweebaansweg hoeft te blijven fietsen. Zodra mogelijk kan je aan de rechterkant een zijweg inslaan waarna je door de woonwijk fiets tot aan Menthon-Saint-Bernard. Dit dorpje heeft een haventje dat de moeite waard is om even te bekijken, er zijn meerdere mogelijkheden voor een drankje of een ijsje op een fijn terras. Na Menthon krijg je te maken met valsplat omhoog waarbij je de Roc de Chère passeert. Dit is de grote rots die Menthon en Talloires van elkaar scheidt. Eenmaal bovenaan zoef je met drie haarspelden naar beneden Talloires in. Als je bij de rotonde rechtsaf slaat kom je terecht in de dorpskern bij Café de la Place (zin in een Franse salade met warme geitenkaas?), als je nog verder naar beneden rijdt beland je automatisch in het pittoreske haventje waar je verrukkelijk Mövenpickijs kan eten bij L’Abbaye. Terug op de weg fiets je langs Angon waar het een drukte van jewelste is op de camping met aansluitend een vrolijke, kindvriendelijke Plage. Nu komt er even een doorfiets-stuk op een smalle tweebaansweg recht langs het meer. Je doorkruist Balmette en Verthier. Eenmaal het zuidelijkste puntje van het meer voorbij begint het vrij liggend fietspad: geen auto’s meer, lekker trappen langs het water. Weinig reuring aan deze kant, alleen het stille Brédannaz, tot aan Duingt waar er genoeg te doen valt: het kasteeltje bewonderen, een glaasje bubbels drinken en een zandkasteel bouwen bij Le Spinnaker, langs het mooie haventje richting Clos Marcel en Le Poisson Rouge. Een pauze hier is dus een ‘must’! Aan deze kant is het wat drukker, diverse dorpjes liggen langs de oever van het meer, de een wat verder richting de berg dan de ander. Het volgende dorpje waar je even moet stoppen is Sévrier, want naast Le Poisson Rouge is hier op de Plage een vijf-meter-springtoren. Altijd leuk. Na deze verfrissing kan je rustig door peddelen tot Annecy waar je de stad binnenrijdt door het park waar groene grasvelden en vele bootjes je zullen verleiden je dag af te sluiten in de zon. Klinkt goed!?

Meer Lac d’Annecy
Dit was alweer mijn laatste artikeltje over het meer van Annecy. Het was een beetje een ratjetoe die ik presenteerde, maar tezamen doet het wel recht aan alle manieren waarop je hier kan genieten. Zoals ik al zei, een vakantie aan dit sprookjesachtige meer is ontspannen, actief, cultureel én culinair. Ik hoop dat ik jou heb kunnen inspireren met de prachtige foto’s en de heerlijke plekken, want ik heb hier zelf 10 jaar lang enorm genoten en ook vandaag de dag kom ik hier graag terug. Een verslavend vakantieoord!

      


      

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.