Print Friendly, PDF & Email

Als LEKKER VEGA Recensent zijn wij door LEKKER VEGA uitgenodigd om langs te gaan bij alle restaurants die het gouden LEKKER VEGA Keurmerk hebben gekregen. Deze restaurants hebben een 100% vegetarische menukaart en daarnaast wordt 50% van de gerechten óók helemaal vegan aangeboden. Een van de restaurants die het gouden LEKKER VEGA Keurmerk heeft gekregen is Betty’s in Amsterdam. Benieuwd naar onze ervaringen? Lees dan snel verder!

Interieur
Aan de Rijnstraat in Amsterdam-Zuid vind je restaurant Betty’s. Het is een niet erg opvallende verschijning van de buitenkant. Op het bankje voor het restaurant kun je terwijl je van de zon geniet wachten op je take-away bestelling. Loop je het restaurant binnen, dan word je meteen geholpen door de vriendelijke eigenaar. Het is een klein restaurant, maar het is toch ruim ingericht. De afstand tussen de tafels geeft je de vrijheid. Opvallend is de achterste wand van het restaurant. Hierop staan verschillende potjes en flesjes, die gevuld zijn met kruiden, specerijen en oliën van hoogwaardige kwaliteit. Een wand die op een subtiele manier de keuken van het restaurant scheidt, zonder deze volledig af te sluiten. Ook staat er een kast in het midden van het restaurant waarin de heerlijke zelfgemaakte taarten staan uitgestald. Om alvast in de verleiding te komen, kun je een kijkje nemen en zien wat je te wachten staat.

Bediening en publiek
Al 32 jaar staat Gido voor je klaar om je te verrassen. Zo’n 20 jaar geleden sloot Caroline zich bij hem aan om het roer van Gido’s moeder over te nemen. Samen koken en bakken Gido en Caroline vega(n) gerechten van over de hele wereld en serveren ze deze gerechten tevens zelf uit. Dit doen zij op geheel eigen wijze, gepassioneerd en met ervaring.

Bij binnenkomst word je vriendelijk ontvangen, waarbij je zelf een fijne plek mag uitkiezen om de avond door te brengen. Kies voor een plek aan het raam, of juist aan de andere kant bij de muur vol met ingrediënten. Eenmaal op de plek weet Gido je te enthousiasmeren over de verschillende gangen die komen gaan. Hun visie om met vele combinaties te werken, om tot ultieme smaakbelevingen te komen, wordt al meteen duidelijk na de eerste gang. Bij het serveren wordt daarna op eigen initiatief verteld wat elk gerecht is, hoe je het moet eten en wat de kenmerkende ingrediënten zijn. Zo worden we wijzer over de herkomst van de gerechten en nieuwsgierig naar deze smaken. Daarnaast worden er ook bijpassende natuurwijnen aanbevolen. Welke smaak heeft je voorkeur? Dan schenken ze die voor je in. En zo laten ze weer zien dat ze weten waar ze het over hebben. Ook bij het hoofdgerecht en het nagerecht merken we dat ze hier weten hoe ze met vega(n) ingrediënten moeten omgaan. Je kunt je hier keer op keer laten verrassen door verschillende wereldkeukens.

Een vega(n) verrassing
Bij Betty’s houden ze het simpel als het aankomt op de keuze van het menu: het is een verrassingsmenu. Je hoeft zelf niks te kiezen, je krijgt een heel 3-gangen diner voorgeschoteld. Dit diner bestaat uit verschillende combinaties van gerechten, waarbij je een eigen gerecht krijgt, met daarnaast nog bijgerechten om samen te delen. De ingrediënten worden zoveel mogelijk lokaal verkregen, waarbij er veel aandacht is voor het gebruik van verse kruiden en specerijen. De kwaliteit van deze producten die in het menu zijn verwerkt, is dan ook hoogwaardig. Je krijgt een tafel vol met gerechten om van te smullen.

Wereldse smaken met een vega(n) twist
Met dit verrassingsmenu maak je tijdens je verblijf bij Betty’s een kleine wereldreis. Je waant je in verschillende landen en proeft de smaken zoet, zuur, bitter, pittig, allemaal. Deze gerechten kennen een gebruik van verse kruiden en specerijen die de gerechten uniek maken. Maar ook de traditionele gerechten worden in de keuken van Betty’s omgetoverd tot een heerlijke vegetarische variant.

Het eerste gerecht dat wordt geserveerd is een preisoepje met cannellinibonen en laurier. In het midden van de tafel wordt een bord geserveerd met verschillende gerechtjes met smaken uit het Midden-Oosten: börek met paddenstoelen en radicchio, baba ganoush, een warmoes salade met sumac, een mango chutney met mosterdzaad. De vada, een gekruide beignet gemaakt van linzen, is de verbindende factor in het gerecht waarmee je lekker kunt dippen en ervoor zorgt dat de smaken samenkomen. Om het feest compleet te maken, krijgen we als advies om een bijpassende vin naturel te drinken. Wij starten met een frisse variant, vol van smaak en waarin je granny smith proeft, samen met een klein kruidje en een wat bloemige ondertoon.

Na de eerste gang zijn we blij verrast en erg benieuwd welke combinaties in het hoofdgerecht worden verwerkt. Ook nu krijgen we weer een tafel vol met gerechten. Het hoofdgerecht bestaat uit een Russisch gerecht met weer kleinere bijgerechten. Het hoofdgerecht is geïnspireerd op Golubtsy, oorspronkelijk een vleesgerecht dat zij hebben omgetoverd tot een super smaakvolle vega variant gemaakt met bulgur, spitskool, tomaten en gekarameliseerde ui.

Daarnaast kregen we bijgerechten om te delen om de reis rond de wereld weer verder door te zetten. Mijn favoriet, een curry uit Sri Lanka met mais en cashewnoten, maar ook de andere gerechten, waren allemaal stuk voor stuk bijzonder smaakvol. Zo ook de Griekse groenten van het eiland Kalymnos met tomaten en kaneel. Het pittige Portugese gerecht met spinazie en zonnebloempitten en het Zuid-Afrikaans bijgerecht met bieten en ananas. Een combinatie waarvan ik van tevoren niet had verwacht dat dit bij elkaar zou passen, maar bij het proeven heb je meteen door dat dit juist de combinaties zijn waarvan je zeker zult genieten.

Het dessert wordt in geheel passende stijl geserveerd met verschillende zoete smaken. Wij kregen drie verschillende huisgemaakte taartjes te proeven en die zijn zalig kan ik je vertellen! Wij probeerden een stukje notentaart met karamel, gedroogd fruit en kokos, chocoladetaart met kokos crème en frambozentaart met witte chocolade en pistache. Wekelijks variëren zij met de taarten, maar altijd blijft er een aanbod van vegan en glutenvrije taarten om iedereen iets lekkers aan te kunnen bieden.

Benieuwd of er een restaurant bij jou in de buurt het gouden LEKKER VEGA Keurmerk heeft? Je vindt alle restaurants hier!

Vegetarisch restaurant Betty’s – Rijnstraat 75, 1079 GX Amsterdam – www.bettys.nl

Ben jij bij Betty’s geweest om het vega(n) menu te proeven? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

 

Summary
Betty’s: een verrassing aan smaken en combinaties in Amsterdam
Article Name
Betty’s: een verrassing aan smaken en combinaties in Amsterdam
Description
Wij gingen langs bij restaurant Betty's in Amsterdam om te genieten van de lekkerste vegetarische gerechten. Lees hier onze ervaringen!
Author