Print Friendly, PDF & Email

Net twee weken open: 5&33. Hotel, restaurant, lounge, bibliotheek, bar en galerie, strategisch gelegen op een minuut lopen van het centraal station en met zijn concept de complete nieuwste hip van Amsterdam. Alsof New York is komen overwaaien. Of het zal overleven? Dat is de grote vraag, maar zeker een uniek bezoekje waard.

Het concept
5&33 is een uitgebreid lifestyle concept met in de kelder een galerie, daarboven de lounge, de bibliotheek, de bar en het restaurant met een keuken die de gehele dag open is. Op de bovenste etages bevindt zich het Art Hotel. Van donderdag tot en met zaterdag verandert het restaurant ‘savonds in een club waar tot 02.00 gedanst kan worden. Kortom een multifunctioneel, modern artistiek concept met een hoogsegment uitstraling. Behalve het Conservatorium Hotel met haar brasserie, restaurant en Tunes Bar kennen we er zo nog maar weinig in Amsterdam. Een New York-vibe die zeer welkom is in de stad!

Het interieur
Het interieur is het handelsmerk van 5&33. Ontworpen door Eyal Shoan die het geheel een sexy, strak moderne uitstraling heeft gegeven die overdag ietwat somber oogt maar zodra het donker wordt zorgt voor sfeer op niveau. Het is een unieke mix van materialen met natuurlijke elementen zoals hout en glas gecombineerd met industriële accenten zoals beton, staal en goudtinten. Het geheel oogt luxe en excentriek en sluit aan bij het ‘art’ concept van 5&33. Meest bijzonder in het pand is het baanbrekende interactieve ‘art’-gordijn van twaalf meter breed en zes meter hoog. Op dit gordijn speelt zich op maat gemaakte videokunst af die vanuit de hele ruimte te zien is. Deze steeds veranderende, opvallende, visuele kunstinstallatie biedt kunstenaars een uniek platform om hun werk te exposeren en zorgt bovendien voor een speelse interactie met de gasten dankzij de visuele effecten wanneer zij langs het gordijn bewegen. Pluspunt is dat de mooie, karakteristieke kuipstoelen in de lounge ook nog eens bijzonde lekker zitten. Niet geschikt voor een romantische date maar zeker wel voor een ontspannen gesprek of een zakelijke bespreking.

De bediening
De bediening in 5&33 is natuurlijk zoals te verwachten valt even excentriek als het concept. Een combinatie tussen artistiek en professioneel. Zo bestaat de bediening uit internationale dames en heren in kenmerkende 5&33 outfits met bretels, waaronder een opvallende dame met kinky gekleurd kapsel. Allemaal zeer voorkomend, professioneel en aangenaam in de omgang. Niet de plek voor een ontspannen praatje, duidelijk is dat zij in dienst staan van jouw avond en je graag tot in de puntjes verzorgen, zonder daarbij te veel te interveniëren. Hier is natuurlijk niets mis mee, het past bij het gevoel van hoogsegment dat 5&33 met zoveel verve uitstraalt.

Het publiek
Als nieuwste hotspot is 5&33 op dit moment nog vooral een plek om te zien en gezien te worden. Alle Amsterdammers die interesse hebben in deze vernieuwende lifestyle-wereld komen hier, en terecht. Helaas was ik er rond borreltijd op een doodgewone woensdagmiddag, niet echt het moment om een volle zaak te verwachten, dus ik kan er niet veel meer van maken dan dat het voor ie-der-een een kijkje waard is. Voor de een om te ontdekken en te verrassen, voor de ander om terug te komen, maar voor ieder wat wils.

Vegetarisch smullen
De keuken van 5&33 is de gehele dag open en geïnspireerd door het Mediterrane tapas-concept, welke benaming hier natuurlijk uit de toon valt en als ‘shared dining’ gedefinieerd moet worden. Houdt in dat er een ruime keuze is aan diverse gerechtjes waarvan er per persoon zeker drie besteld zouden kunnen worden. Aantrekkelijke varianten zijn de Italiaanse burrata, de ratatouille met ei, de geitenkaasravioli met aubergine en pinda’s of de diverse kleine salades met paddenstoelen, boontjes of herfstgroenten. Tevens worden er in de lounge heerlijke veggie-crisps aangeboden om je avond goed te laten beginnen. De bar tot slot serveert een goede selectie aan cocktails, wijnen en bieren zoals er van zo’n mooie bar verwacht kan worden. Een absoluut geniet-concept, voor met een groep of met z’n twee.

De rekening
De rekening bij 5&33 loopt ver uiteen afhankelijk van hoe gek je het wil maken, maar aan het eten zal het in ieder geval niet liggen. De meeste gerechtjes zijn tussen de 5 en 10 euro per stuk met enkele uitschieters naar 14 euro, 22 euro of meer in het geval van een exclusief stukje vlees of vis. Ook de drankjes zijn volledig variabel (wijn vanaf 5 euro, cocktails vanaf 9 euro) en kunnen afhankelijk van de sfeer van je avond binnen iedere beperking blijven of het dak uit schieten zo hoog als jij wilt. Een plek die iedereen even zou moeten bezoeken, al is het voor een kopje thee, om je in de unieke sfeer te begeven van deze nieuwste Amsterdamse hotspot.

5&33, Martelaarsgracht 5 Amsterdam,
020 820 5333, www.5and33.nl.

IMG_6482     IMG_6486

IMG_6479     IMG_6485

IMG_6490     IMG_6484

Summary
5&33: Amsterdams nieuwste hotspot
Article Name
5&33: Amsterdams nieuwste hotspot