Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (1 stemmen)

Of ik DROOG kende? Natuurlijk kende ik DROOG. Die mooie winkel in de Staalstraat met allemaal grappige gadgets en huis-tuin-en-keuken-artikelen. Of ik ook het café en het hotel kende? WAT!? Inderdaad. Achter die maagdelijk witte winkel van DROOG bevindt zich een atelier met designers fashion, diverse pop-up stores, een sprookjestuin en daarboven een heerlijke café, een bibliotheek en één waanzinnige hotelkamer. WAUW.

Het concept
Dankzij vriendinnetjes met leuke vriendjes kreeg ik een persoonlijke rondleiding door het hele sprookje van DROOG. Het idee is dat DROOG het concept van een hotel binnenste buiten keert. DROOG zet de wereld op z’n kop. Een hotel heeft immers diverse hotelkamers die allemaal ingericht zijn met mooi design en huishoudelijke artikelen met eventueel een restaurant. DROOG doet het andersom: één hotelkamer en voor de rest de nadruk op alle andere aspecten die om de hoek komen kijken bij een hotel. Unieke designproducten van beginnende ontwerpers, allemaal ‘one of a kind’, daarboven het café dat het ook weer net even anders dan anders doet en waar over ieder detail is nagedacht, uitzicht op de sprookjestuin waar een insectenhotel is gevestigd en tot slot loop je via de bibliotheek naar de hotelkamer waar het unieke DROOG-gevoel samenkomt.

Het interieur
In DROOG vind je een fantastische combinatie tussen minimalistisch wit-zwart met bijzondere, opvallende of kleurrijke accenten. Het café van DROOG is ingericht als een ouderwetse huiskamer met een mooi geweven tapijt, een houten boekenkast en een komische Rembrandt reproductie. Je zou het immers kunnen beschouwen als de lounge van het hotel, ware het niet dat er maar één hotelkamer is. Door de geweldige locatie tot slot, midden in de stad, heb je vanaf het café een heerlijk uitzicht op de knusse Groenburgwal.

De bediening
De mensen die bij DROOG werken kunnen niet anders dan liefhebbers zijn. Je komt er niet zomaar terecht. Wie bij DROOG werkt houdt van het concept, houdt van de fantasie, de creativiteit en de kunst. DROOG is een plek waar bijzondere dingen tot bloei komen, daar is idealisme en passie voor nodig. Er werken dus ook bijzondere mensen, geïnteresseerd en betrokken en met een grote liefde voor DROOG en alles wat DROOG haar gast te bieden heeft.

Het publiek
Het publiek van DROOG is voor mij een groot vraagteken. Geen van mijn vrienden kende het café op de eerste verdieping van dat unieke winkeltje in de Staalstraat. Het kan natuurlijk aan mij liggen maar volgens mij is DROOG nog redelijk onontgonnen terrein. Wellicht komen er veel mensen uit de buurt die net even iets meer weten, kunstenaars die verder kijken dan hun neus lang is, toeristen die het juiste gidsje op zak hebben en vrolijke winkelaars die al struinend door DROOG via het labyrint van zalen per ongeluk uitkomen in het café. Wel moet ik toegeven dat ik mijn hoogleraar er ook van zijn lunch zag genieten, maar waarschijnlijk is dat gewoon een trendspotter.

Het eten
Qua eten probeert DROOG het net even anders dan anders te doen. Alles moet vers zijn en van topkwaliteit, het liefst met een verrassingselement. Zo hebben ze een broodje met huisgemaakte pindakaas, zure komkommer, taugé en sambal en mijn broodje van de week was met humus van witte bonen en gegrilde courgette. Alles word geserveerd op overheerlijk speltbrood, geen keuze verder want dat is het beste. Ook hebben ze een fijne salade van wilde spinazie met linzen, feta en groene kruiden. Tot slot hebben ze fijne soepjes met pompoen, wortel, komijn en citroenyoghurt of met linzen, venkel en tomaat. Net even anders dan anders en minstens zo lekker!

De rekening
Bij DROOG betaal je tussen de 3 en 4 euro voor een broodje wat uitzonderlijk goedkoop is voor Amsterdamse begrippen, zeker wanneer geserveerd op ‘exclusief’ speltbrood. Voor de soepen betaal je 6 euro en voor de salades 9,50, beiden royaal geproportioneerd en wederom geserveerd met dat smaakvolle brood. Warme dranken tot slot kosten rond de 2,50 wat betekent dat je met een broodje en een koffie voor 6 euro klaar kan zijn. En dan zit je op een plek waar ik de hele dag zou willen blijven zitten, starend naar de Groenburgwal aan de ene kant en de sprookjestuin aan de andere kant. DROOG, een droompaleis.

Droog, Staalstraat 7b,
020 523 5059, www.droog.com

IMG_6203      IMG_6207

IMG_6206      IMG_6209

DROOG      IMG_6222

IMG_6214     IMG_6221

IMG_6231      IMG_6233

Summary
DROOG: Fantasievol sprookje
Article Name
DROOG: Fantasievol sprookje