Print Friendly, PDF & Email

In het gelijknamige dorpse straatje tussen de singel en de herengracht, waar je anders nooit zou komen, bevindt zich restaurant Beulings. Een klein, smal restaurant met een handvol tafels en een open keuken. Alle gasten bevinden zich in een fijne huiskamer samen met de koks en de bediening. Op en top knus en huiselijk.

Het interieur
Beulings hanteert het principe ‘less is more’. In al haar eenvoud met de groene kunststoffenstoelen en de rustig met linnen gedekte tafeltjes. Niet te veel poespas. De open keuken waar je de koks jouw gerechtjes kan zien bereiden en de vrolijke rode trap naar boven geven het geheel een vrolijke, interactieve sfeer. Het geheimzinnige luik voorin de zaak waaronder zo nu en dan een wijnfles moet worden opgedoken, zorgt voor de Amsterdamse knipoog. Het sfeervolle licht, de goede akoestiek en de vriendelijke bediening doen de rest.

De bediening
De bediening is tekenend voor de sfeer en de uitstraling van Beulings. Innemend, bescheiden en gemeend vriendelijk. Ik durf te garanderen dat terugkerende gasten herkend zullen worden en vaste gasten zelfs bij de naam worden genoemd. Niet om extra charmant te zijn, maar omdat ze er de aandacht en de tijd voor nemen. Jong of oud, groot of klein gezelschap, zwaar of licht diner, iedereen wordt met dezelfde liefde behandeld. Dat is een kracht want daardoor voelt iedereen zich hier ontzettend welkom en komt graag snel weer terug.

Het publiek
Beulings zit niet op een doorlooproute dus je moet het echt kennen om er te komen. Dit is een aantrekkelijke factor voor vaste gasten, Amsterdammers en liefhebbers met een culinaire neus die op zoek gaan naar dit soort bijzondere plekjes. Hoewel de gemiddelde leeftijd over het algemeen wat hoger zal liggen zaten er op een doodgewone woensdagavond ook twee jonge stellen. Voor een wilde avond met vrienden moet je hier niet zijn, eerder een romantisch diner voor twee of een goed gesprek met je familie. En zelfs oma zal zich in deze dorpse huiskamer van Amsterdam helemaal thuis voelen.

Het eten
In de eenvoudige, pretentieloze sfeer van Beulings doet het uitgebreide en verfijnde eten echt verrassen. Dat is van een zeldzaam niveau en met een geweldige prijs-kwaliteit verhouding. Ongeacht je bestelling begint je avond met een scala aan kleine amuses: bitterballetje, cakeje, soepje, gevuld horentje en even later vier soorten brood. Zo rijk als je avond begonnen is eindigt je avond ook met diverse friandises en zelfs verschillende soorten snoepjes bij de rekening. Alles huisgemaakt. Tussen deze verwennerij door wordt het menu geserveerd waarbij ieder bord een kunstwerkje is. Er is geen kaart, de gerechten worden aan tafel verteld waarbij er keuze is uit twee voorgerechten, twee tussengerechten, twee hoofdgerechten, kaas en tot slot twee desserts. Heerlijk met een goed glas huiswijn of met een van de verrassende suggesties van de bediening.

Vegetarisch smullen
Ondanks dat de keuze bij Beulings uitsluitend uit vlees of vis bestaat wordt er met liefde een vergelijkbaar vegetarisch verrassingsmenu samengesteld. Zo begon mijn avond met een zonnepitcakeje en een maissoepje met een ‘avocado-mais-taco’. Mijn vleesetende tafelgenoten hadden nog meer verwennerijtjes maar dat mocht niet deren. Als voorgerecht genoot ik van diverse soorten bietjes met gekrummeld ijs en een krokantje, het tussengerecht bestond uit stukjes gnocchi met paddestoeltjes, kruiden en gehakte amandelen en bij het hoofdgerecht kreeg ik een pompoenrisotto met gepofte pompoen, aubergine en een vrolijk eetbaar bloemetje. Na de dessert-amuse volgde een vijgentaart met dropijs. Dit laatste was niet favoriet maar wel degelijk experimenteel en dat kan ik alleen maar waarderen. Dit vegetarische feest werd voor mij afgemaakt door de koks die persoonlijk het gerechtje kwamen brengen en uitleggen dat zij zojuist voor jou hadden staan bereiden. Persoonlijkheid ten top.

De rekening
Bij Beulings betaal je respectievelijk 36, 43 of 49 euro voor een drie-, vier-, of vijf-gangen-menu. Een mooie optie hierbij is het zogeheten waterarrangement waarbij je voor 7,50 de hele avond onbeperkt wordt bijgeschonken. Verder betaal je 5 euro voor een glas huiswijn en 3,50 voor een Japans potje thee. De beperkte selectie wijnen op de kaart variëren van betaalbaar tot hoogsegment en daarbij is er een wijnarrangement mogelijk vanaf 23 euro voor drie gangen waarbij bijzondere goede suggesties worden gedaan. Een goede prijs voor een avondje uitgebreid en met aandacht verwend worden!

Restaurant Beulings, Beulingstraat 9 Amsterdam, 020 320 6100, www.beulings.nl.

Beulings      IMG_6689

IMG_6688      IMG_6677

IMG_6682      IMG_6684

IMG_6700      Beulings

Summary
Beulings: persoonlijk & verfijnd
Article Name
Beulings: persoonlijk & verfijnd