Print Friendly, PDF & Email

Aan het einde van de Jordaan, in het midden van Elandsgracht vind je Balthazar’s keuken. Een karakteristiek klein zaakje: ‘one of a kind’. Hier kan je in twee shifts genieten van het menu en de wijn van de week, waarbij het voorgerecht en het dessert al vast staan. Een ijzersterk concept, geweldig uitgevoerd.

Het interieur
Balthazar’s keuken bevindt zich in een weinig opvallend vintage blauw pandje aan de Elandsgracht. Op het tafeltje voor de deur ligt een notitieblaadje met het handgeschreven menu van de week. Of je het kan lezen is een tweede, maar dat maakt niet uit, de trouwe bezoeker van Balthazar’s keuken weet dat het goed is. Van binnen doet het sterk denken aan een oude winkel met een prachtig vergane muur met oude Nederlandse schilderingen en een karakteristieke uitstraling. Het restaurant wordt sfeervol verlicht door eenvoudige gloeilampjes aan draadjes in combinatie met enkele lantaarns. Op de tafeltjes liggen papieren tafellakens en de bediening neemt de reserveringen aan via een ouderwetse bakeliet-achtige telefoon. Less is more.

De bediening
De bediening van Balthazar’s keuken heeft het razend druk, maar dat mag de pret niet drukken. Ze zijn zorgvuldig, vriendelijk en nemen de tijd om je het menu uit te leggen. Ze manoeuvreren zich kunstig door de vele tafeltjes op het kleine oppervlak en zijn dankzij het slimme concept goed in staat om iedereen snel van dienst te zijn. Ik kan niet anders zeggen dan dat het loopt als een trein. Alles klopt hier.

Het publiek
Balthazar’s keuken trekt een wisselend publiek. Hier vind je de echte Amsterdammers die dit pareltje in de Jordaan tot een van hun stamrestaurants beschouwen en de toeristen die erover gelezen hebben in een van de betere gidsjes. Al met al een bijzonder leuke en gevarieerde groep mensen waartussen je al snel thuis voelt. Een restaurant waar ik iedere Amsterdam-liefhebber mee naar toe zou nemen op iedere willekeurige dag van de week. Wel moeten het mensen zijn die een stukje Amsterdamse rauwheid en chaos kunnen waarderen, want rustig dineren dat doe je hier niet, een vrolijke avond hebben wel.

Het eten
Balthazar’s keuken werkt met een concept dat staat als een huis. Wekelijks hebben ze een ander menu waarbij het voorgerecht bestaat uit een plateau met verschillende vaststaande hapjes, voor het hoofdgerecht is er keuze uit vis, vlees of – het liefst vooraf aangegeven – vegetarisch, en het dessert staat opnieuw vast. Dit maakt dat ze iedere avond in staat zijn om twee shifts te draaien en razendsnel iedereen van goed en vers eten te voorzien. Bij het menu wordt een witte en rode wijn van de week geselecteerd die naast de gebruikelijke huiswijnen open geschonken wordt. Zo word je als vaste gast hier wekelijks opnieuw verrast.

Vegetarisch smullen
Voor de vegetariër serveerde Balthazar’s keuken deze week diverse lekkere hapjes waaronder een maanzaadkoekje met avocadomousse, rode bietensalade, gemarineerde pruim met geitenkaas en falafel met een honingsausje. Als hoofdgerecht had ik een eenvoudige maar bijzondere goede pasta met spinazie, paddenstoelen, aubergine en gebakken uitjes. Tot slot was er een romige dessert bestaande uit mokka-mascarpone-ijs met macademia-caramel. De brokjes melkchocolade bij de thee maakten de avond af. Echt meer dan goed! En een fijne prijs-kwaliteit.

De rekening
Bij Balthazar’s keuken betaal je 32,50 voor het menu, 2,75 voor een glas huiswijn en 2,25 voor een kopje thee. Indien gewenst komt het water uit de Amsterdamse kraan. Super nette prijzen voor een leuke avond en goed eten. Een absolute aanrader!

Restaurant Balthazar’s keuken, Elandsgracht 108 Amsterdam, 020 420 2114, www.balthazarskeuken.nl

IMG_7045      IMG_7053

IMG_7065      IMG_7060

IMG_7067      IMG_7048

Summary
Balthazar’s keuken: Amsterdamse eenvoud
Article Name
Balthazar’s keuken: Amsterdamse eenvoud

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!