Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (1 stemmen)

Op een unieke locatie achter de Westerdok vind je restaurant BAK. Het bekende pop-up restaurant dat nu definitief neergestreken is op deze mooie locatie met uitzicht over de havens. De keuken wordt bemand door een jong team dat als geen andere de kracht van seizoensgroenten begrijpt: puur en perfect.

Het interieur
BAK bevind zich op een alternatieve locatie in een oud pakhuis. Via grote trappen bereik je de bovenste etage waar achter een geheimzinnige deur het restaurant zich openbaart. Het oogt als een sfeervol restaurant in een bruin-café-stijl: veel hout, oude kierende ramen, grote balken en vrolijke speelse verlichting. De tafeltjes en stoelen zijn buitengewoon eenvoudig maar het servies is strak en verfijnd. Goede eenvoud en een goede sfeer plus een uniek uitzicht op de industriële Amsterdamse havens en het nachtelijke bootverkeer.

De bediening
De bediening in BAK is vriendelijk, ontspannen en netjes. Ze maken een praatje, zorgen dat je het naar je zin hebt en dat alles naar wens verloopt. Helemaal passend in de ontspannen sfeer waarin ‘puur’ het kernwoord is. Geen poespas, een gezellige avond en goed eten. Maar dan wel heel gezellig en buitengewoon goed.

Het publiek
Doordat BAK bekend is als reizend restaurant op diverse festivals hebben zij naam gemaakt bij een jong publiek. Daarom is BAK met zijn concept van eenvoud, betaalbaar en goed bij uitstek toegankelijk voor jonge culinair liefhebbers. Daarnaast is BAK een restaurant voor Amsterdammers. De plek is te weinig centraal om door toeristen gevonden te worden en ik betwijfel of veel mensen buiten Amsterdam hun weg hierheen zullen vinden. Nu nog niet in ieder geval en dat komt de sfeer ten goede. Amsterdam op z’n best.

Het eten
Het eten is waar het om draait in BAK. Er wordt gekookt met lokale seizoensproducten. Er is geen menu, wekelijks worden er andere producten ingekocht die de basis vormen van het menu van de week. Dit kan bestaan uit drie, vier of vijf gangen, plus kaas voor de liefhebber. Het menu wordt ook niet van te voren bekend gemaakt, wel kan je op de website de productenlijst bewonderen zodat je kan speculeren in welke vorm het geserveerd zal worden. Bijzonder is dat BAK een grote affiniteit heeft met groenten en vegetarisch koken. In het geval van een vijf-gangen-menu bevatten slechts twee gerechten vlees of vis. Een geweldig uitgangspunt waar wij als hippe vegetariërs natuurlijk blij van worden.

Vegetarisch smullen
Qua eten plaats ik BAK zonder twijfel in de top drie van mijn vegetarisch culinaire ervaringen in Amsterdam. Het is natuurlijk persoonlijk, maar dit is de manier van koken waar je mij gelukkig mee maakt: puur en perfect. Weinig sausjes, dipjes en crèmes. Puur de groenten, hoog op smaak gebracht, met een enkele goed gekozen toevoeging. In de praktijk betekende dit voor mijn menu een amuse met een bouillon van knolselderij en een koffieboon, een smaakvol voorgerechtje met wit- en roodlof, kweepeer, zilverui en ‘messenkleverkaas’, een origineel tussengerecht met witte en paarse bloemkool, gefrituurde boerenkool en een eitje, een fantastisch hoofdgerecht met diverse paddenstoelen, bietjes, een crème van knolselderij en karnemelk en een zoete aardappelpuree. Het dessert tot slot behoort ook tot mijn favorieten: yoghurtijs met gedroogde wortel, een crème van wortel en een kruim van olie en dennennaalden. Een perfect gebalanceerd menu. Beter kan niet.

De rekening
Bij BAK betaal je 27,50 voor drie gangen, 33,50 voor vier gangen en 39,50 voor vijf gangen. De wijnkaart is selectief maar goed en zeer betaalbaar met huiswijnen van 3,50 per glas. Water komt desgewenst uit de kraan. Een hele erg goede prijs-kwaliteit verhouding. Ik kan BAK alleen maar aanraden. Amsterdam kent nog te weinig van dit soort restaurants. Ik word graag vaste gast!

BAK, Van Diemenstraat 408 Amsterdam, 020 737 2553, www.bakrestaurant.nl.

IMG_7252      IMG_7276

IMG_7270      IMG_7262

IMG_7275      IMG_7259

Summary