De Leuf: haute cuisine fusion en familieliefde + SLAAPTIP Maastricht
5 (100%) 2 votes

Ruim anderhalf jaar stond De Leuf op mijn lijstje om te bezoeken. Vorige maand kwam het er eindelijk van. Ik belandde in een warm bad van familieliefde met een heel verdrietig maar ook bijzonder verhaal. De keuken is jong, fris, modern en haute cuisine fusion. Een restaurant met karakter!

Het verhaal
De Leuf bestaat sinds 1988. Gestart door Paul & Sandra van de Bunt, als chefkok en gastvrouw. Hun werk wordt in 1996 bekroond met een eerste Michelinster, in 2007 met een tweede en in 2009 met de eervolle titel ‘Gastvrouw van het Jaar’ voor Sandra. Op 10 april 2014 overlijdt Paul, totaal onverwachts en op veel te jonge leeftijd. Sandra besluit hun levenswerk voort te zetten met een bijzonder resultaat: vorig jaar neemt haar zoon officieel de rol van chef-kok op zich en verdient zijn eigen Michelinster. Met de signature dish van Paul als eerbetoon op de kaart, is De Leuf nu echt een familiebedrijf met moeder Sandra, dochter Michelle en zoon Robin samen aan het roer. Wat een respect heb ik voor deze overlevers!

Restaurant in een boerderij
De Leuf bevindt zich op een 20 minuten durende treinrit van Maastricht, in het kleine dorpje Ubachsberg. Het restaurant is gevestigd in een monumentale vakwerkboerderij uit het jaar 1769, wat het direct tot een hele bijzondere en warme plek maakt. Het interieur is klassiek en stijlvol, met een stoere knipoog dankzij de plavuizen vloer, de onbewerkte boerderijwanden en de houten dakconstructie die nog goed zichtbaar is. Naast het restaurantgedeelte is er een knusse lounge met een open haard en binnenplaats in het hart van de boerderij waar het zeker zomers heerlijk toeven is.

Vegetarisch culinair
Chef Robin heeft samen met zijn beste vriend en sous-chef Thijs Gerards een culinaire wereldreis gemaakt alvorens de rol van chefkok officieel op zich te nemen. Hun ontdekkingsreis door Azië proef je duidelijk terug in zijn signatuur, op een hele jonge, frisse en moderne manier. Een keuken waar je als hippe vegetariër dolgelukkig van wordt! Zo begonnen we na een aantal fantastische amuses met dun geschaafde koolrabi met een heel frisse dressing en tonen van citrus. Dit werd gevolgd door rauwe, geschaafde bloemkool op smaak gebracht met Japanse yuzu. Na deze lichte start kregen we een knipoog naar curry met wortel en kokos, en een prachtig bereide witlof met groene kruiden en bruine boter. Na deze kruidige gerechten volgden de aardse smaken met een mini-aubergine die ik nu nog proef, intens op smaak gebracht als ware het vlees, geserveerd met een heerlijke miso. En een romig gerechtje met aardpeer, hazelnoot en cèpes: een gouden combinatie. Om het feestje compleet te maken werd er afgesloten met een vegetaal, atypisch dessert: drie bereidingen van selderij. Gelukkiger konden ze me niet maken, want net als ik houden de mannen in de keuken niet echt van zoete desserts. Voor wie daar wel dol op is, niet getreurd: bij je kopje koffie of thee ontvouwt zich nog een kunstwerk aan friandises waarna ook de zoetekauw helemaal tevreden is.

Kortom: echt een fantastische eetervaring! Dit luxepaardje heeft het geluk met enige regelmaat te mogen proeven bij hoogstaande keukens en deze belevenis van chef Robin vond ik echt een verrassing. Robin’s keuken onderscheidt zich met vlag en wimpel van vele andere restaurants in het hoogsegment. Ik heb superveel respect voor hoe hij op zo’n jonge leeftijd al zo zelfverzekerd zijn eigen koers vaart. Zijn keuze voor een Aziatisch geïnspireerde keuken sluit naadloos aan bij de jongere generatie en het menu van de toekomst. Ik hoop dat véél mensen uit Nederland én België De Leuf komen proeven en beleven!

SLAAPTIP: Townhouse Hotel Maastricht
Oeh en heb je nog even? Als je dan toch naar De Leuf gaat is – met alle respect – een overnachting in Maastricht een stuk bruisender dan in het postzegeltje Ubachsberg. Je bent vanaf De Leuf slechts 20 minuten (en een korte autorit) verwijderd van de leukste stad van Limburg! Als je er echt een feestje van wilt maken dan is natuurlijk niets leuker dan in Maastricht te blijven slapen en dat doe je super knus en huiselijk in het Townhouse Hotel! Hier word je steevast ontvangen met een altijd vegetarische (!) soep van de dag en kom je terecht in de Limburgse gezelligheid in een modern jasje. De lobby, waar ook het ontbijt en de soep geserveerd wordt, is een echte huiskamer met een lekkere hangbank, grote tafel, boekenkast, kranten van die dag en bordspellen. Daarnaast zijn er 69 kamers die allemaal ingericht zijn om je thuis te voelen, met een heel fijn bed én een bad (yes!) of regendouche. Niet onbelangrijk: ze hebben een heerlijk uitgebreid ontbijtbuffet, desgewenst met bubbels, geserveerd op authentiek Maastrichts servies. Tot slot is het hotel 1 minuut lopen vanaf het treinstation en 5 minuten lopen naar het centrum. Wat wil een mens nog meer?! Ik zeg: plannen dat weekendje weg!

Restaurant De Leuf*, Dalstraat 2 Voerendaal, 045 575 0226, deleuf.nl

Townhouse Designhotel, Sint Maartenslaan 5 Maastricht, townhousehotels.nl

Ga jij deze hotspot binnenkort ook bezoeken of ben je er al geweest? Wij zijn altijd benieuwd naar jouw verhaal! Laat ons weten wat je het lekkerste of het leukste vond in een berichtje via Facebook, Twitter, Instagram of in een reactie. En heb jij andere aanraders? Ook die horen we graag!

Summary
De Leuf: haute cuisine fusion en familieliefde + SLAAPTIP
Article Name
De Leuf: haute cuisine fusion en familieliefde + SLAAPTIP
Description
De Leuf is een bijzonder restaurant met karakter. Jonge chef Robin zorgt voor een jonge, frisse, moderne keuken met Aziatische invloeden. Fantastisch voor vegetariërs. Must experience!
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!