Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (1 stemmen)

Wat een verrassing was mijn bezoek aan restaurant Bolenius op de Zuid-As van Amsterdam! Het werd uitgeroepen tot het beste groenterestaurant van 2015 en met recht. Want met de eigen Urban Garden om de hoek, hun groentemenu en lokale Nieuw Amsterdamse kookstijl zijn ze wat mij betreft hip vegetarisch ten top.

Het interieur
Restaurant Bolenius is gelegen aan het uiteinde van de Zuid-As, midden in het zakencentrum en tussen de grote woontorens. Het restaurant heeft een frisse, moderne uitstraling met een Scandinavisch ogend interieur (al is dit natuurlijk van een Nederlandse designer). Het kleurgebruik is overwegend wit met lichte houttinten en het meubilair is minimalistisch met ronde en hoekige vormen. Verfijnd en sfeervol.

De bediening
De bediening in restaurant Bolenius is buitengewoon professioneel met veel kennis van zaken. Galant, vriendelijk en goed ingespeeld op de vele zakelijke gasten. Tegelijk zijn ze in voor een praatje als de sfeer daarnaar is. Mijn gevoel is dat Bolenius werkt met een vast team, veel medewerkers die lang blijven omdat ze echt bij het restaurant passen en blij zijn met de werksfeer. Een hecht en vertrouwd team dus met chef Luc Kusters en gastheer Xavier Giesen aan het hoofd.

Het publiek
Bolenius is natuurlijk bij uitstek een restaurant voor de zakelijke gast van de Zuid-As. Met alle grote banken en advocatenkantoren in de omgeving zijn ze met name een trekpleister voor de lichte zakelijke lunch. Er zijn echter ook voldoende (vaste) gasten uit de woontorens en de nabijgelegen hotels die het ook tot een hele aangename plek maken voor een diner met je geliefde, vrienden of familie.

Het eten
Groenterestaurant van het jaar met een eigen Urban Garden op een steenworp afstand van het restaurant. Dan is het natuurlijk feest voor een hippe vegetariër! De kookstijl is naar eigen zeggen ‘Nieuw Amsterdams’ wat betekent dat zoveel mogelijk producten lokaal zijn, bij voorkeur uit Amsterdam (zoals de tomaten uit Osdorp) en anders uit Nederland (zoals de volledige kaaswagen!), in een bijzondere combinatie met ouderwetse specerijen. Respect voor traditie en natuur staan hierbij voorop.

Vegetarisch smullen
Ons menu begon met verscheidene creatieve groente-amuses, waarvan er eentje a la minute op de eigen hand bereid werd. Een vrolijk moment aan tafel waarbij je als gast echt even verrast wordt. Het voorgerecht was een moestuintje van groenten van de Zuid-As uit de eigen Urban Garden. Als tussengerecht genoten we van een overheerlijk assortiment van groene groenten met ondermeer kakelverse asperges, doperwtjes, en geitenkaas, gevolgd door een fris palet van tomaten uit het nabijgelegen Osdorp. Het hoofdgerecht was puur, simpel en toch bijzonder creatief met een rode biet in klei gegaard welke er aan de tafel vanaf werd geslagen en opgediend met smeuïge morieljes. Tot slot als dessert verrassend bruine bonen ijs geserveerd met hangop, een groente-dessert waar ik dol op ben! Hierna bleek de verwennerij nog niet afgelopen want gepaard met de verse thee uit eigen kruidentuin smulden we van de huisgemaakte bonbons en tot slot van het typische oud-Hollandse Bolenius snoeppalet (met doggiebag om zelf te vullen en mee naar huis te nemen). Een fantastische smaakbeleving van A tot Z!

De rekening
Restaurant Bolenius is wat mij betreft hard onderweg naar een ster en daar betaal je dan ook voor. Het vijf-gangen groentemenu zoals zojuist omschreven kost 59 euro met alles erop en eraan zoals zojuist beschreven. Alternatief is 34,50 voor een twee-gangen lunchmenu. Uiteraard kunnen hier de mooiste bijpassende wijnen bijgeschonken worden of kan je een mooie fles kiezen van de kaart, in allerlei prijsklassen mogelijk. Een restaurant om jezelf op te trakteren, maar voor iedereen die houdt van groente op culinair niveau zonder twijfel een bezoekje waard! Ik kom hier zeker terug.

Bolenius, George Gershwinlaan 30 Amsterdam, 020 40 444 11, www.bolenius-restaurant.nl

Ga jij deze hotspot binnenkort ook bezoeken of ben je er al geweest? Ik ben altijd benieuwd naar jouw verhaal! Laat me weten wat je het lekkerste of het leukste vond in een berichtje via Facebook, Twitter of in een reactie. En heb jij andere aanraders? Ook die hoor ik graag!

IMG_3169      IMG_3164

IMG_3217      IMG_3176

IMG_3175     IMG_3198

IMG_3158      IMG_3178

IMG_3183      IMG_3186

IMG_3190      IMG_3207

IMG_3210      IMG_3212

IMG_3225      IMG_3214

IMG_3230      IMG_3228

Summary
Bolenius: Amsterdams groenterestaurant
Article Name
Bolenius: Amsterdams groenterestaurant