Print Friendly, PDF & Email
1.5/5 - (2 stemmen)

Bij De Culinaire Werkplaats, het huiskamerrestaurant ter hoogte van het Westergastterrein, krijg je een eetervaring voor een prijs die jij bepaalt. Of een eetinspiratie zoals Eric en Marjolein het zelf graag noemen. Eten dat meer is dan voeden en proeven, eten dat aan het denken zet, verrast of verbaast. Kunst, cultureel en culinair.

Het concept
De Culinaire Werkplaats is meer een concept dan een restaurant. Het is een bedrijf dat voor evenementen, projecten en culturele opdrachten bijpassende ‘eetinspiraties’ creëert. Oftewel een vijf-gangen menu dat aansluit bij de kern en het idee van de opdrachtgever. De Culinaire Werkplaats is zoals de naam doet vermoeden het laboratorium waarin deze inspiraties bedacht en uitgevoerd worden, en tevens de etalage van Eric en Marjolein. Op vrijdag- en zaterdagavond zetten ze de deur open voor ‘gewone’ gasten en nemen ze je mee in hun bijzondere wereld van fantasie, eten, concept en creatie.

Het interieur
De Culinaire Werkplaats beslaat de onderste verdieping van een huiselijk pand in de woonbuurt achter de ingang naar het Westergastterrein. Dankzij de grote ramen is het een ruimtelijk en open gebeuren waar zowel gast als voorbijganger deel vanuit maakt. Als gast bevind je je midden in de werkplaats die voor de helft uit een grote, professionele keuken bestaat. De andere helft is gevuld met eenvoudige tafels en stoelen, voorraadkasten en knipogen naar eerdere eetinspiraties. In al z’n eenvoud is het een sfeervolle plek waar overal om je heen iets te zien en te beleven valt.

De bediening
Marjolein en Eric zijn samen met hun twee assistent-koks de kern van De Culinaire Werkplaats. Wanneer zij er zelf niet zijn, is het ‘restaurant’ gesloten. Hun aanwezigheid maakt dan ook echt een verschil: ze nemen ruim de tijd om zich voor te stellen en je na binnenkomst het hele concept van De Culinaire Werkplaats uit te leggen. Ze komen gezellig bij je aan tafel zitten, wat een huiselijke en informele sfeer creëert, en je het gevoel geeft dat Marjolein en Eric jouw persoonlijke gastvrouw en gastheer zijn.

Het publiek
Zoals het hoort in een werkplaats heeft in De Culinaire Werkplaats iedereen een taak. In tegenstelling tot een restaurant gaat het hier allemaal net even anders dan anders. Als gast ben je onderdeel van een eetinspiratie, wat niet automatisch betekent dat alles je komt aanwaaien. In De Culinaire Werkplaats doe je mee. Je vult zelf je karafje water bij de kraan, je zoekt je eigen fles wijn uit in de voorraad, schenkt je eigen glas in en zet zelf je bord bij de afwas na het eten. En hoewel het wennen is opent het eigenlijk alleen maar deuren: zo raak je nog eens aan de praat met de assistent-kok of de buren wiens fles wijn je graag zou willen lenen!

Het eten
Bij De Culinaire Werkplaats beleef je een eetinspiratie. Deze wisselt ongeveer iedere twee maanden en is gebaseerd op een sterk concept wat door Marjolein en Eric volledig is uitgedacht. Een van de peilers in het eten van De Culinaire Werkplaats is dat Marjolein en Eric volledig vegetarisch werken. In het ‘zwarte gat’ dat veel mensen op hun bord ervaren wanneer ze geen vis of vlees eten, zien zij juist een inspirerende ruimte vol mogelijkheden. Daarnaast werken ze graag met kleinschalige of biologische teelt en met lokale of fairtrade producten van het seizoen. Dit betekent ook dat ze zo min mogelijk willen weggooien en daarom werken met bescheiden porties. Zin in meer? Geen probleem, dan vraag je dat gewoon.

Vegetarisch smullen
Tijdens de eetinspiratie ‘Sign of Times’, in opdracht van het Nederland-Ruslandjaar, leverde dit een bijzondere eetervaring op waarin ieder gerecht een element vertegenwoordigde: water, stones, pearls, essence en transparency. Hierbij stelde ‘water’ de waterschaarste aan de kaak waarbij Marjolein en Eric zich afvroegen of water de champagne van de toekomst zou worden. ‘Essence’ ging over uniek zijn en openbaarde dit in een achttal structuren van peer. ‘Transparency’ tot slot zette je zelf aan het werk en liet je je eigen dessert in elkaar knutselen. Kortom, culinaire kunst waarbij kleur, structuur en textuur minstens zo’n belangrijke rol spelen als smaak en voedingswaarde. Een eetervaring waarbij enkel ‘proeven’ niet voldoende is. Je eet een concept, een inspiratie, dus wordt aan het denken gezet over eten en de wereld om je heen. Ik kan niet herinneren wanneer eten dit voor het laatste op deze manier deed…

De rekening
Bij De Culinaire Werkplaats betaal je wat je zelf een fair bedrag vindt voor de eetinspiratie. De drankjes (alcoholvrije cocktail, ‘drinkazijn’, prosecco of wijn) hebben een vaste (niet goedkope) prijs en variëren van ‘gewoon’ tot ‘duur’ of ‘super duur’. Het water is echter gratis en al met al bepaal je dus zelf hoeveel de avond je waard is. Dit is onderdeel van de eetinspiratie want dit maakt dat je vanaf de eerste hap na moet denken over jouw prijs voor deze ervaring. En ik kan je verzekeren: wat je ook betaalt, het is het meer dan waard! Deze kijk op eten hadden we lang niet meer gehoord en geeft een frisse, vernieuwende blik op ons vastgeroeste GVA-tje. Eric en Marjolein, bedankt!poster-amsterdamned

NIEUWS!
Vanaf vandaag, vrijdag 14 maart tot zaterdag 12 april, is de nieuwe eetinspiratie van start gegaan: Amsterdamned? In deze eetinspiratie nemen Eric en Marjolein je in vijf gerechtjes mee door de Amsterdamse ‘high’lights waarin ze hun haat-liefde verhouding met Amsterdam uitdrukken. Dit is de allerlaatste eetinspiratie ‘oude stijl’! Nog voor juni 2014 zal De Culinaire Werkplaats een nieuw eetconcept introduceren. Wie weet wat ons dan te wachten staat… Dus reserveer snel je tafeltje nu het nog kan en laat je eetinspireren!

De Culinaire Werkplaats, Fannius Scholtenstraat 10, 06 54 64 65 76, www.deculinairewerkplaats.nl

IMG_0607     IMG_0598

IMG_0599      IMG_0605

IMG_0612      IMG_0615

IMG_0616      IMG_0619

 

Summary
De Culinaire Werkplaats: beleef eten
Article Name
De Culinaire Werkplaats: beleef eten