Een verrassend groentefestijn bij Carstens
Leonie Koker

Een verrassend groentefestijn bij Carstens

zaterdag 22 oktober 2022
Wij mochten langskomen bij Carstens in Amsterdam, hartje centrum. Na ruim twee jaar zijn deuren gesloten te hebben staat het gloednieuwe team weer klaar om te shinen, in een gloednieuw jasje. Tijd om hierheen te gaan en te ervaren wat Carstens te bieden heeft. Wat staat ons te wachten? Wij zijn benieuwd! Lees je mee?

Brasserie Carstens
Midden in het centrum en tegenover Amsterdam Centraal kom je binnen in het Victoria hotel. Hierin vind je de entree van Brasserie Carstens, welke niet aanvoelt alsof je een restaurant binnenloopt dat aangesloten zit bij een groot hotel. We worden warm onthaald door de gastheer die ons meteen iets leuks verteld over de link naar de familie Carstens en het concept van de Carstens brasserie. In de tijd dat het Victoria hotel zou worden gebouwd, woonde de familie Carstens op de plek van het hotel. Onder geen beding en tegen geen prijs wilde de huidige bewoner wijken voor het hotel en de woning verkopen, dus na een lang proces is er besloten om het hotel om het huisje heen te bouwen. Dit huisje staat er tot op de dag vandaag nog, ookal is er nu een souvenirshop in gevestigd. Lang verhaal kort, de gastheer vertelde ons dat ze bij Carstens diezelfde "rebelsheid" en tegendraadsheid proberen door te voeren in hun concept en hun gerechten, en ook om de familienaam Carstens te eren. Dit vonden wij een erg leuk verhaal om aan te horen over de geschiedenis!  
Het interieur
Het interieur van de Brasserie Carstens is  redelijk modern ingericht en je hebt (in een gedeelte van het restaurant) zicht op de gave, open keuken waar het hele keukenteam de hele dag staat te zwoegen. De belichting in het hotel geeft een warme uitstraling, wat wordt versterkt door houten tafels, accessoires en planten. Carstens heeft geen terras, maar mocht je even een luchtje willen scheppen kun je natuurlijk je ogen uitkijken aan de voorzijde van het hotel, waar je zo op centraal kijkt.   

Bediening & Publiek
Wij hadden een vriendelijke jongen die ons bediende. Op de avond van ons bezoek runde runde hij het hele restaurant in zijn eentje, maar desondanks had hij wel de volle aandacht voor ons wanneer hij bij ons aan de tafel kwam. Het publiek bij Carstens was redelijk gemengd en ondanks dat het redelijk rustig was toen wij er waren, hing er een prettige akoestiek. 

Op het menu
Bij Carstens kun je van donderdag tot en met zaterdag terecht om a la carte te eten of om te genieten van een vast seizoensmenu van 3 of 4 gangen. Wij kregen een volledig vegan menu dat de chef speciaal voor ons bereidde. Wij zijn altijd blij verrast als de mogelijkheid er is om af te wijken van een vast menu om rekening te houden met bepaalde dieetwensen. Dit betekent dat er een chef aan het roer staat die in staat is flexibel te zijn en altijd iets lekkers kan neerzetten voor iedereen die van zijn keuken wil genieten!  

Het menu dat we kregen bestond uit vier gangen met bijpassende wijnen. Wat leuk is om hierover te vertellen is dat voor elke fles wijn die wordt verkocht een boom wordt geplant op een aparte wijngaard. Dus bij elke inkoop die Carstens doet worden er een aantal bomen geplant!  

De vier verrassingen op een rijtje:
1. Geroosterde courgette, cherrytomaatjes, avocado, watermeloentomaat, geroosterde pompoenzaden, radijs, gefermenteerde ui en gember, eetbare bloemen
2. Selleriesalade met een chunk gepofte knolselderij, afgelakt met een lak van knolselderij en een katsu van knolselderij. 
3. Boerenkool van de barbecue, ingelegde knolselderij, gestoofde bietencrème, vinaigrette en gerookte amandel.
4. Blauwe bessencoulis met groene thee en een ijs van blauwe bes, geserveerd met een wafel met kaneelsuiker en blauwebessengelei 

Opvallend aan de gerechten bij Carstens was dat het allemaal een genot voor het oog was en originele bereidingswijzen bevatten. Zo hadden meerdere gerechten één ingrediënt in de hoofdrol, bijvoorbeeld bij het tweede gerecht. In dit gerecht was de knolselderij op drie verschillende manieren bereid wat zorgde voor een fijne combinatie van structuren. Het zachte van de chunk knolselderij, de semi-vloeibare structuur van de gel en hierbij het krokante van het schaafsel van knolselderij. Verder staat bij alle gerechten voorop dat er rekening wordt gehouden met duurzaamheid en weinig tot geen verspilling. Brasserie Carstens - Prins Henddrikkade 34 1012MB Amsterdam  www.carstensbrasserie.nl 

Ben jij bij Carstens langs geweest om het menu te proeven?Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd! 

 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.