Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (3 stemmen)

Eindelijk hebben ze een vaste plek en gaan ze niet meer weg! Eerder schreef ik al een super enthousiast artikel over het guitige Repere. Daarna een nog lovender artikel over het fantastische concept in het statige Foyer. Dus hoe blij was ik toen ik hoorde dat dit geweldige team niet langer alleen als pop-up zou verschijnen, maar zich nu echt heeft gevestigd in Amsterdam vlakbij het centraal station. Hier mogen we zes dagen per week van smorgens vroeg tot savonds laat van hen genieten. Choux (‘kool’ op z’n Frans) is een feit.

Vuurrood pakhuis
Diegene die mijn restaurant-blogs vaak lezen weten dat ik het altijd heel informatief opbouw en iets vertel over de ambiance, de bediening, het publiek dat er komt en het eten waar je van kan genieten, maar in dit geval zou ik dan in herhaling vallen. Daarom in dit blog alleen iets over het eten – waar ik over kan blijven schrijven – en over de ambiance. Choux bevind zich in een vuurrood pakhuis aan de oostzijde achter het spoor bij Amsterdam Centraal. Het is een waanzinnig gaaf gebouw met twee grote picknicktafels voor de deur en binnen een sfeervolle ambiance met mooie minimalistische meubels, kaarsen in flessen en goed sfeerlicht. Niet te aangekleed, ook beslis niet simpel, gewoon lekker hun eigen ding. Helemaal modern en van deze tijd. Ook knap: vanaf dag één zitten ze gewoon weer lekker iedere avond bomvol. Op een willekeurige woensdag moest ik dringen voor een plekje. Zeker even reserveren dus!

Feest van groente
Het eten, dat is waarvoor ik naar Choux ga. Ze kunnen hier toveren met groente! Het menu is fantastisch, met keuze uit vis – vlees – vegetarisch, drie- vier- of zeven-gangen, en vervolgens is iedere gang enkel aangeduid met vier ingrediënten. Hoe die samen gevormd worden tot een gerecht, dat blijft een verrassing en ontdek je aan tafel. Zo at ik:

Geitenkaas
Tomaat
Zonnebloem
Palmkool

Eekhoorntjesbrood
Pompoen
Hazelnoot
Prei

Cantharel
Boerderij-ei
Remeker
Knolselderij

Yoghurt
Zuring
Granny Smith
Bleekselderij

En dat was precies even goed en precies even verrassend als ik me van Repere en Foyer herinner. Hierbij schenken ze heerlijke en ook meer alternatieve glazen wijn, allemaal uit de natuursector. Ik kon ze niet allemaal even zeer waarderen, maar als je op de experimentele toer wil kan je hier je hart ophalen. Geen zorgen, ze hebben ook meer traditionele glazen. Van het menu was mijn absolute favoriet het toetje. Sommige mensen zouden me uitlachen, maar mijn favoriete toetjes zijn de ‘gezonde’ toetjes die zo lekker zijn dat je je verwend voelt, maar zo gezond dat het eigenlijk niet telt als toetje. Ideaal. Zo genoot ik dus van hangop met een granita van granny smith en bleekselderij in een zuring sausje met blauwe bessen. Wie durft?

Choux, De Ruyterkade 128 Amsterdam, 06 16 51 23 64, www.choux.nl

Ga jij deze hotspot binnenkort ook bezoeken of ben je er al geweest? Ik ben altijd benieuwd naar jouw verhaal! Laat me weten wat je het lekkerste of het leukste vond in een berichtje via Facebook, Twitter of in een reactie. En heb jij andere aanraders? Ook die hoor ik graag!

IMG_3006      IMG_3010

IMG_3013      IMG_3023

IMG_3028      IMG_3031

IMG_3033      IMG_3040

Summary
Choux: eindelijk een vaste plek
Article Name
Choux: eindelijk een vaste plek