...

Zest for Life: ultieme detox-vakantie + 100 EURO KORTING!

door | 5 aug 2017 | Detox, Gezondheid, Op reis, Raw Food, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Vorige maand heb ik mijzelf getrakteerd op een detox-vakantie. Een vakantie bedoeld om mijn lichaam te reinigen, uit te rusten en lichaam en geest weer in balans te brengen. De ideale manier om te re-energizen en met een frisse blik naar je leven thuis te kijken. Een cadeautje voor jezelf!

Zest for Life
Zest for Life was één van de eerste, zo niet dé eerste aanbieder van detox-vakanties in Nederland. Zest doet dit al twaalf jaar en was zich dus al ruim voor de trend opkwam bewust van het belang van lichaam en geest ontgiften. Hiervoor creëerden ze een unieke plek in het zuid-westen van Turkije, in the middle of nowhere. Met een vlucht op Dalaman en een transfer naar Dalyan kom je enigszins in de buurt. Vanaf Dalyan vaar je met een boot in dertig minuten naar een stukje ongerepte natuur waar het Zest for Life te vinden is. De boot zet je af op een steiger en via een zandpad loop je in een paar minuten naar het resort. Het eerste wat je daar opvalt is een prachtige, eeuwenoude plataan die de tuin siert. Deze reus van een boom geeft direct een gevoel van rust en geaardheid. Verder bestaat de locatie uit een klein hotel met elf simpel maar sfeervol ingerichte kamers. Aan elk detail wordt aandacht besteed, de liefde straalt er vanaf. Rondom de plataan in de tuin vind je diverse loungeplekjes: een hangmat, twee boomhutten, loungestoelen. Ook is er een groot zwembad met ligbedjes, een jacuzzi en een dakterras met prachtig uitzicht over het meer. Tot slot zijn er vier bungalowtjes die dienen als behandelkamers voor de diverse behandelingen die aangeboden worden om de ontgifting te ondersteunen. Kortom: een locatie die alles heeft om je werk en je kopzorgen even los te laten en je volledig te concentreren op jezelf. Nu al nieuwsgierig? Scroll dan snel naar onderen, daar vind je een filmpje waarin ik je een rondleiding geef! Maar wat Zest écht Zest maakt is het team. Warme mensen met aandacht voor iedere gast. Anjo, de moeder van Zest, is een bijzonder fijn en liefdevol persoon met de unieke kwaliteit om iedereen zichzelf te laten zijn. Er is een luisterend oor en een troostende schouder voor wie dat nodig heeft, er worden mooie gesprekken gevoerd, maar bovenal wordt er een hoop gelachen. Aandacht, vertrouwen en warmte, dat vind je bij Zest for Life.

Je lichaam ontgiften
Door ons welvarende leven krijgen we bewust of onbewust veel gifstoffen binnen, van bespoten groenten en fruit, cosmetica producten, verkeer, noem maar op. Ook genieten we allemaal van het leven en eten regelmatig meer dan goed zou zijn voor ons. We eten te zwaar, te vet of te veel suiker en zonder dat je het doorhebt belast je je lichaam daarmee. Ook dingen als alcohol, nicotine en koffie helpen hier niet bij. Natuurlijk heeft de natuur ons lichaam gezegend met een zelfreinigende functie, maar die kan niet op tegen ons heftige leven. Daarom is het goed om één of twee keer per jaar je lichaam de kans te geven zichzelf volledig te reinigen. Dit lucht op, zowel fysiek als mentaal, en geeft je nieuwe energie. Ook is het een kans om te stoppen met bepaalde slechte gewoonten, nadat je een week lang eigenlijk je eetpatroon ‘gereset’ hebt. De manier om dit te doen is vasten: intensief door het drinken van alleen maar sappen en soepen, of milder door het eten van alleen maar rauwe groenten en fruit. Zo hoeft je spijsvertering maar heel weinig werk te verrichten en krijgt hij de kans om grote schoonmaak te houden in je lichaam. Dit kan je natuurlijk zelf thuis doen, bijvoorbeeld door het volgen van mijn Reset in 7 dagen programma, maar helemaal ideaal is om dit te doen in totale rust en ontspanning in the middle of nowhere bij Zest for Life. Dan kan je niet alleen je lichaam ontgiften, maar ook je geest tot rust laten komen en echt even een stapje terug doen uit het drukke dagelijkse leven.

Vasten bij Zest for Life
Bij Zest for Life bieden ze inprincipe een puur en intensief sapprogramma aan met 5 sappen per dag: je start smorgens vroeg met citroensap met heet water, bij het ontbijt krijg je een fruitsap (meestal sinaasappel-grapefruit), bij de lunch krijg je een groentesap (meestal tomatensap die je zelf kunt spicen met olijfolie en kruiden), einde middag krijg je nog een fruitsap (de lekkerste van de dag!) en savonds wordt de dag afgesloten met een groentesap. Dit zijn bijna allemaal ‘pure sappen’ op basis van één of maximaal twee soorten groenten of fruit. Zest kiest hiervoor om het lichaam zoveel mogelijk te ontzien en de spijsvertering zoveel mogelijk de ruimte te geven voor opruimen en ontgiften. Pure sappen zijn het lichtste dat de natuur te bieden heeft en toch nog vol vitaminen en mineralen, dit zorgt voor een optimale kuur. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om iets milder te detoxen door bijvoorbeeld savonds soep te eten (dat heb ik gedaan), of nog milder door het toevoegen van rauwe groenten en fruit in het programma. In overleg met Zest is alles mogelijk en kan het menu op maat gemaakt worden voor jouw lichaam en behoefte.

Sporten: wandelen, aquaerobics en yoga
Uniek aan het programma van Zest for Life is de combinatie met sporten. Hier wordt iedere dag op gezette tijden veel aandacht aan besteed. Volgens Zest wordt je lichaam er op die manier aan herinnerd dat het níet je eiwitvoorraden moet aanspreken (de spieren zijn immers nog actief!), maar juist je vetreserves kan gebruiken voor de nodige energie. Ook wordt door sporten op de juiste, niet te hoge hartslag (wandelen, yoga, aquarobics) de vetverbranding verhoogd. Met de geringe hoeveelheid proteïne die je binnenkrijgt klinkt dit misschien heftig of riskant, maar je zult versteld staan hoeveel je lichaam aan kan op vijf sappen. Dit illustreert hoe weinig je lichaam eigenlijk nodig heeft. Tevens is Zest for Life echt een ervaren speler in dit veld en hebben al meerdere personal trainers en sportfanaten dit programma ondergaan, zonder supplementen. Dus ze weten echt waar ze het over hebben en ook mijn ervaring van de detox in combinatie met het sporten was bijzonder positief. Het is heerlijk om de dag smorgens vroeg te starten met een bergwandeling bij zonopkomst; ook de aquarobics in het zwembad smiddags is een hilarisch intermezzo en intensiever dan je denkt; niets is tot slot zo lekker als de dag afsluiten met yoga en meditatie op het dakterras terwijl de zonder ondergaat… Ben je niet zo’n sporter? Geen zorgen: alles is facultatief en kan aangepast worden naar jouw niveau.

Wellness behandelingen
Om het ontgiftingsproces in het lichaam te ondersteunen worden er diverse wellness behandelingen aangeboden, uitgevoerd door een vakkundig team. Denk aan ontspanningsmassage, sportmassage (Aanrader! Masseur Rassid heeft de fijnste, sterkste handen!), voetreflex en reiki, goed om de pijnpunten in het lichaam op te zoeken, te behandelen en te laten ontspannen. Cavitatie, een soort cellulitusbehandeling, ideaal om uit te voeren ten tijde van sapvasten. Lymfedrainage om de lymfen te ondersteunen terwijl ze zo hard aan het werk zijn je lichaam te reinigen. Pakkingen met algen, honing of cacao om je huid te zuiveren en te voeden en tot slot een hoge darmspoeling. Over deze laatste moet ik toch even uitweiden: hierbij spoel je met water je dikke darm schoon. Klinkt eng (vond ik ook) maar eigenlijk is dit een prachtige behandeling. Je darmen weerspiegelen op bijzondere wijze je gemoedstoestand en vertellen eigenlijk een heleboel over hoe het (onbewust) met je gaat. Door je darmen te reinigen kan je letterlijk ‘oude poep’ verwijderen (bij sommige mensen komen er een soort zwarte stenen uit! Daar wil je toch liever vanaf zijn), maar ook oud zeer een plek geven. Dit geeft ruimte, letterlijk en figuurlijk, en kan – wanneer de behandeling met zoveel liefde en aandacht wordt gegevens als bij Zest for Life – de mooiste afsluiting van je detox-vakantie zijn.

Dagelijks programma: routine
De detox-vakantie bij Zest for Life draait heel erg om routine. Dit helpt om rust te vinden, geeft je lichaam een duidelijk signaal wanneer hij wat kan verwachten en zo creëer je een optimale situatie voor ontgifting en ontspanning. Iedere dag heeft dus een vergelijkbaar schema waarin sappen, sporten en ontspannen centraal staan. De dag ziet er ongeveer als volgt uit:

06:00 gewekt door de gong, snel spring je in je badkleding en badjas, in de tuin staat een ‘ontbijt’ klaar van citroensap met warm water
06:15 rituele opgieting met de koude tuinslang, zo word je lekker fris wakker en stimuleer je bloedsomloop
06:30 wandeling van 2,5-3 uur door het prachtige Turkse landschap
09:30 eerste sap van de dag, altijd een fruitsap
13:00 tweede sap van de dag, altijd een groentesap
15:30 intensieve aquarobics in het zwembad
16:30 derde sap van de dag, altijd een fruitsap
18:30 afsluiting van de dag met yoga en meditatie op het dakterras
20:00 vierde en laatste sap van de dag, altijd een groentesap (of soep of rauwkost voor de mildere detoxers)

Tussendoor ontspan je bij het zwembad, in de tuin onder de plataan, in de boomhut, in de hangmat, op je kamer, op het dakterras of geniet van je een van de behandelingen. Ook zijn er kano’s beschikbaar om lekker over het meer te dobberen of kan je met een mountainbike op avontuur in de bergen. Wil je liever relaxen in de jacuzzi? Die is er ook.

Excursies: modderbad, strand, hammam, markt
Gelukkig zijn er ook excursies om het rustgevende programma te doorbreken. Zo wandel je op dag drie samen met de liefhebbers naar het nabijgelegen modderbad. Hier komen Turkse mensen met huidklachten dagenlang kuren! Ook wij van Zest mogen hier gebruik van maken voor een modder- en zwavelbad. Beide bijzonder goed voor de reiniging van de huid en een unieke (en stinkende) ervaring. Op dag vier staat er een dagexcursie op het programma naar het strand, hier vaar je met de boot naartoe langs de koningsgraven van Dalyan. Een prachtige tocht! Op het strand kan je relaxen, zwemmen, wandelen of schildpadden bezoeken. Na het strand volgt een bezoekje aan het stadje Dalyan (desgewenst) en mag je plaatsnemen in het spa van een luxe resort. Hier geniet je van de sauna, het stoombad en tot slot een traditionele hammam-behandeling wat absoluut een feest is. Als een baby word je gewassen, helemaal ingesmeerd met zeepsop en gescrubd. Puur genieten! Op dag zeven tot slot bezoek je de markt wat echt de hemel is nadat je een week lang geen vast voedsel hebt gegeten. Groenten, fruit, noten, kaas, kruiden, stiekem kan je alles weer een beetje proeven en lokale lekkernijen kopen voor thuis. Hét moment om weer na te gaan denken over eten en hoe je thuis je eetpatroon wilt inrichten nu je lichaam zo schoon en energiek is. Wedden dat je staat te popelen om in de keuken aan de slag te gaan met lekkere en gezonde dingen?

Na de detox-vakantie?
Door de zorgvuldige begeleiding van het Zest team word je echt geholpen om niet alleen te ontgiften, maar ook te reflecteren op jezelf, wat je belangrijk vindt en wat je mee kan nemen van je ervaringen bij Zest naar huis. Er is een intake gesprek waarbij je gevraagd wordt wat je hoopt te ontdekken tijdens de detox-vakantie, en gedurende de week word je ondersteund om dit te vinden. Door gesprekken, door belevenissen, door los te laten en er juist even níet mee bezig zijn, komt er vanzelf een antwoord. Zest zorgt dat je blij en geïnspireerd naar huis gaat, dat kan ik je op een briefje geven.

Mijn persoonlijke ervaring
Voor mij was mijn Zest vakantie echt de ultieme manier om mijn batterij weer volledig op te laden. Normaal gesproken zijn mijn vakanties intensief, met veel ervaringen, veel lekker eten en drinken, waardoor ik zelden écht uitgerust terugkom. Stads meisje als ik ben vond ik de week bij Zest goed saai, maar wel op een positieve manier. Ik kwam tot rust, tot in mijn tenen, en eigenlijk vrij snel al. Wat me deed realiseren dat mijn zoektocht naar ontspanning misschien veel eenvoudiger is dan ik denk: mijn lichaam goed en licht voeden en iedere dag meerdere kleine rustmomentjes inbouwen is voor mij voldoende om mijn energie op peil te houden. Verder inspireerde de week om met mijn lief wat afspraken te maken over ons leven thuis: een digitale detox-dag in het weekend inlassen bijvoorbeeld, heel bewust een avondje de tv uit laten, savonds lichter eten en de wekker doordeweeks altijd op hetzelfde tijdstip zetten ookal hoeven we niet zo vroeg op. Kleine dingetjes en nu vooral nog goede voornemens, maar het zou zomaar een groot verschil kunnen maken in bewustzijn en beleving. Ook voel ik dat er echt weer een balletje energie broeit in mijn buik, nu nog zachtjes want ik schrijf dit in het vliegtuig naar huis, maar zodra ik dat balletje weer ga voeden met meer dan sapjes alleen hoop ik op de energieboost die zoveel mensen beleven na deze week. Een hele héle bijzondere ervaring waar ik dankbaar voor ben. Zelf een weekje detoxen ben ik gewend, maar deze setting maakt iets los en laat je stilstaan bij je leven, je gewoonten en hoe je dingen aanpakt. Bijzonder waardevol om deze lessen op m’n 27ste al te mogen leren.

Wil jij nu ook?!
Dat kan! En goed nieuws: als je nu boekt voor september of oktober, dan krijg je via De Hippe Vegetariër 100 euro korting. Dat betekent 1095.- euro (ipv 1195.- euro) voor 7 dagen (van dinsdag t/m dinsdag) all-inclusive (inclusief vlucht, transfer, resort, sappen, sporten, excursies, lymfedrainnage, exclusief overige behandelingen). Ik kan het iedereen van harte aanbevelen! Wil je deze aanbieding reserveren? Stuur dan een mailtje naar Kiki via reserveringen@zestforlife.nl met in de titel: Boeking via De Hippe Vegetariër. Wees er snel bij, want de weken in september en oktober lopen snel vol! Wil je op een ander moment? Dat kan natuurlijk ook. Zest for Life is ieder jaar elke week geopend van april t/m oktober. Kijk hier voor nog meer informatie. Het is het dubbel en dwars waard!

Heb jij weleens een detox-vakantie gedaan? Of wil je dat heel graag? Laat mij jouw verhaal weten in een reactie onder dit artikel, of via Facebook, Instagram of Twitter. Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen!

Summary
Zest for Life: ultieme detox-vakantie in Turkije (Dalyan)
Article Name
Zest for Life: ultieme detox-vakantie in Turkije (Dalyan)
Description
Wil jij je lichaam en geest reinigen? Rust en balans vinden? Dan is een detox-vakantie iets voor jou. Bij Zest for Life vind je je energie terug. Aanrader!
Author
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Latest posts by Isabel Boerdam (see all)

2 Reacties

 1. marieke

  Heel grappig om dit te lezen. Ik was er toevallig al mee bezig om zoiets weer eens te gaan doen. Vijftien jaar geleden een vergelijkbare ‘health holiday ‘ gedaan, in Portugal. Lichamelijk veel baat bij gehad. Voor mij was destijds – en nu weer – het lijf ‘opschonen’ het primaire doel, in combinatie met (start van) afvallen. Combinatie sapkuur/sporten/ontspannen/mooie omgeving spreekt mij aan. Gelukkig geen last van mentale en fysieke ‘kwaaltjes’ die (ook) opgelost moeten worden. Dus die aspecten spelen voor mij minder.

  Antwoord
  • Isabel Boerdam

   Wat leuk om te horen Marieke! Ik kan Zest echt van harte aanbevelen 🙂 Laat me weten mocht je gaan!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt