Print Friendly, PDF & Email

As is een restaurant in Amsterdam dat door zijn bijzondere locatie aan de rand van het Beatrixpark makkelijk over het hoofd gezien kan worden. Het zit niet op mijn route en dat is de reden dat ik er deze maand pas voor het eerst at. Wat een gemis! Restaurant As is echt een nieuwe favoriet: puur, eerlijk eten in een stoere ambiance met culinair tintje.

Het interieur
As bevindt zich in een oude kerk die op karakteristieke wijze is omgebouwd tot restaurant. De vele nissen zijn bewaard gebleven, hier kan je dus perfect met een gezelschap intiem maar toch in de gezelligheid dineren. Verder is As opgebouwd in een cirkel met een centraal punt met daar omheen allemaal robuuste lange houten tafels met banken met kussens en luchtige houten stoelen. Dit klinkt misschien gewoontjes maar dat is de sfeer en de uitstraling allerminst. Ik vind het een mooie balans tussen stoer, no nonsens, sfeervol en culinair.

De bediening
De chefkok van As is tevens de oprichter van het ludieke Vuurtoreneiland (zeker weer gaan deze zomer!) en staat voor puur, eerlijk eten. Met een bevlogen team weet hij zijn restaurant geweldig neer te zetten. De bediening is kundig, super vriendelijk, weet alles over de gerechten en de ingrediënten, kan goed adviseren als het gaat om wijn-spijs combinaties en weet je gewoon een echte fijne avond te bezorgen met welgemeende aandacht en een grote glimlach.

Het publiek
Dankzij de locatie aan de rand van het Beatrixpark, op loopafstand van de Zuid As, trekt restaurant As naast gasten uit de buurt en Amsterdamse liefhebbers zoals ik nu, ook een grote zakelijke doelgroep aan. De ambiance leent zich ideaal voor een zakelijke lunch of diner, mede dankzij de lange tafels en de verschillende nissen waarin je kan plaatsnemen. In de zomer is het een heel ander verhaal en is As de ideale hangout in Amsterdam Zuid. Dan is het terras overvol en hangt er een oergezellige picknicksfeer.

Het eten
Het concept van As is simpel: bij de lunch is er een kaart of een twee-gangen lunchmenu, tijdens het diner is er een vast menu voor het hele restaurant met keuze uit drie, vier of vijf gangen. Dit menu is normaliter opgebouwd uit een combinatie van vis, vlees en vegetarisch, maar kan volledig aangepast worden aan dieetwensen of andere verzoeken, dus vegetarisch is nooit een probleem. In het menu spelen groenten een hoofdrol welke overwegend seizoensgebonden en van eigen bodem zijn. Alle gerechtjes zien er tip top uit, dan weer met een haute cuisine twist, dan weer lekker boers uit de pan en de wijn-spijs combinaties zijn echt fantastisch. Nog een voordeel: het menu is echt goed afgestemd, na vijf-gangen ga je tevreden en verzadigd maar niet overvol naar huis.

Vegetarisch smullen
Bij As begon mijn avond met knolselderij humus, gerookte mozzarella, verse radijsjes, gegrilde prei en verschillende soorten brood. Het voorgerecht bestond uit een crème van topinamboer (aardpeer) met gegrilde artisjok en een ganzen ei op 63 graden gegaard. De tussengerechtjes waren mijn favoriet met allereerst diverse paddenstoelen op een bedje van sla met een pesto van pistache en in kerrie geroosterde zonnebloempitten, gevolgd door oerwortel met koolrabi en gegrilde spitskool. Het hoofdgerecht tot slot was uit een pannetje geserveerde rode biet met pompoen, kervel en een pittige Frans kaasje eroverheen gesmolten. Met natuurlijk bij ieder gerecht een echte bijpassende wijn, want dat kunnen ze hier! De avond werd afgesloten met perentaart, pure chocolade mousse en gember-citroen thee. Mmm…

De rekening
Bij As betaal je tijdens de lunch 12 euro voor een salade, 14 euro voor een pasta en 22 euro voor een hoofdgerecht. Bij het diner variëren de menu’s afhankelijk van het aantal gangen tussen de 40 en 59 euro. Een behoorlijke prijs, maar met een top kwaliteit die ik van harte kan aanbevelen. Een bijpassend wijnarrangement is 22 tot 35 euro en spot-on. Je kan echter ook een glas bestellen vanaf 4,50 en een fles vanaf 22,50, dus je hebt het zelf in de hand. Een echte nieuwe favoriet!

As, Prinses Irenestraat 19 Amsterdam, 020 644 01 00, www.restaurantas.nl

Ga jij deze hotspot binnenkort ook bezoeken of ben je er al geweest? Ik ben altijd benieuwd naar jouw verhaal! Laat me weten wat je het lekkerste of het leukste vond in een berichtje via Facebook, Twitter of in een reactie. En heb jij andere aanraders? Ook die hoor ik graag!

IMG_9140      IMG_9143

IMG_9150      IMG_9147

IMG_9153      IMG_9157

IMG_9168      IMG_9167

Summary
As: stoer, culinair en puur
Article Name
As: stoer, culinair en puur